Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El Consell d’Administració d’EMAYA aprova la signatura del conveni amb ACUAES per al finançament, l’execució i explotació de la nova depuradora

25 Mai 2021

El Consell d’Administració d’EMAYA aprova la signatura del conveni amb ACUAES per al finançament, l’execució i explotació de la nova depuradora

L’acord assegura el 80% finançament de la inversió de 131 milions d’euros a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica

El Consell d’Administració d’EMAYA, reunit avui matí en sessió extraordinària, ha aprovat autoritzar la signatura per part del president, Ramon Perpinyà, del Conveni de col·laboració per a l’execució i explotació de l’actuació d’ampliació i remodelació de l’EDAR 2 entre la societat mercantil estatal Aguas de las cuencas de España SA (ACUAES) i EMAYA.

Aquest conveni estableix el finançament d’aquesta inversió, prevista en 131 milions d’euros (117.991,824 més IVA), un 80% a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica, finançat mitjançant els Fons de Recuperació i Resiliència Next Generation i 20% a càrrec del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

Una vegada aprovat també el conveni per part d’ACUAES els propers dies, es procedirà a la signatura del conveni, previsiblement dins el mes de juny, a càrrec de Ramon Perpinyà com a president d’EMAYA i M. Rosa Cobo, Directora General d’ACUAES.

En relació amb aquest acord històric el batle de Palma, José Hila, ha manifestat: “Resolem problemàtiques històriques. Mentre arriba la nova depuradora, que serà un camí llarg, tenim en marxa la solució per als tancaments de platges. Ens preocupa la nostra ciutat i la mar. Protegim Palma i el medi ambient. Som un Govern capaç de gestionar i acabar amb problemàtiques històriques de la ciutat”.

També ha manifestat la seva satisfacció el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, qui ha subratllat que “la corresponsabilitat en la gestió del cicle de l’aigua és una passa imprescindible per a un funcionament òptim, i l’acord assolit entre govern central, Ajuntament de Palma i Govern ho demostra”. Mir ha assegurat que els acords assolits entre la Conselleria i EMAYA per desenvolupar projectes a través del cànon de sanejament “han permès executar les infraestructures necessàries, prèvies a la depuradora, per evitar els vessaments a la mar”.

Per la seva part, la delegada del Govern central a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat que l'execució d'aquest projecte "permetrà disposar a la fi d'una infraestructura de depuració d'aigües adaptada al creixement de la població resident i turística de les darreres dècades i compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible”. "És una inversió important per part de l'Estat, que reflecteix la voluntat del Govern d'Espanya d'impulsar, en col·laboració amb les institucions, els projectes que ajuden a garantir una major qualitat de vida per als ciutadans".

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha recordat que la nova depuradora és una peça clau en l’objectiu de vessaments zero, que forma part del Pla de Sanejament de Palma, del qual ara mateix s’estan executant altres projectes: el tanc de tempesta i el col·lector interceptor, la separació de pluvials del polígon de Son Castelló i la renovació integral del sanejament de la Platja de Palma són els més destacats.

Un conveni que aporta la solució a una mancança històrica de Palma

En aquest conveni es recorda que l’ampliació i remodelació de l’EDAR 2 va ser declarada d’interès general de l’Estat per Real Decret l’any 1993. L’actual infraestructura data dels anys setanta, ha quedat obsoleta després de més de quaranta anys de funcionament.

Per aquests motius, l’any 2019 s’inicia la redacció i tramitació de l’avantprojecte de la nova depuradora Palma 2, així com la seva declaració d’impacte ambiental.

D’acord amb l’avantprojecte, i tal com es recull al conveni, la nova depuradora comptarà amb:

  • Línia d’aigua: 

Bombeig d’aigua bruta

Pretractament

Tractament primari amb procés físico-químic i decantació.

Tractament biològic convencional amb eliminació de nutrients

Decantació secundària

Tractament terciari

Dipòsit d’aigua tractada

  • Línia de fangs: espessament, digestió anaeròbia en dues etapes, hidròlisi tèrmica i deshidratació en dues etapes.
  • Línia de gas amb cogeneració.
  • Tractament de retorns.

La capacitat de l’estació serà d’un cabal mitjà diari de 90.000 m3, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000; d’aquesta manera es duplica la capacitat actual.

Estarà formada per 4 mòduls que permetran fer aturades parcials per a tasques de manteniment.

Les noves tecnologies permetran també un funcionament molt més eficient des del punt de vista energètic. A més a més, posteriorment es comptarà també amb una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per alimentar la planta.

Pel que fa a l’emissari, no és objecte del present conveni. Actualment s’està tramitant de forma paral·lela un avantprojecte per a la construcció d’un nou emissari submarí, pendent de la declaració d’impacte ambiental. EMAYA va presentar al·legacions perquè la longitud de l’emissari permetés superar la zona on es troba la posidònia, més enllà dels 30 m de fondària. Una vegada superada l’actual tramitació, la construcció del nou emissari serà objecte d’una adenda al conveni aprovat avui.

Pel que fa a altres continguts del conveni cal destacar que una vegada finalitzada l’obra de la depuradora, el Ministeri de Transició Ecològica transmetrà a EMAYA la titularitat de la infraestructura i la seva responsabilitat en l’explotació, gestió i manteniment.

Així mateix, durant l’execució de l’obra EMAYA podrà exercir la codirecció del projecte amb ACUAES.

Pel que fa a la tramitació, una vegada finalitzada la tramitació de l’avantprojecte i la seva declaració d’impacte ambiental, es preveu que passat l’estiu s’iniciï la licitació de la redacció del projecte i execució de l’obra, que es podria adjudicar en el primer semestre de 2022. Després de l’elaboració del projecte executiu, les obres podrien començar el 2023 per finalitzar el 2026.

Obres del tanc de tempesta i col·lector interceptor

La presentació del contingut del conveni s’ha realitzat en el marc de la visita del batle de Palma, José Hila, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, a les obres de construcció del tanc de tempesta, que és una actuació complementària a la nova depuradora. Ja s’ha executat un 90% de la llosa i els tancaments perimetrals i s’ha iniciat l’execució de la coberta. El tanc quedarà cobert durant el mes de juliol.

Recordem que aquesta instal·lació de 50.000 m3 permetrà recollir aigües mixtes en moment de pluges, per evitar que vessin a la mar.

Aquestes aigües arribaran al tanc a través del col·lector interceptor, que també es troba en construcció. Ja s’ha excavat el 50% del seu traçat (1.450 m). Actualment es treballa al tram que va des del parc Krekovic, a Nou Llevant, fins a la via de cintura, i ja s’han executat 542 dels 930 m d’aquest tram.

Està en marxa també la construcció de l’estació de bombeig situada al final del col·lector, on ha finalitzat la cimentació i començarà l’execució de la llosa.

Per tal d’optimitzar la capçalera de planta (enllaç entre la depuradora, l’estació de bombeig i el col·lector) i executar-la de forma que ja estigui adaptada a la nova depuradora, recentment es va aprovar una modificació del projecte original. Es realitzaran millores a la capçalera de planta para una correcta adaptació al període de transició entre la depuradora actual i la nova. Aquestes modificacions del projecte suposen una nova inversió de 5 milions d’euros (que se sumen als 22 de l’actual projecte conjunt del tanc i la depuradora) i un increment d’uns 80 dies en el termini de finalització, previst ara per a l’inici del mes d’abril de 2022. D’aquesta manera, per a la propera temporada d’estiu es podran evitar ja aproximadament el 90% dels vessaments que provoquen el tancament de les platges.

Tornar
subir