Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Policia Local i EMAYA aixequen més de 200 actes de denúncies per incompliments de l’ordenança de residus i neteja

26 Mai 2021

Policia Local i EMAYA aixequen més de 200 actes de denúncies per incompliments de l’ordenança de residus i neteja

El març es va posar en marxa una brigada mixta entre Policia i el Servei d’Inspecció Ambiental per vigilar, informar i sancionar en matèria de residus

El batle de Palma, José Hila, la regidora de Seguretat Ciutadana, Joana M. Adrover i el president d'EMAYA, Ramon Perpinyà, han conegut de primera mà les tasques que estan duent a terme les brigades mixtes entre Policia Local i Servei d'Inspecció Ambiental d'EMAYA, que realitzen tasques de vigilància, informació i sanció en matèria de residus i neteja. Així, entre el treball ordinari de vigilància i la feina de les brigades, des que va començar l’any s’han aixecat 212 denúncies per incompliments de l’ordenança de residus i neteja.

 

El batle ha explicat que “l’Ajuntament destina esforços per millorar la neteja de la ciutat”. “És fonamental la implicació de la ciutadania: el civisme és necessari en la millora de Palma. Per això, com a institució, com sempre hem dit, hem de vetllar perquè la normativa en vigor es compleixi, i això és el que estam fent”.

 

Les brigades mixtes varen començar a realitzar la seva tasca a principis del mes de març i surten tres cops a la setmana. Des que començaren, han aixecat 41 actes. En aquestes primeres campanyes s’han centrat especialment als polígons industrials de Palma, i també s’ha fet feines de vigilància a algunes barriades, en ocasions per demanda de les associacions de veïns que han denunciat incompliments de les ordenances i punts especialment conflictius.

 

Com a resultat d’aquesta tasca, des de principis del mes de març s’han aixecat 41 actes de denúncia pels següents motius:

 

  • 28 actes per empreses dels polígons que mesclen residus propis de la seva activitat industrial amb el rebuig, abocament de restes d’obres o residus perillosos. La majoria són infraccions lleus (dipositar restes de fustes, plàstics o altres materials mesclats amb el rebuig), que es sancionen amb multes de fins a 750 €. Si es tracta de residus d’obres, són infraccions greus que se sancionen amb multes fins a 1.500 €. També són infraccions greus l’abandonament de vehicles. En els casos que els residus abocats o mesclats amb el rebuig siguin perillosos (bateries, pintures o vernissos, components electrònics...), poden ser infraccions molt greus les sancions poden arribar als 3.000 €.

 

  • 13 actes aixecades per bosses o altres residus abandonats fora dels contenidors, la majoria a particulars. En aquests casos són infraccions lleus, que es sancionen amb multes de fins a 750 €, emperò en algunes ocasions, si es detecta dins les bosses pots de pintura, restes d’aparells electrònics, piles, etc., les infraccions són greus (multes fins als 1.500 €). També és una infracció greu si es tracta de sacs de residus de construcció.

 

Aquestes actes es troben ara en diversos estats de tramitació a l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palma. És en la tramitació de l’expedient que es determina la quantitat exacta de la sanció. S’ha de recordar que, en el cas de les empreses, la multa s’ha de pagar íntegrament i no es pot commutar per formació, com sí és el cas dels particulars per a sancions inferiors a 300 euros.

 

Més enllà d’aquestes brigades mixtes, el Servei d’Inspecció Ambiental d’EMAYA ha aixecat en els 5 primers mesos de 2021 altres 171 actes de denúncia més, la majoria per infraccions relacionades amb la gestió dels residus, així com també per embrutiment de la via pública o per qüestions relacionades amb els animals de companyia (excrements o dur cans sense fermar pel carrer). Així, en total, entre la feina de les brigades i el servei ordinari, s’han interposat 212 denúncies.

 

Actuacions brigades

Les actuacions de les brigades han estat molt diverses:

  • Revisió de contenidors privats d’empreses dels polígons per detectar presència de residus reciclables, residus propis de l’activitat industria, residus perillosos...
  • Revisió residus abandonats i bosses fora dels contenidors.
  • Visites a punts d’abocaments a solars i torrents, recerca pistes dels infractors.
  • Revisió i vigilància d’abandonaments de trastos i qualsevol residu voluminós.
  • Informació sobre el nou sistema de recollida porta a porta. Sol·licituds retirada de contenidors privats de la via pública.
  • Vehicles abandonats.
  • Embrutiment via pública.
  • Vigilància de punts conflictius per detectar infractors.
  • Abocaments d’aigües residuals.
  • Publicitat dinàmica
  • Obres a la via pública
  • Vigilància cans (excrements i obligació d’anar subjectes).En aquest sentit, a més de la feina de localitzar infraccions i aixecar actes de denúncia, és molt important la tasca preventiva d’aquestes brigades, informant els veïns i les empreses de les seves obligacions pel que fa a la correcta gestió dels residus, recordar la normativa, etc.

 

Els principals problemes i infraccions detectats durant aquestes jornades de treball de les brigades mixtes són:

  • Contingut incorrecte al contenidors de rebuig, especialment als polígons, es detecta un mal ús d’aquests contenidors per part de les empreses, qui hi aboquen residus de la seva activitat industrial, residus reciclables, especialment cartó i envasos, residus perillosos i d’altres impropis. A més d’aixecar actes de denúncia es realitza una tasca informativa per recordar que els contenidors de rebuig són només per a residus assimilables a urbans, i que els residus industrials i perillosos requereixen un gestor autoritzat per al seu transport i tractament, i els residus reciclables s’han de dipositar en els contenidors corresponents per a cada fracció. Especialment s’ha detectat sovint als contenidors de rebuig dels polígons la presència de cartó, residus d’automoció i components de vehicles, residus elèctrics, d’electrodomèstics i materials informàtics, fusta i retalls de fusta, envasos industrials, plàstic industrial, gomes, fluorescents, rètols, etc.
  • Abocaments de residus de construcció i de residus voluminosos procedents de obres i reformes domèstiques, buidatge de pisos, etc. S’ha detectat que sovint són el resultat de la “contractació” de serveis de recollida de residus fraudulents i no autoritzats, que aboquen aquests residus a la via pública, solars, torrents i camins.
  • Manca de separació dels residus per fraccions reciclables (és una obligació segons l’ordenança municipal i la llei de residus).
  • Abandonament de residus fora dels contenidors, trastos a la via pública fora del dia i hora de recollida.
Tornar
subir