Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA explica al sector turístic de la Platja de Palma les obres de renovació integral del sistema de sanejament que s’executaran a la zona

15 Abr 2021

EMAYA explica al sector turístic de la Platja de Palma les obres de renovació integral del sistema de sanejament que s’executaran a la zona

Es tracta de quatre projectes finançats pel cànon de sanejament que suposen una inversió de més de 9 milions d’euros per renovar un sistema obsolet i evitar en el futur vessaments a la mar

El president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, s’ha reunit avui matí amb els representants dels sector turístic de la Platja de Palma per explicar les obres de renovació integral del sistema de sanejament d’aquesta zona, que començaran a inicis del mes de maig.

Han assistit la presidenta, Isabel Vidal, i la gerent, Patrícia Lliteras, de l’Associació Hotelera de la Platja de Palma, i el president de l’associació de comerciants ACOTUR. En el decurs de la reunió s’han explicat els projectes a desenvolupar, que suposaran la renovació i millora de les infraestructures de sanejament de la Platja de Palma, per tal d’evitar que en el futur es puguin produir vessaments per manca de capacitat o mal funcionament d’un sistema que data dels anys 70 i ja ha quedat obsolet.

La reunió s’ha centrat especialment en explicar el calendari de feina i les ubicacions de les obres. EMAYA s’ha compromès a reduir l’impacte al mínim pel que fa a les afecciones que puguin afectar l’activitat turística de la zona. La majoria de les actuacions properes a la zona hotelera i comercial es desenvoluparan durant l’hivern.

Actuacions

En total es realitzarà una inversió de més de 9 milions d’euros (9.126.462 €), procedents del cànon de sanejament, gràcies al protocol acordat entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Palma i es crearan 165 llocs de feina directes a les obres per a l’execució de quatre projectes fonamentals per a la renovació i millora del Sanejament a la Platja de Palma.

S’ha de tenir en compta que La Platja de Palma és una zona molt plana on la majoria d’aigües residuals es produeixen devora la costa, on hi ha els habitatges, establiments turístics i comercials. Aquí el sanejament de les aigües residuals requereix conduccions i estacions d’impulsió perquè aquestes aigües residuals arribin a la depuradora (EDAR1 de Sant Jordi). Les infraestructures actuals són dels anys 70, tenen més de 50 anys i necessiten una renovació per poder assumir els increments de cabal generats pel creixement de la població i evitar avaries o deficiències en el funcionament del sistema.

Per aquests motius el Pla de Sanejament de Palma contempla la renovació integral de les infraestructures de sanejament de la Platja de Palma, amb els objectius de:

- Construir de noves estacions d’impulsió de major capacitat.

- Eliminar conduccions obsoletes, amb múltiples avaries i ruptures.

- Incrementar així la capacitat d’impulsió d’aigües residuals.

- Prevenir en el futur possibles vessaments d’aigües residuals provocats per manca de capacitat de recollir les aigües residuals i pluvials.

Els projectes que es començaran a executar en breu són els següents:

 

  • Renovació de les conduccions d’impulsió des de les EI 4 i 5 al col·lector general: inici de les obres, dia 3 de maig, termini d’execució 12 mesos.
  • Nova EI de la Ribera i conducció a l’EDAR 1: inici de les obres dia 15 de maig, termini d’execució 24 mesos.
  • Renovació de les conduccions d’impulsió de l’EI 2 a la nova EI de la Ribera: inici de les obres dia 15 de maig, termini d’execució, 12 mesos.
  • Nova EI del Clot den Bernadet i conducció a l’EI 2 (pendent data d’inici)

 

ANNEX PROJECTES DE RENOVACIÓ INTEGRAL DEL SISTEMA DE SANEJAMENT DE LA PLATJA DE PALMA

Renovació de les conduccions d’impulsió des de les EI 4 i 5 al col·lector general

Aquesta actuació suposa la renovació de les conduccions que surten de les

estacions d'impulsió de la zona de l’Arenal i que connectaran, amb el nou col·lector de pujada a l’EDAR1.

És una inversió de 1.496.430 euros, amb un termini d’execució d’un any, durant els quals es crearan 40 llocs de feina.

Nova EI de la Ribera i conducció a l’EDAR 1

És una de les grans actuacions del Pla de Sanejament de Palma. Contempla la renovació d’una conducció molt antiga d’aigües residuals, de la zona de la Platja de Palma fins a l’EDAR 1 (Sant Jordi), i la construcció d’una nova estació d’impulsió a la Ribera per tal de substituir dues estacions existents, ja desfasades. Per això s’haurà de reestructurar també alguns punts de la xarxa de sanejament d’aquesta zona per redirigir diversos col·lectors de la zona a la nova EI de la Ribera.

La nova conducció serà un gran col·lector de pujada des de la nova estació d’impulsió de la Ribera fins a la depuradora. Això permetrà renovar l’actual canonada, construïda els anys 70, que sofreix moltes ruptures. En total s’instal·laran aproximadament un total de 7 km de canonades. El traçat principal transcorre pel camí de Muntanya i travessa l’autopista de Llucmajor. Per determinar el traçat s’ha tengut en compte afectar el mínim possible a les nombroses propietats d’aquesta zona.

Pel que fa a la nova estació d’impulsió, permetrà eliminar dues velles estacions i augmentar el cabal d’impulsió d’aigües residuals cap a l’EDAR 1. Serà una estació de gran capacitat d’impulsió d’aigües residuals, Constarà d’una càmera de bombes de 4,30 x 7,40 m de base i 5,75 m de fondària, que albergarà quatre grups de motobombes i quatre arquetes de vàlvules. Aquesta instal·lació estarà ubicada al carrer Flamenc.

Aquest és el projecte que suposa una major inversió, més de 5,5 milions d’euros (5.554.327 €) i la creació de 75 llocs de feina durant els dos anys prevists per a l’execució de l’obra.

 

Renovació de les conduccions d’impulsió de l’EI 2 a la nova EI de la Ribera

Projecte per a renovar la conducció d’aigües residuals a la zona de les Fontanelles,

entre l’EI2 i la nova EI de la Ribera. El seu pressupost és de 1.019.636 € i permetrà crear altres 25 llocs de feina directes a l’obra durant un any de termini d’execució.

Nova EI del Clot den Bernadet i conducció a l’EI 2

Aquest projecte suposa la reubicació d’una estació d’impulsió que actualment es

troba damunt la petita platja de la Cala del Clot d’en Bernadet i la construcció

d’una nova conducció fins a l’EI2.

Té un pressupost de 1.056.068 € i suposarà la creació de 25 llocs de feina directes durant l’any que està previst que duri la seva execució.

En definitiva, aquests quatre nous projectes són una passa més en l’execució del Pla de Sanejament i les inversions públiques en matèria de sanejament, que són possibles gràcies a la col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Palma. Es renoven i amplien infraestructures obsoletes per tal de millorar el sistema de sanejament en una zona molt sensible des del punt de vista ambiental i econòmic, motius pels quals és fonamental avançar-se i prevenir que en un futur poguessin produir-se vessaments a la mar. Amb aquestes actuacions ens avançam, evitant els problemes i preservant el nostre entorn.

Tornar
subir