Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Palma rep tres “Pajaritas Azules 2023” en reconeixement de la tasca de recollida selectiva de paper i cartó

16 Feb 2023

Palma rep tres “Pajaritas Azules 2023” en reconeixement de la tasca de recollida selectiva de paper i cartó

Aquests premis els atorga cada any ASPAPEL a les entitats locals que destaquen en la gestió de la recollida de paper i cartó

Avui matí Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha recollit el guardó que reconeix l’esforç de Palma en la recollida selectiva de paper i cartó a l’acte que ha tengut lloc a Madrid de lliurament dels premis “Pajaritas Azules 2023” que atorga anualment ASPAPEL (Asociación española de fabricantes de pasta, papel y cartón). Aquests premis reconeixen anualment la gestió de qualitat en la recollida selectiva de paper i cartó per part de les entitats locals.

 

L’acte d’entrega de les Pajaritas Azules ha estat encapçalat pel Sr. Ignacio de Domingo, subsecretari del Ministeri de Política Territorial, Sra. Margarita Ruiz, subdirectora general d’Economia Circular del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i el Sr. Eduardo Querol, president d’ASPAPEL, el qual ha posat en relleu que “les altes taxes de reciclatge, que són properes al 80%, deixen clar que la ciutadania confia en els productes y envasos de paper y cartó i participa activament en tancar el cicle, allargant la vida de les fibres de cel·lulosa.

 

Aquests guardons es concedeixen a partir  de l’avaluació de 21 indicadors anuals que analitzen tots els aspectes que concerneixen a la recollida del contenidor blau y recollides complementàries, campanyes d’informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació de la gestió, així com taxes de recollida i traçabilitat.

 

Com en altres edicions, enguany també s’ha premiat la tasca de Palma i EMAYA en la recollida de paper i cartó, amb la màxima distinció, 3 “Pajaritas Azules”. Des de ASPAPEL s’ha destacat que l’Ajuntament de Palma ha mantingut les 3 Pajaritas Azules igual que l’any passat pels seus esforços en el servei i en les campanyes de les recollides porta a porta de paper i cartó del petit comerç.

En total s’han premiat 46 entitats locals de tot l’estat espanyol, 3 d’elles de les Illes Balears: a més de Palma, s’ha reconegut la tasca de l’Ajuntament de Calvià i Calvià 2000 i del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Algunes de les ciutats premiades són Bilbao, Càceres, Còrdova, Gijón, Logroño, Lleida, Cadis, Barcelona, Burgos, Segovia, Valladolid, Saragossa, etc.

Gràcies a l’esforç de tots aquest pobles i ciutats, segons dades d’ASPAPEL, el 2022 es varen recollir 4,4 milions de tones de paper i cartó. En el cas de Palma, es varen recollir 13.692 tones, el que suposa un creixement del 7,5 % amb relació a 2021.

 

Pajaritas Azules és un programa anual d’assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó, enfocat a la millora contínua desenvolupat per ASPAPEL.

 

L’avaluació es basa en vint-i-un indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d’informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins a reciclatge final.

 

La qualitat del material recollit és essencial pel tancament del cercle com element fonamental de l’economia circular del paper i la descarbonització. Per això, per a poder optar a ser reconegut amb les Pajaritas Azules, és necessari disposar d’un procediment de control i millora de la qualitat i que la mitjana d’impropis sigui al menys igual o inferior al 10% en pes sec.

 

L’avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d’ajuntaments va acompanyada d’assessorament tècnic amb recomanacions de millora i en funció dels seus resultats en les successives edicions anuals de Pajaritas Azules, les entitats locals mantenen, incrementen o perden les Pajaritas obtingudes l’any anterior.

 

Tornar
subir