Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Cort i Govern tanquen un acord històric amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per a finançar la nova depuradora de Palma

14 Mai 2021

Cort i Govern tanquen un acord històric amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per a finançar la nova depuradora de Palma

El batle i la presidenta el Govern s’han reunit avui a Madrid amb la vicepresidenta quarta i ministra per a refermar l'acord

El batle de Palma, Jose Hila, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han tancat amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el finançament per a la nova depuradora de Palma. El batle i la presidenta s’han reunit avui matí a Madrid amb la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per a fermar l’acord, que es formalitzarà mitjançant la firma d’un conveni. A la reunió també han assistit el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, i el conseller de Medi Ambient.

 

El batle ha volgut remarcar “l’acord històric” que s’ha assolit. “Som un govern que gestiona i acaba amb problemàtiques històriques de la nostra ciutat, com s’està demostrant”. El Palau de Congressos, la Façana Marítima, la remodelació del passeig Marítim en són un exemple, als quals ara s’afegeix la nova depuradora. “Hem aconseguit la major inversió de l’Estat a Palma en dècades, un fet que vull destacar i posar en valor”, ha afirmat Hila, que ha remarcat “la col·laboració entre institucions que ha fet possible l’acord”. “Palma tindrà una nova depuradora adaptada a la situació actual que ens permetrà acabar amb els vessaments a la mar”, segons el batle.

 

Acord

L’acord ratificat avui marca que el Ministeri abonarà el 80 per cent de l’obra de la depuradora, que es finançarà mitjançant els Fons de Recuperació i Resiliència Next Generation, i el 20 per cent restant l’aportarà el Govern a través del cànon de sanejament. El pressupost de la nova infraestructura serà de 131 milions d’euros. A finals d’aquest mes, EMAYA i la societat mercantil ACUAES, que depèn del ministeri, aprovaran als seus respectius consells d’administració el conveni, que es signarà al llarg del mes de juny. D'aquesta manera, es formalitzarà el finançament de la nova depuradora de Palma.

 

De forma paral·lela, segueix la tramitació de la nova depuradora, que està gestionant ACUAES. Així, ja s’ha redactat l’avantprojecte i ara s'està pendent de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), que es preveu que el ministeri aprovi  aquest mes. Un cop superat aquest tràmit, ACUAES traurà a licitació el projecte executiu i l’obra. La previsió és que les obres de la nova infraestructura puguin començar el 2023 i estar finalitzada el 2026.

 

L’actual depuradora del Coll d’en Rabassa es va dissenyar durant els anys 60 i es va inaugurar el 1975. Havia de donar servei en una població de 340.000 persones, que incloïa el turisme de l’època, durant 20 anys, és a dir, fins el 1995. Actualment, a Palma hi viuen més de 440.000 persones, una xifra que s’incrementa amb la població flotant que visita i/o resideix temporalment la ciutat. D'aquí la importància de la nova infraestructura, una necessitat per a Palma tant a nivell de població com per a adaptar-se a les característiques tècniques actuals.

 

Cal recordar que, actualment, s’estan executant les obres del tanc de tempestes i el col·lector interceptor, que permetran reduir en un 90 per cent els tancaments de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí. Aquesta obra té un pressupost de 22,6 milions d’euros, que finança la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament. Acabaran durant el darrer trimestre de l’any.

Tornar
subir