Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA incrementa en un 62% les accions de neteja de contenidors el 2022

12 Abr 2022

EMAYA incrementa en un 62% les accions de neteja de contenidors el 2022

El servei de neteja interior i exterior i el rentat de les àrees de contenidors millora les seves freqüències, amb més recursos i pressupost. Des que va entrar en funcionament el servei s’han realitzat 105.650 actuacions de neteja i manteniment preventiu a contenidors i la neteja interior i exterior de 14.530 contenidors de totes les fraccions. Hila: “Invertim recursos i temps en la millora del dia a dia, de la neteja de la ciutat, una demanda constant de la ciutadania”.

El batle de Palma, José Hila, i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han presenciat avui les tasques de neteja dels contenidors de recollida de residus i de les àrees on s’hi ubiquen. Així mateix han presentat el pla de millora de neteja de contenidors de 2022, que suposa importants increments de freqüència de rentat, tant pel que fa a la neteja interior i exterior dels propis contenidors com de l’espai que els envolta. En conjunt, el 2022 es realitzaran un 62% més accions de neteja de contenidors que en 2021. 

El batle ha afirmat que “és important actuar als llocs de recollida de fems, per això és necessari netejar els contenidors i els seus voltants”. “La Palma que Funciona és un dels eixos prioritaris de la nostra acció de govern. Per això invertim recursos i temps en la millora del dia a dia, de la neteja de la ciutat, una demanda constant de la ciutadania”, segons Hila.

El president d’EMAYA ha destacat que “la millora del servei de neteja de contenidors és una de les prioritats de l'àrea de neteja”. “Incrementam serveis i duplicam freqüències perquè és el nostre compromís amb la ciutadania, dedicam més recursos i demanam col·laboració per ajudar a no embrutar, deixar els residus dins o respectar els horaris”, segons Perpinyà.

 

Millora del servei

El pla contempla diverses accions i freqüències de neteja segons la tipologia de contenidor (de recollida lateral o de recollida bilateral i soterrats) i segons la fracció de recollida. S’incrementa especialment el rentat dels contenidors de recollida de matèria orgànica i els de rebuig. En el cas dels contenidors marrons també es realitza una neteja específica del sistema de tancament i obertura.

Així mateix, el pla de neteja de contenidors contempla una major freqüència de neteja per als mesos de més calor (entre maig i octubre), per tal de reduir les olors i molèsties.

El servei de neteja i manteniment de contenidors es va posar en marxa el novembre de 2020 i enguany, a partir d’aquest mes d’abril, s’han incrementat els serveis i, molt especialment, la freqüència de les accions de neteja. Des del funcionament d’aquest servei el mes de novembre 2020 s’han realitzat 105.650 actuacions de neteja i manteniment preventiu a contenidors. Així mateix s’ha realitzat la neteja interior i exterior de 14.530 contenidors de totes les fraccions.

Aquest servei inclou també les reparacions dels contenidors, segons les necessitats detectades en les inspeccions de manteniment, les detectades pel servei de recollida de residus o notificades per la ciutadania. L’objectiu és que no hi hagi a la via pública contenidors amb cruis, cops ni deformacions, que el sistema d’obertura funcioni en tot moment (pedal i manetes). S’han substituït fins ara 464 contenidors en mal estat, irreparables o cremats i s’han realitzat 3440 reparacions.

El cost d’aquest Servei per a 2022 és de 920.633,76 €.

Les actuacions que realitza aquest servei són:

  • Neteja completa camió renta-contenidors:
    • Interior i exterior i desinfecció dels contenidors
    • Aquesta tasca inclou la neteja de l’àrea, retirada de residus de davall els contenidors, neteja del paviment.
    • La neteja es realitza amb productes biodegradables i no se podran utilitzar productes agressius que puguin danyar la imatge dels contenidors.
  • Neteja exterior dels contenidors:
    • Retirada de restes de residus que puguin trobar-se, es netegessin amb més profunditat les boques dels contenidors.
    • Eliminació de grafits.
    • Es netejarà amb aigua a pressió, productes de neteja i odorizante.
    • Neteja mitjançant escombratge i aigua a pressió, del paviment adjacent als contenidors.
      • Quan es trobin un residu en el sòl del contenidor, hauran d'introduir-lo en el contenidor corresponent, i re col·locar tots els voluminosos en un lloc que no impedeixin la recollida i molèsties als ciutadans.
  • Manteniment preventiu mensual:
    • Eliminació de pintades i adhesius aliens als contenidors
    • Revisar i substituir si estan en mal estat els adhesius i senyalitzacions pròpies dels contenidors.
    • Revisar i substituir els codis Qr i pictogrames informatius dels contenidors.
    • En el cas dels contenidors de matèria orgànica es realitza també la neteja de la boca, revisió del tancament i comprovació del nivell de la bateria. Els contenidors de matèria orgànica tenen un sistema d’obertura amb la targeta ciutadana, que inclou també un registre de les dades dels usuaris.

 

Increment de freqüències de rentat interior i exterior dels contenidors el 2022

Càrrega lateral: el 2022 s’incrementa de forma notable la neteja dels contenidors:

  • Contenidor d’orgànica, passa de 3 neteges/any a 6, es duplica la freqüència. Pel que fa a la boca d’aquests contenidors, es netejarà mensualment, excepte entre maig i octubre, que tendran dues neteges al mes.
  • Contenidor de rebuig: passa de 3 neteges a 4.
  • Contenidors d’envasos, cartó i vidre: es netejaran 2 vegades cada any (la freqüència anterior era variable, 1-2 cada any).

Contenidors soterrats i de càrrega bilateral:

  • La freqüència de totes les fraccions d’aquesta modalitat de contenidors es multiplica per 4, passant d’una neteja anual a 4 durant 2022.

 

Neteja amb aigua de les àrees de contenidors

  • 2022: 2 vegades els mesos de juny, juliol, agost i setembre (1 vegada al mes la resta de mesos) per als punts de contenidors de càrrega lateral. En el cas dels contenidors de càrrega bilateral (soterrats i d’altres) la freqüència serà mensual a l’hivern i setmanal entre juny i octubre.

 

Aquestes millores introduïdes suposen que es passa de 13.951 accions de rentat de contenidors realitzades el 2021 a les 22.609 previstes per a 2022, un increment del 62%. Pel que fa a les tasques de manteniment preventiu, es passarà de les 69.990 actuacions de 2021 a les 73.023 el 2022, el que suposa un increment del 4,3%.

Tornar
subir