Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Tarifa Justa

Tarifa Justa de Residus

Què és?

EMAYA està treballant en la remodelació de la tarifa de residus amb l’objectiu de fer una tarifa que permeti distribuir els costs de la recollida de residus de forma equitativa i relacionada amb la generació residus de cada contribuent. D’aquesta manera, la Tarifa Justa contribuirà a incentivar la participació en la recollida selectiva i ajudarà a fer que les càrregues fiscals es distribueixin seguint el principi de “qui contamina paga”.

 • Contribueix a crear un incentiu econòmic cap a la reducció i la separació de residus en origen.
 • Pretèn cobrir la despesa del servei de recollida de forma equitativa i relacionada amb l’ús que cada usuari o usuària fa del servei.
 • Aquests tipus de tarifes es basen en sistemes de pagament per generació (PxG) i/o bonificació per participació (BxP). Són sistemes que requereixen computar la generació real de residus de cada llar o empresa i definir l’import de la tarifa en funció de la quantitat i tipus de residus generats.
 • Les tarifes de PxG i BxP compten amb una part general, que és un import fix, i una part variable, que depèn de la generació de residus de cada contribuent (quantitat i tipus).
 • Per a poder aplicar-la són necessaris sistemes de recollida de residus que permetin identificar l’ús que en fa cada usuari, com els sistemes porta a porta, que permeten identificar el recipient de cada usuari o el tancament de contenidors. En aquest cas, el contenidor s’obre amb una targeta que registra el nombre de lliuraments de cada contribuent.

Per què la Tarifa Justa?

 • La Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears preveu que els municipis avancin cap a models fiscals del tipus pagament per generació o similars per a incentivar la recollida selectiva.
 • La legislació europea i balear ha establert l’objectiu de 50% de reciclatge per al 2020, el 55% per al 2025 i el 60% per al 2030.
 • Les experiències d’implantació d’algun tipus de tarifa justa a altres municipis de Balears i d’Europa han demostrat millorar àmpliament els resultats de la recollida selectiva.

Què fan EMAYA i l’Ajuntament de Palma per a implantar la Tarifa Justa?

 • Implantació dels contenidors de recollida de matèria orgànica tancats i d’obertura amb la targeta ciutadana a la majoria dels barris de Palma. Aquests contenidors seran un element clau per a la definició de la tarifa justa, ja que permetran aplicar descomptes als seus usuaris. 
 • Recollides porta a porta al centre, polígons industrials i Platja de Palma, que es preveu incrementar i incloure mesures per a identificar els residus aportats per cada empresa. 
 • Estudi tarifari: EMAYA ha encarregat un estudi tarifari que culminarà amb la implementació de la tarifa justa.

Participació ciutadana

 

Per fer l’estudi tarifari es duu a terme un Pla de participació ciutadana per a poder obtenir l’opinió de tots els sectors socials de la ciutat en relació amb les propostes de tarifa que es plantegen implementar.

El pla inclou tallers participatius, proves pilots i enquestes.

Aquests són els següents tallers participatius:

 

Taller per a grans generadors

8 de juny de 2021, de 18 a 19:30 h

https://zoom.us/meeting/register/tJ0sceysqDIpHdHtr6AlYSyZDmndpOLnM_hk

Qui s'hi pot inscriure? Representants de les empreses generadores de residus municipals de Palma, ja siguin cadenes hoteleres, grans centres comercials, grans restaurants, grans supermercats, etc.

 

Taller per a entitats empresarials

10 de juny de 2021, de 18 a 19:30 h

https://zoom.us/meeting/register/tJ0tce2srjIvG9bzHdwlWNxtvVcmriutieWO

Qui s'hi pot inscriure? Representants de les diferents federacions, confederacions o associacions de l’àmbit empresarial i especialment de la petita i mitjana empresa.

 

Us animam a participar en l’enquesta que us proposam a continuació i que forma part del pla de participació ciutadana. La teva opinió és important.

Més informació

Tarifa Justa

Més informació

subir