Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA redueix a 2 euros la tarifa del nou Servei d’eliminació de pintades vandàliques en immobles privats

05 Ago 2021

EMAYA redueix a 2 euros la tarifa del nou Servei d’eliminació de pintades vandàliques en immobles privats

El servei es prorroga dos anys més i la tarifa bonificada passa de 10 €/m2 a un preu simbòlic de 2 €/m2

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha presentat la prolongació de la bonificació del servei d’eliminació de pintades vandàliques per als immobles privats, així com la campanya informativa que es farà per donar a conèixer aquest servei a la ciutadania.

 

El president d’EMAYA, Ramón Perpinyà, ha explicat que una societat avançada és aquella que cuida les seves instal·lacions i edificis”, i ha recordat el servei que presta EMAYA des de fa un any, “intervenir a façanes de propietats privades per poder llevar pintades, en resposta a la petició de la propietat”.

 

Durant aquest primer any, aquest servei ha tengut un cost de 10 euros per metre quadrat, i el president d’EMAYA ha anunciat que “es prolongarà el servei amb un preu més econòmic, de 2 euros per metre quadrat”, durant dos anys més. Ramon Perpinyà ha explicat que es tracta d’un “preu simbòlic” i ha recordat que l’Ajuntament només pot intervenir si prèviament ho sol·licita la propietat.

 

Per això ha animat a la ciutadania a fer ús d’aquest servei “ per poder nosaltres actuar-hi”. El president d’EMAYA ha volgut llançar un missatge “a tots els que tenguin pintades a les seves façanes, que ens cridin, per mantenir una ciutat més neta, i el tema dels grafits és cosa de tots”. Perpinyà ha explicat que “notam a faltar que se’ns demani amb més assiduïtat, el nombre de persones que ha fet ús del servei, per a nosaltres no és encara suficient”.

 

Perpinyà ha aclarit que a una comunitat de propietaris, si la pintada vandàlica està en la part baixa de la façana de l’edifici, basta que ho demani la propietat dels baixos, per poder actuar EMAYA.

 

Pel que fa al balanç del primer any de funcionament, Perpinyà ha destacat que el servei ha tengut un resultat “molt bo, perquè tota la gent que ho ha demanat ha quedat contenta o molt contenta. S’ha donat resposta ràpida: el compromís era de donar resposta en menys 15 dies, i s’ha complert en tots els casos i de vegades s’ha fet més ràpid”. S’ha actuat a 144 propietats privades.

 

Es tracta d’un servei bonificat, en el qual EMAYA es fa càrrec de la resta de l’import, fins arribar a cobrir el preu real.

 

Servei des de juliol de 2020

Conscients de la problemàtica de les pintades a Palma i de la dificultat de la seva eliminació a les zones de titularitat privada, EMAYA va posar en marxa aquest servei el juliol de 2020. Per tal de fomentar la neteja i l’eliminació de les pintades es va establir una tarifa bonificada de 10 €/m2 durant el primer any. El cost d’aquesta feina i, per tant, la tarifa sense la bonificació, és de 82,9296 €/m2 per a grafits emplenats (pintades completes, colorejades...) i 54,8385 €/m2 per a grafits sense emplenar (escrits, signatures, dibuixos simples).

 

Ara, per tal de promoure la neteja de la ciutat, el Consell d’Administració d’EMAYA va aprovar perllongar la bonificació durant dos anys més, fins al juliol de 2023, així com incrementar-ne la bonificació, fins als 2 €/m2. Es tracta d’un preu simbòlic, imprescindible per fer la tramitació, però que no ha d’impedir als interessats poder fer la neteja.

 

Ramon Perpinyà ha recordat que les persones interessades han de fer la sol·licitud a través del  web d’EMAYA, on hi ha disponible un formulari específic per a aquest servei. Els tècnics de l’empresa municipal gestionen la petició i acudeixen a netejar la pintada.

 

A través del formulari, es sol·licita la neteja de grafits o pintades a edificis de titularitat privada, sempre que l’edifici no estigui catalogat o sigui considerat bé d’interès cultural. Sense aquesta petició, EMAYA no pot actuar en immobles privats. Després de rebre la sol·licitud i analitzar les característiques de la neteja, s’envia un pressupost. Si el pressupost s’accepta, EMAYA fa la neteja.

 

Campanya informativa

 

A partir de demà divendres, l'Ajuntament iniciarà una extensa campanya informativa per donar a conèixer el servei de neteja de pintures vandàliques en façanes i elements de propietat privada.

 

L'objectiu de la campanya és que es produeixi una demanda major d'intervencions, que li permeti a EMAYA netejar i eliminar un nombre destacable de pintures vandàliques dels carrers, millorant així, la imatge de la ciutat.

 

Per a això, en els diferents formats de comunicació, es destacarà principalment de forma esquemàtica el tipus de servei, el preu simbòlic de 2 €/m2 que suposa la neteja i la forma de realitzar la petició online perquè EMAYA intervingui.

 

La campanya informativa comptarà en aquest mes d'agost amb diferents mitjans i formats de comunicació, com diaris en paper i digitals o xarxes socials, i en setembre es sumaran les emissores de ràdio locals.

 

A més, s'iniciarà durant l’agost també una bustiada de flyers informatius en habitatges, edificis i comerços del centre de la ciutat, que s’ampliarà després a la resta de barris.

 

Tres àmbits d'actuació

La tasca d’eliminació de pintades vandàliques que està duent a terme l'Ajuntament es concreta en tres àmbits d’actuació:

 

Àmbit municipal: fa referència a espais i elements municipals. Hi treballen diàriament EMAYA i les àrees d’Infraestructures i Mobilitat (parets, contenidors, papereres, parcs, mobiliari urbà, fanals, senyalització de transit, etc.). Des que es va reprendre el servei, s'han eliminat unes 3.200 pintades vandàliques en espais públics. Per posar alguns exemples, pel que fa a espais públics, aquests darrers mesos EMAYA ha eliminat les pintades vandàliques d’espais públics com el Jonquet, el Baluard del Príncep, lateral del Casal Solleric, Can Cifre, pont dels Instituts, Can Cànoves, parc Josep Estela, parc “Pocoyó”, la Feixina, aparcament del Molinar, parc de Cala Nova i ascensor de Joan Miró, etc.

 

Àmbit protegit: Infraestructures ha adjudicat el contracte específic que permetrà actuar i netejar aquelles pintades que es troben en elements protegits o catalogats. En aquests casos, per les característiques especials dels edificis, es requereix un projecte específic per a cada actuació.

 

Immobles privats: l’eliminació de les pintades en aquest cas correspon a cada un dels propietaris dels edificis. Per tal de fomentar la neteja de la ciutat es va posar en marxa ara fa un any el sistema que permet a EMAYA actuar i netejar la pintada.

 

Condicions del servei

 

A les feines de retirada de la pintada vandàlica o grafit es té en compte el material de la zona a tractar i s’hi utilitzen procediments que no la fan malbé.

 

S’intenta, en la mesura que és possible, restituir els paraments al seu estat

original.

 

El servei es presta només per a grafits situats a l’alçada de la planta baixa.

No s’actua a les pintades damunt elements com portes, partions amb altres propietats privades, patis interiors, finestres, vidres, tancaments, plaques, cartells, rètols, etc.

 

No es presta el servei a patis, espais de reculades privades, accessos a

aparcaments o portals, etc.

 

No s’actua a elements de fusta, de metall o d’altres materials que es poden

degradar durant les tasques de neteja.

Tornar
subir