Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Avancen les obres de la renovació integral del sistema de sanejament de la Platja de Palma

21 Feb 2023

Avancen les obres de la renovació integral del sistema de sanejament de la Platja de Palma

La major part de les obres finalitzaran i es posaran en funcionament entre març i maig, mentre que la nova estació d’impulsió de la Ribera entrarà en funcionament la primavera de 2024.

EMAYA està executant quatre projectes finançats pel cànon de sanejament que suposen una inversió de quasi de 9 milions d’euros gràcies al protocol signat amb la Conselleria de Medi Ambient.

Es construeixen noves estacions d’impulsió i noves conduccions per renovar les existents, construïdes els anys 70, evitant així que en el futur es puguin produir vessaments a la mar per manca de capacitat de la xarxa.

El batle de Palma, José Hila, la presidenta del Govern, Francina Armengol, el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, el regidor del districte de la Platja de Palma, Jordi Vilà i la directora general de Recursos Hídrics del Govern, Joana Maria Garau, han visitat avui matí les obres de la nova estació d’impulsió d’aigües residuals de la Ribera. També hi ha assistit el president de l'Associació Hotelera de la Platja de Palma, José Antonio Fernández de Alarcón, i la gerent de l'associació, Patricia Lliteras.

Aquesta obra forma part del conjunt de quatre projectes que conformen el Pla de renovació i millora de les infraestructures de sanejament de la Platja de Palma. Gràcies al finançament aportat pel cànon de sanejament s’està executant la construcció de noves estacions d’impulsió i conduccions per tal de renovar els existents, construïdes els anys 70 i així prevenir que en el futur es produeixin vessaments d’aigües residuals a la mar per manca de capacitat de la xarxa.

El batle ha posat en valor «la coordinació demostrada amb fets entre Ajuntament i Govern per millorar les condicions de vida de la ciutadania i transformar la ciutat». «Com a ciutat, tenim molts projectes en marxa a Platja de Palma perquè és un espai turístic i perquè hi viuen més de 40.000 persones», ha dit el batle, qui ha citat la senda ciclable que uneix la primera línia amb l’aeroport, els corredors verds que connecten la platja amb el Pla de Sant Jordi; la nova depuradora o el tanc de tempestes, ja en funcionament.

La renovació de la xarxa de sanejament que està executant EMAYA a la zona «permet renovar una xarxa obsoleta que, segur, que hauria suposat un problema si no haguéssim actuat» «Ens avançam i solucionam els problemes abans que es produeixin; no anam per darrere, anam per davant», ha dit Hila.

La directora general de Recursos Hídrics, ha destacat que aquesta actuació ha estat possible gràcies al protocol d’inversions signat el 2017 entre la Conselleria de Medi Ambient i EMAYA i que es va prorrogar el 2019, garantint una inversió de 91 milions del cànon de sanejament per a una trentena d'actuacions. Garau ha afegit que «el canvi de material de les canonades permetrà que sigui més fàcil reutilitzar les aigües residuals depurades» avançant així cap un dels objectius prioritaris del nou Pla Hidrològic de les Illes Balears (2023-27).

Francina Armengol ha destacat que aquesta és «una infraestructura bàsica per a la ciutat de Palma» i que és possible només gràcies al fet que «el 2015 prenguérem una decisió política valenta, que és que tot allò que es recapta per cànon de sanejament realment s’inverteixi en infraestructura hidràulica». Així, la presidenta del Govern ha recordat que «retornàrem el cànon a les infraestructures hidràuliques i s’ha fet una inversió com mai: fins ara, hem invertit 465 milions d’euros només en obres de sanejament, 450 del cànon i la resta d’impost de turisme sostenible».

 

En total es realitzarà una inversió de quasi 9 milions d’euros (8.877.322 €), procedents del cànon de sanejament, gràcies al protocol acordat entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Palma. Les obres d’execució d’aquests projectes suposen la creació de 165 llocs de feina directes.

S’ha de tenir en compte que La Platja de Palma és una zona molt plana on la majoria d’aigües residuals es produeixen devora la costa, on hi ha els habitatges, establiments turístics i comercials. Aquí el sanejament de les aigües residuals requereix conduccions i estacions d’impulsió perquè aquestes aigües residuals arribin a la depuradora (EDAR1 de Sant Jordi). Les infraestructures actuals són dels anys 70, tenen més de 50 anys i necessiten una renovació per poder assumir els increments de cabal generats pel creixement de la població i evitar avaries o deficiències en el funcionament del sistema.

Per aquests motius el Pla de Sanejament de Palma contempla la renovació integral de les infraestructures de sanejament de la Platja de Palma, amb els objectius de:

  • Construir de noves estacions d’impulsió de major capacitat.
  • Eliminar conduccions obsoletes, amb múltiples avaries i ruptures.
  • Incrementar així la capacitat d’impulsió d’aigües residuals.
  • Prevenir en el futur possibles vessaments d’aigües residuals provocats per manca de capacitat de recollir les aigües residuals i pluvials.

Els projectes que s’estan executant són els següents:

  • Nova EI del Clot den Bernadet i conducció a l’EI 2
  • Renovació de les conduccions d’impulsió de l’EI 2 a la nova EI de la Ribera
  • Nova EI de la Ribera i conducció a l’EDAR 1.
  • Renovació de les conduccions d’impulsió des de les EI 4 i 5 al col·lector general

 

  1. Nova EI del Clot den Bernadet i conducció a l’EI 2

Aquest projecte suposa la reubicació d’una estació d’impulsió que actualment es troba damunt la petita platja de la Cala del Clot d’en Bernadet i la construcció d’una nova conducció fins a l’EI2. Té un pressupost de 806.929 €.

