Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

La recollida selectiva a Palma continua creixent i arriba al 27,5% el 2022

13 Feb 2023

La recollida selectiva a Palma continua creixent i arriba al 27,5% el 2022

La implantació de sistemes porta a porta permet superar aquesta xifra, arribant a percentatge de recollida selectiva entre el 35 i el 71%

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha presentat el balanç de la recollida de residus a Palma del 2022. L’aspecte més destacat és el creixement de la recollida selectiva, les fraccions reciclables (matèria orgànica, paper, vidre, envasos, roba...) arriben per primera vegada al 27,5 % del total dels residus recollits. Així mateix, Perpinyà ha assenyat la importància de la implantació de sistemes de recollida porta a porta, que han permès que la recollia selectiva arribi al 71% en el cas dels barris rurals del nord de Palma. Una altra dada destacable de 2022 és el creixement de la recollida de la matèria orgànica, un 55 % més que el 2021.

Ramon Perpinyà ha recordat que “hem de continuar treballant perquè el conjunt de Palma arribi al 50% que en marca la legislació autonòmica, estatal i europea. La recollida de la matèria orgànica a tota la ciutat i les recollides específiques per als grans generadors (polígons, hotels, mercats, escoles, comerços...), així com l’ampliació del porta porta a més barris, seran els principals instruments per assolir aquesta fita”. També ha recordat que les dades d’enguany posen en evidència la importància de la col·laboració de la ciutadania “que ja ha demostrat que quan posam les eines perquè puguin separar els residus, responen”.

Durant l’any 2022 EMAYA ha recollit i transportat un total de 229.675 tones de residus, un 4,6% més que el 2021. El més destacat és que la fracció de rebuig ha crescut un 2,3% mentre que les fraccions reciclables ho han fet un 17,3%. El creixent, per tant, es dona a les fraccions reciclables mentre que el rebuig té tendència a estabilitzar-se.

Això ha permès, en el conjunt de Palma, arribar per primera vegada al 27,5 % de recollida selectiva. El 2021 va ser del 26%, després d’haver baixat al 24% durant la pandèmia el 2020. Fins ara la xifra més alta era el 26,5% de 2019.

Emperò allà on hi ha implantats sistemes porta a porta, el percentatge de recollida selectiva és molt superior, des del 35% dels polígons industrials, el 50% de la recollida selectiva mòbil del centre històric, el 45% dels hotels de la platja de Palma, i fins al destacadíssim 71% de recollida selectiva als barris del nord (Son Sardina, sa Garriga, Son Espanyol, Establiments i zona rural del Secar de la Real) on es va implantar la recollida porta a porta el passat mes de novembre.

Precisament, tal i com ha destacat Ramon Perpinyà “la implantació de la recollida porta a porta als barris rurals del nord de la ciutat ha estat una de les actuacions més destacades d’EMAYA del 2022 en matèria de recollida de residus, juntament amb la recollida porta a porta als polígons industrials, amb la incorporació de Son Morro, Son Malferit i Son Oms”.

Si analitzam la recollida per fraccions, la que més creix és la matèria orgànica, un 55 % més que el 2021, especialment gràcies a les recollides porta a porta d’hotels, centres educatius, restauració, polígon i barris de nova implantació.

També destaca amb un 21 % el creixement de la recollida selectiva de vidre, especialment gràcies a la implicació del sector hoteler i de restauració.

La recollida d’envasos ha pujat un 8,4% i el paper i cartó un 7,5%. La roba, després de dos anys d’estabilització, puja un 6,35%. La recollida d’oli, en canvi, ha baixat un 8%.

També puja la recollida als parcs verds, que en conjunt puja un 7,8%. La major part dels residus que s’hi dipositen són enderrocs, voluminosos i electrodomèstics. Destaca el creixent de l’ús del parc verd de Sant Jordi, un 13,2 %, front al 6,8 % del de Son Castelló.

La recollida de trastos (residus voluminosos) baixa un 5,4%, destacant la consolidació del sistema, un 75,5 % dels trastos es recullen el dia i hora indicat per a cada barri.

Aquests bon resultats no serien possible sense les campanyes de conscienciació. El 2022 s’han intensificat les activitats d’educació i informació als barris, especialment allà on s’ha implantat la recollida portat a porta. A Son Espanyol, Establiments, sa Garriga i Son Sardina s’ha realitzat una campanya molt intensa, amb reunions amb les associacions de veïns, 10 xerrades, 31 taules informatives i distribució de material de separació de residus per a 2.312 habitatges, difusió de publicacions, etc.

Igualment s’ha continuat realitzant campanya sobre la separació de la matèria orgànica i l’ús del contenidor marró, amb 90 taules informatives informant directament a més de 6.500 persones, difusió fet per les xarxes socials, vídeo, etc.

L’equip d’educació ambiental també continua fent una tasca informativa amb els establiments i serveis on està implantada la recollida porta a porta (polígons, centre, hotels...), per tal d’assessorar-los, resoldre dubtes, etc.

Tot això sense oblidar el programa EMAYA a l’escola que, només en matèria de residus i reciclatge, el curs 2021-22 va arribar a 16.323 escolar amb 603 activitats educatives. Dins el curs 2022-23 ja s’han realitzat altres 308 activitats per a 7.880 alumnes.

Tornar
subir