Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Després de la fusió de la neu, els embassaments superen el 90% de la seva capacitat

17 Mar 2023

Després de la fusió de la neu, els embassaments superen el 90% de la seva capacitat

Cúber i el Gorg Blau també varen patir els efectes del temporal Juliette, quedant sense electricitat i incomunicats una setmana, però en cap moment hi va haver problemes de seguretat

El batle de Palma, José Hila i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat avui matí els embassaments de Cúber i del Gorg Blau, on han pogut observar el magnífic nivell de les reserves i el bon estat de les instal·lacions després de la tempesta Juliette.

 

Durant la visita el batle ha manifestat que “la tempesta ha tingut una part negativa i una positiva; part bona és que els embassaments s’han omplert i ara mateix estan al 90%, un fet que ens dona tranquil•litat per a aquest estiu. Era molt important perquè, al novembre, vàrem arribar a estar al 35%, una situació molt preocupant, i en alerta per pre-sequera”, ha explicat el batle. Hila ha volgut agrair “la feinada que ha fet personal d’EMAYA, fet tant per cuidar dels embassaments durant la tempesta com per cuidar de la ciutat i posar-la al dia pels desperfectes que va causar”.

 

La reserva d’aigua conjunta dels embassaments es troba ara mateix al 90 % de la seva capacitat. Cúber està al 90,4 % i el Gorg Blau al 87,8 %. Això tenint en compta que s’extreuen de forma continuada 350 litres per segon d’aigua per a l’abastiment de Palma.

 

A la ciutat ara també arriba aigua de les fonts d’en Baster, de Mestre Pere i de la Vila, que abans estaven eixutes, de manera que ara es pot reservar l’aigua dels pous per a més endavant.

 

La tempesta Juliette va provocar importants nevades a la zona de la Serra de Tramuntana on estan ubicats els embassaments, per això les reserves han pogut pujar en unes tres setmanes gairebé un 24%, ja que dia 20 de febrer estaven al 66 %. En aquest període el nivell de l’aigua ha pujat 150 cm a Cúber i 360 cm al Gorg Blau.

 

També cal recordar que aquestes nevades han arribat després d’una tardor gairebé sense pluges. A mitjan de novembre de 2022 els embassaments varen arribar al seu nivell més baix de la temporada, el 35 %. En canvi un any abans les reserves eren del doble, un 70,7% i poc després s’ompliren amb les pluges arribant també al 90 % a principis de desembre de 2021.

 

La tempesta Juliette, emperò també va tenir efectes adversos encara visibles a la zona, especialment pel que fa als arbres caiguts, que hi dificulten l’accés, i per la falta de corrent elèctrica durant una setmana.

 

L’accés a la zona era impossible i gràcies a l’IBANAT dia 2 de març es va poder fer una inspecció de les preses des de l’aire, amb helicòpter, i es va comprovar que estaven en bon estat i l’aigua no havia vessat.

 

Va estar especialment afectat l’accés a la pressa i estació de bombeig del Gorg Blau, on es va sol·licitar ajuda a IBANAT per a la retirada d’arbres i branques caigudes. No s’hi va poder accedir fins al dia 3 de març.

 

Igualment era impossible l’accés a la pressa de Cúber, on per l’acumulació de neu i branques no es va poder accedir fins dia 7 de març.

 

A partir de dia 8 de març es comencen a retirar arbres i branques caiguts a sobre la canal que connecta els embassaments i es comprova que no s’han produït danys. Aquest mateix dia es recupera la corrent elèctrica i es poden posar en funcionament els sistemes de bombeig.

 

Es comprova també que tot el sistema de connexió entre els embassaments, les bombes i preses estan en bon estat.

Tornar
subir