Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA presenta la pèrgola fotovoltaica i l’inici de les obres de la coberta solar de la nau dels tallers de Son Pacs

03 Oct 2022

EMAYA presenta la pèrgola fotovoltaica i l’inici de les obres de la coberta solar de la nau dels tallers de Son Pacs

La generació d’electricitat mitjançant aquestes plaques solars permetrà una reducció d’emissions de 780 tones de CO2 cada any

El batle de Palma, José Hila, i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat avui matí les infraestructures de producció elèctrica fotovoltaica en funcionament i en execució a les instal·lacions municipals de Son Pacs.

El batle ha explicat que els dos projectes permeten “avançar en l’autoconsum com a Ajuntament”. “Actualment, som el primer consumidor d’energia elèctrica de la nostra ciutat. Tenim un objectiu molt clar: que al 2030 tota l’energia que consumeixi l’Ajuntament sigui d’energies renovables”, ha dit Hila. El batle ha remarcat que es tracta “d’una passa molt important” per avançar cap a “una ciutat sostenible”. “Hem de donar exemple, volem que el 2030 Cort només empri energies netes provinents de fonts renovables”.

En primer lloc han visitat la pèrgola fotovoltaica instal·lada a l’aparcament de vehicles del serveis de neteja i recollida de residus d’EMAYA. Es tracta d’una estructura de 6 metres d’alçada mitjana, amb un pèrgola de 700 m2 i 360 m2 de superfície de captació solar gràcies a les 180 plaques solars fotovoltaiques que la conformen.

Té una potència instal·lada de 90 kWp (amb 3 inversors fotovoltaics de 30 kWp). Aquesta instal·lació té capacitat per a generar 150.000 kWh cada any i es complementa amb 6 punts de recàrrega amb 2 preses monofàsiques de 7,2 kW, en total 12 punts per a la recàrrega dels vehicles elèctrics de la companyia.

La construcció de la pèrgola fotovoltaica ha suposat una inversió de 167.000 €, i ha comptat amb el finançament dels fons FEDER. Disposar de l’energia elèctrica per a l’autoconsum li suposa a EMAYA un estalvi significatiu, que per a aquest any s’estima en 36.000 €. Així mateix permet estalviar l’emissió de 64 tones de CO2 a l’atmosfera anualment.

Per altra banda, han començat les obres d’execució de la coberta fotovoltaica de l’edifici dels tallers d’EMAYA. Es tracta d’un projecte de gran envergadura, que ocupa una superfície de 6.200 m2, amb uns 4.100 m2 de superfície de captació. Permetrà disposar d’un conjunt de 2.128  plaques fotovoltaiques amb una potència instal·lada de 1.000 kWp i capacitat per a generar 1.450.000 kWh cada any. La inversió que s’ha realitzat en aquest projecte és de 908.619,03 € i ha comptat també amb finançament dels fons FEDER.

Ara mateix s’està treballant en les obres de muntatge dels suports per a les plaques i està previst que la instal·lació comenci a produir electricitat a partir de 2023. Permetrà un estalvi, que amb les dades d’aquest any s’estima en 348.000 € cada any i una reducció de les emissions de CO2 de 715 tones anuals, l’equivalent a una plantació de 4.280 arbres.

Projecte Palma Renovable

Actualment EMAYA ja compta amb diverses instal·lacions fotovoltaiques que en total suposen una potència instal·lada de 376 kW, comptant amb els 90 de la nova pèrgola fotovoltaica ja en funcionament. A aquesta instal·lació se li ha de sumar les plaques solars ja existents a la coberta de l’edifici municipal de Son Pacs, un conjunt de 100 kW (Son Tugores), 117 kW i la instal·lació fotovoltaica situada sobre el dipòsit d’aigua de Can Valero, de 70 kW.

El desenvolupament de l’energia fotovoltaica no s’atura aquí i són múltiples els projectes que impulsen l’Ajuntament de Palma i EMAYA, en diverses fases d’execució.

Ara mateix es troben ja en licitació per a la seva execució les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum al Centre de Benestar Animal de Son Reus (de 34 kW) i de l’Empresa Funerària Municipal (de 254 kW).

Així mateix, EMAYA té en marxa diversos projectes fotovoltaics vinculats a les seves instal·lacions:

  • Planta solar als terrenys de l’EDAR 1 (Sant Jordi), de generació d’energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques, de 5.600 kW.
  • Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum al tanc de tempestes (EDAR 2), de 630 kW.
  • Planta solar als terrenys de l’antic abocador de Son Reus, de 4.200 kW de potència instal·lada.
  • Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum als terrenys dels pous del Pont d’Inca, d’una potència de 400 kW.
  • Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum al terrenys i aparcaments municipals de Son Moix, de 2.850 kW.

 

Altres projectes es troben ara en fase d’estudi, com és el cas de la coberta fotovoltaica per als aparcaments de Son Pacs, que es calcula que podria tenir una potència de 1.640 kW, i a altres edificis municipals, mercats, centres culturals, poliesportius, casals, etc.

Aquest desplegament de l’energia fotovoltaica es realitza en el marc del projecte global Palma Renovable, que té com a objectiu desenvolupar les instal·lacions de generació i emmagatzematge  d’energia elèctrica renovable per a proveir el 100% del consum de l’Ajuntament (incloses totes les empreses i organismes municipals) i així descarbonitzar totalment les activitats municipals abans de 2030.

Això suposa instal·lar una potència de més de 60 MW d’energia renovable per a generar 120 GWh/any i 24 MW de capacitat d’emmagatzematge d’energia (120 MWh).

La inversió global prevista d’aquest projecte és de més de 100 M € (106.204.000 €). Per al seu finançament s’ha presentat la proposta per a optar al finançament dels Fons Next Generation, concretament a la convocatòria de “Models de negoci i projectes singulars de transició energètica a les Illes Balears”.

Aquest projecte suposaria una reducció de costs per a l’Ajuntament de Palma de 10 milions d’euros en la seva factura energètica. A més proporcionaria una independència energètica molt important en l’actual situació geopolítica, i es preveu crear 60 llocs de feina en les fases d’instal·lació i 20 per a l’explotació.

Tornar
subir