Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

La reconstrucció del col·lector d’aigües pluvials de la Platja de Palma rebrà finançament dels fons Next Generation

17 Oct 2022

La reconstrucció del col·lector d’aigües pluvials de la Platja de Palma rebrà finançament dels fons Next Generation

Aquest projecte suma una inversió de 6 milions d’euros, quatre dels quals estaran finançats per la Unió Europea, i permet posar al dia una infraestructura que té 27 anys d’antiguitat

El batle de Palma, Jose Hila, la tinent de batle d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor i el gerent d’EMAYA, Manuel José Menéndez, han presentat avui el projecte que ha rebut finançament  a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència –Next Generation i que té un pressupost de 5.852.033 euros, dels quals 4 milions d’euros provenen de fons europeus.

 

“Som un ajuntament que afronta les situacions complexes i els hi dóna resposta. Ens avançam a les necessitats de la ciutat abans que suposin un problema i gràcies a la gestió que estam duent a terme”, ha dit el batle. Hila ha recordat que “estam destinant una inversió històrica a la renovació del sanejament de la nostra ciutat”. Amb la renovació del CAZ “es tindrà en compte que es tracta de la Platja de Palma i s’aturarà la part d’obra de la via pública durant la temporada turística”.

 

L’Ajuntament de Palma, a través de les àrees d’EMAYA i d’Infraestructures i Accessibilitat , ha  redactat i aprovat un projecte per reconstruir el col. lector d’aigües pluvials de Platja de Palma (denominat CAZ). El projecte ha aconseguit una subvenció directa atorgada per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball a l’Ajuntament de Palma per a l'execució de l’Actuació de Cohesió en Destí (ACD) Ajuntament de Palma 2021, prevista per l’Estratègia de Sostenibilitat Turística entre destins del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

 

Aquest col·lector d’aigües pluvials de la Platja de Palma, que té 27 anys d’antiguitat, recorre quatre quilòmetres d’aquesta zona del litoral i canalitza les aigües pluvials, evitant que s’aboquin al mar arrossegant terres i contaminants que perjudicarien la qualitat de l’aigua de bany de la Platja de Palma.

 

Planificació de les obres

La planificació de les obres s’acabarà de detallar una vegada que s’hagi adjudicat el projecte. S’estima que l’obra durarà 19 mesos als quals s’inclouen dos terminis de cinc mesos d’inactivitat cada una per evitar molèsties a l’època d’estiu. La previsió és que l’obra es pugui iniciar a la tardor de 2023 i quedi enllestida a mitjans de 2025.

 

El col·lector es divideix en tres trams que són independents:

  • Tram 1: Des del carrer de la Goleta fins el carrer de la Síquia.
  • Tram 2: des del Torrent de la Síquia fins a la meitat del CAZ a l’alçada del carrer de la Missió de San Gabriel.
  • Tram 3: des de mitjan CAZ i fins el torrent dels Jueus.

 

Els trams 1 i 2 es demolirà la llosa superior, que s’ha detectat que està en mal estat. Aquesta obra afectarà a la circulació de vianants, que s’haurà de desviar mentre durin les obres.

 

El tram 3 se mantindrà la llosa superior que està en millor estat i les tasques es realitzaran des de l’interior d’aquesta infraestructura.

 

A més de la llosa superior també es repararan els murs i alguns trams de la solera inferior. En aquest sentit, aquesta intervenció suposa renovar 3,5 quilòmetres de canonades d’aigua regenerada .

 

Construcció que data de fa 27 anys

El col·lector d’aigües pluvials de la Platja de Palma es va construir als anys 90 pel Govern central, ara fa uns 27 anys, sota el passeig de primera línea i és una galeria rectangular d’uns quatre quilòmetres de llargària i una secció de tres per dos metres entre les desembocadures dels torrents dels Jueus i torrent de la Síquia. EMAYA va licitar un projecte per conèixer l’estat d’aquesta infraestructura mitjançant diversos assajos. El resultats d’aquests estudis ha detectat que la llosa superior del col·lector és la més degradada i que, per tant, cal reconstruir-la per complet.

 

El projecte que ara s’ha aprovat inclou la demolició de la llosa superior del CAZ  mitjançant retroexcavadores i la posterior construcció mitjançant una placa prefabricada de 15 centímetres amb una capa de comprensió amb bigues de formigó. Així mateix, se sanejarà la resta del col·lector per augmentar la vida útil i la durabilitat de la infraestructura. S’estima que les obres tindran una durada d’uns 19 mesos.

 

Objectius UE 

La Unió Europea té com a prioritats la digitalització, convertir-se en el primer continent climàticament neutre (Pacte Verd), crear un entorn d'inversió més atractiu i llocs de feina de qualitat (una economia al servei de les persones), la defensa i promoció dels valors de la UE i reforçar la democràcia davant ingerències externes. És a dir, construir una Europa més verda, digital i resilient. Enllaç per a més informació: 

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_es

Els projectes inclosos dins de la convocatòria del ministeri tenen com a objectiu la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere.

Tornar
subir