Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA presenta la campanya “Trastos, el dia que toca, a l’hora que toca” per informar i conscienciar sobre el bon ús de la recollida de residus voluminosos

19 Nov 2020

EMAYA presenta la campanya “Trastos, el dia que toca, a l’hora que toca” per informar i conscienciar sobre el bon ús de la recollida de residus voluminosos

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA: “El servei de recollida de trastos és un sistema eficient i còmode, que requereix de la col·laboració i el civisme de la ciutadania, per aquest motiu fer campanyes informatives és imprescindible” | Des de 2015 la quantitat de residus voluminosos recollits per EMAYA ha incrementat un 58,5 %

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha presentat avui matí la nova campanya informativa sobre el bon ús del sistema de recollida de trastos que es desplegarà en diversos formats a partir d’avui mateix. Amb el lema “Trastos, el dia que toca, a l’hora que toca”, aquesta campanya posa l’èmfasi en la necessitat que tots respectem el dia de recollida que toca a cada barri de Palma, així com l’horari, de 8 a 10 del vespre, per treure els residus voluminosos devora ca nostra.

Un element important del sistema de recollida de residus voluminosos és que el seu bon funcionament requereix la participació, col·laboració i civisme de la ciutadania. Per això és imprescindible que n’estiguin informats. Per tal de conscienciar i transmetre informació sobre el funcionament del sistema, EMAYA posa en marxa avui la campanya “Trastos, el dia que toca, a l’hora que toca”.

Els missatges centrals d’aquesta campanya són: 

  • Recordar horari i calendari de la recollida dels voluminosos a cada barri.
  • Facilitar la informació, perquè els ciutadans tenguin més accessible la informació sobre el dia de recollida que els toca (major presència al web, xarxes socials, adhesiu i Qr als contenidors, etc.).
  • Recordar que s’han de deixar els residus davant les cases, sense destorbar el pas, ni aferrats als contenidors, que dificulta la seva recollida.
  • Les prioritats han de ser la reducció, reutilització i reparació. S’ha de conscienciar la població perquè prioritzin reparar els mobles, donar-los a amics, familiars o ONG.
  • És un servei per a particulars, no per a empreses, que s’han de desfer dels seus residus a través de gestors autoritzats.
  • Els residus de construcció, els perillosos, els electrodomèstics i aparells elèctrics, no es recullen amb aquest servei, s’han de dur als parcs verds, gestors autoritzats o els han de retirar els comerços quan es compra un aparell nou.
  • Incomplir les condicions del servei suposa sancions de fins a 3.000 €.
  • Es manté la recollida a domicili per les persones majors o amb dificultats de mobilitat.

Per tal difondre aquests missatges s’ha elaborat una imatge per a la campanya i un vídeo, que es difondran a través de diferents elements i suports físics i digitals.

Es pot consultar el web i vídeo de la campanya a: https://www.emaya.es/ca/residus-i-neteja-urbana/residus/recollida-voluminosos/

 

Un servei eficient i consolidat 

El servei de recollida de trastos assignant a cada zona de Palma es va posar en marxa el mes de desembre de 2015. Anteriorment existia un servei de recollida domiciliària, que només recollia un 36% dels residus voluminosos que es produïen, la resta eren abocats al carrer. Aquest sistema, a més a més, era car i poc eficient. 

Amb el canvi de sistema, el serveis programats passen a recollir el 75% dels trastos, reduint-se l’incivisme d’un 65 % a un 25 %. El costos de recollida també baixen de forma considerable, dels 433 €/tona de 2015 als 331 €/ tona actuals. 

El sistema és més còmode i més pràctic per als ciutadans. A més a més, la recollida domiciliària és irrecuperable a una ciutat de més de 400.000 habitants. Les 20 ciutats mes poblades d Espanya tenen sistemes similars i en tot cas no tenen recollida domiciliària. Sistemes similars al de Palma existeixen a ciutats com Madrid, València, Saragossa,  Barcelona, Màlaga, Múrcia, las Palmas, Bilbao, Alacant, Còrdova, St. Sebastià Valladolid, Vigo, Gijón, Vitòria, A Corunya, Granada, Elx...

 

Increment de la producció de residus voluminosos

Un altre factor important a l’hora d’apostar i consolidar el sistema actual és el fort increment en la producció de residus voluminosos. Mentre que l’any 2015 a Palma es recolliren 4.884 tones, el 2019 varen ser 7.741, un increment de més del 58%. Es tracta d’una pujada molt elevada, més tenint en compte, per exemple, que la producció de residus sòlids urbans està gairebé estabilitzada i només ha pujat en el mateix període un 3%.

 

Tornar
subir