Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

En el primer mes de la implantació de la recollida porta a porta als polígons, la recollida selectiva passa del 8 al 31 %

04 Jun 2021

En el primer mes de la implantació de la recollida porta a porta als polígons, la recollida selectiva passa del 8 al 31 %

EMAYA agraeix la participació i la col·laboració a ASIMA i a les empreses dels polígons de Palma

En el primer mes de la implantació de la recollida porta a porta als polígons industrials, la recollida porta a porta ha passat de només un 8 % al 31 %, gràcies a la recollida selectiva de la matèria orgànica, el vidre, els envasos, el cartó i el rebuig a les portes de cada una de les empreses.

La recollida porta a porta es va implantar dia 3 de maig als polígons de Son Castelló, Son Rossinyol, Can Valero i Son Valentí. Aquest sistema implica que les empreses han de treure els seus residus de forma separada per fraccions en els horaris i calendari indicats.

Aquest sistema de recollida ha suposat una millora de la imatge dels polígons per l’eliminació de contenidors de la via pública, que sovint són punts d’acumulació de residus.

Però, sobretot, ha suposat un increment molt destacat de la recollida selectiva, i per tant del reciclatge i la reducció de la fracció de rebuig a incinerar. Fins a aquest mes de maig la recollida selectiva als polígons era només del 8 %, bàsicament cartó. Un anàlisi de la tipologia de residus de les empreses va mostrar que es podria reciclar un 72 % i es va plantejar com a objectiu superar el 27% de recollida selectiva durant el primer any. Aquest objectiu s’ha superat durant el primer mes, en el qual s’ha arribat al 28 % de mitjana de recollida selectiva, un 31 % durant la darrera setmana.

Durant aquest primer mes de recollida porta a porta s’han recollit 465 tones de residus, de les quals 130 corresponen a fraccions reciclables:

 

Matèria orgànica:    32,6 tn           7%

Envasos:                   8,7 tn             2%

Paper/cartó:              83,3 tn           18%

Vidre:                         5,4 tn             1%

TOTAL RS                130 tn            28%

 

S’ha de tenir en compte que aquestes xifres corresponen a la mitjana del mes, al llarg del qual la recollida selectiva ha anat creixent. Ja va ser del 25% durant la primera i la segona setmana de maig, arribant al 30 % la tercera i al 31 % la quarta. Al llarg d’aquestes setmanes totes les fraccions reciclables han anat pujant de forma molt important, des del 39% del paper i cartó fins al 155% dels envasos. El vidre ha pujat un 81% i la matèria orgànica un 73%. S’espera, per tant, que aquesta tendència continuï i es puguin superar àmpliament els objectius de recollida selectiva marcats.

Funcionament del sistema porta a porta als polígons de Palma

Totes les empreses han de separar el rebuig i la fracció de paper i cartó. En dies alterns poden treure cada una d’aquestes fraccions a l’hora de tancament de l’activitat. El rebuig es treu els dimarts, dijous i dissabtes en contenidors tancats, de propietat de cada empresa. El cartó es treu els dilluns, dimecres i divendres, preferentment plegat i fermat. Aquesta recollida es fa al milenar d’empreses dels polígons.

Les empreses que per la seva activitat (restauració, serveis, oficines, educació, etc.) produeixen quantitats significatives de residus de matèria orgànica, vidre i envasos, a més de separar rebuig i cartó, han de separar aquestes fraccions. Actualment són 148 les empreses que separen els envasos, 126 la matèria orgànica i 109 el vidre, encara que són xifres que creixen dia a dia, a mesura que es va consolidant el nou sistema de recollida.

La matèria orgànica es pot treure a diari, en tancar l’activitat, en contenidors que EMAYA ha facilitat a les empreses que s’han compromès a realitzar aquesta separació. Igualment s’han facilitat contenidors per al vidre i els envasos, que es recullen dos dies a la setmana a partir de les 14 h.

Conclusions

  • La recollida selectiva de paper i cartó, l’única que es feia anteriorment, ha crescut un 61% en relació a un any abans.
  • La recollida d’envasos, inexistent anteriorment, assoleix xifres considerables.
  • La recollida de matèria orgànica i vidre, també inexistent als polígons, té encara un gran potencial de creixement, per tant s’esperen increments importants en els següents mesos.
  • La recollida de rebuig s’ha estabilitzat i s’ha reduït un 54% en relació a l’any anterior (a conseqüència de la recollida selectiva i també de la reducció de l’activitat als polígons).
  • La matèria orgànica recollida selectivament als polígons de Palma permetrà obtenir 10 tones de compost, per fertilitzar terres de camps i jardins.
  • El reciclatge del paper i cartó recollit en aquests polígons durant un mes evitarà la tala de 1.416 arbres.
  • El reciclatge del vidre i els envasos evitarà la emissió de més de 14 tones de CO2 a l’atmosfera.

Campanya informativa

Per tal de facilitar la implantació d’aquest servei EMAYA ha realitzat una intensa campanya informativa i des del mes de març l’equip d’educació ambiental i el servei d’inspecció han visitat unes 1.000 empreses. S’han distribuït fulls informatius i els calendaris per a la recollida selectiva. En aquesta tasca ha estat fonamental la implicació d’ASIMA, que també ha remés informació a tots els seus associats i va realitzar un webinar per a totes les empreses interessades.

En aquesta campanya informativa s’ha recordat a les empreses que aquest servei és només per a aquests tipus de residus (rebuig i fraccions reciclables), i que no es poden dipositar als contenidors sota cap circumstància residus propis de l’activitat industrial (voluminosos, fustes, residus d’automoció, de construcció, etc.) ni residus perillosos. Mesclar aquests residus amb altres fraccions es sanciona amb multes fins a 3.000 €. Els residus propis de l’activitat industrial de cada empresa i els perillosos s’han d’entregar a un gestor autoritzat

Tornar
subir