Actualment la canalització ja està executada en un 95% i es preveu que finalitzi el proper mes d’abril, incloent la pavimentació definitiva. Paral·lelament s’està executant l’obra civil de l’estació d’impulsió. El mes de març s’iniciarà el muntatge electromecànic i la posada en marxa d’aquesta nova infraestructura està prevista per al mes de maig de 2023.

 

  1. Renovació de les conduccions d’impulsió de l’EI 2 a la nova EI de la Ribera

Projecte per a renovar la conducció d’aigües residuals a la zona de les Fontanelles, entre l’EI2 i la nova EI de la Ribera. El seu pressupost és de 1.019.636 €.

Aquesta obra es troba molt avançada, el 99% de la conducció està executada i hi manquen les connexions a les estacions d’impulsió (EI2 i EI ses Fontanelles) i a la nova canalització d’impulsió del Clot den Bernadet. Ara s’està treballant en aquest punt, que implica una gran excavació en les interseccions dels carrers de Tramuntana i de Xabec per a la instal·lació de les vàlvules i connexions. Es preveu que es finalitzi aquesta actuació dia 3 de març i que dia 9 siguin efectives les connexions entre la nova infraestructura i les instal·lacions existents. Finalment, també dins el mes de març, s’executarà l’asfaltat definitiu, senyalitzacions i remats.

 

  1. Nova EI de la Ribera i conducció a l’EDAR 1

És l’actuació de major envergadura del Pla. Contempla la renovació d’una conducció molt antiga d’aigües residuals, de la zona de la Platja de Palma fins a l’EDAR 1 (Sant Jordi), i la construcció d’una nova estació d’impulsió a la Ribera per tal de substituir dues estacions existents, ja desfasades. Això implica també reestructurar alguns punts de la xarxa de sanejament d’aquesta zona per redirigir diversos col·lectors de la zona a la nova EI de la Ribera.

Es construeix un gran col·lector de pujada des de la nova estació d’impulsió de la Ribera fins a la depuradora. Això permetrà renovar l’actual canonada, construïda els anys 70, que sofreix moltes ruptures. En total s’instal·laran aproximadament un total de 7 km de canonades. El traçat principal transcorre pel camí de Muntanya i travessa l’autopista de Llucmajor. Per determinar el traçat s’ha tengut en compte afectar el mínim possible a les nombroses propietats d’aquesta zona.

Pel que fa a la nova estació d’impulsió, permetrà eliminar dues velles estacions i augmentar el cabal d’impulsió d’aigües residuals cap a l’EDAR 1. Serà una estació de gran capacitat d’impulsió d’aigües residuals. Constarà d’una càmera de bombes de 5 x 8 m de base i 7,30 m de fondària de dimensions interiors, que albergarà quatre grups de motobombes i quatre arquetes de vàlvules. Aquesta instal·lació estarà ubicada al carrer Flamenc.

Aquest és el projecte que suposa una major inversió, més de 5,5 milions d’euros (5.554.327 €).

Actualment s’ha efectuat el 30 % del conjunt de l’obra i es preveu la seva finalització la primavera de 2024.

La major part de l’obra no afecta la zona turística, en qualsevol cas s’ha planificat per minimitzar les molèsties. Les obres pels carrers Samil i Martinet finalitzaran el mes de maig de 2023 i l’obra propera al CEIP Es Pil·larí es farà aquest estiu, fora del període lectiu.

 

  1. Renovació de les conduccions d’impulsió des de les EI 4 i 5 al col·lector general

Aquesta actuació suposa la renovació de les conduccions que surten de les estacions d'impulsió de la zona de l’Arenal i que connectaran amb el nou col·lector de pujada a l’EDAR1. Suposa una inversió de 1.496.430 euros.

Actualment ja s’ha executat el 99,9 % de l’obra. Resten pendents les connexions al carrer de Parcel·les i també a les EI 4 i 5, l’arqueta de vàlvules, quadre de telecomandament, que es realitzaran dins el mes de febrer.

Es preveu finalitzar les connexions amb les instal·lacions existents dia 2 de març i durant aquest mateix mes executar l’aglomerat asfàltic definitiu i senyalització horitzontal.

 

Posada en marxa de les noves infraestructures

En definitiva, el projecte de major envergadura, l'EI de la Ribera i nova conducció fins a l'EDAR 1 (la canalització més llarga de totes les que conformen aquests projectes del pla de sanejament) finalitzaran la propera primavera del 2024, però els tres projectes que finalitzen aquesta primavera aniran entrant en funcionament de forma progressiva utilitzant parcialment les infraestructures existents.

En definitiva, aquests quatre nous projectes són una passa més en l’execució del Pla de Sanejament i les inversions públiques en matèria de sanejament, que són possibles gràcies a la col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Palma. Es renoven i amplien infraestructures obsoletes per tal de millorar el sistema de sanejament en una zona molt sensible des del punt de vista ambiental i econòmic, motius pels quals és fonamental avançar-se i prevenir que en un futur poguessin produir-se vessaments a la mar. Amb aquestes actuacions ens avançam, evitant els problemes i preservant el nostre entorn.

Tornar
subir