Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Avui comença a treballar la tuneladora que perfora el túnel per on transcorrerà el col·lector interceptor

28 Jul 2020

Avui comença a treballar la tuneladora que perfora el túnel per on transcorrerà el col·lector interceptor

S’ha introduït la màquina de 45 tones de pes al pou situat devora el parc Krekovic i durant 4 mesos perforarà el túnel fins a les avingudes

Avui matí el batle de Palma, José Hila i el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, acompanyats pel president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, i la Directora General de Recursos Hídrics, Joana M. Garau, han visitat l’obra de construcció del col·lector interceptor per veure, de primera mà, la màquina que perforarà el túnel per on transcorrerà la canonada.  Avui s'introduirà la tuneladora en el pou des del qual començarà a perforar, a partir de demà, el túnel pel qual transcorrerà aquesta infraestructura.

"Avui donam una passa més per evitar el 90 per cent dels abocaments que provoquen el tancament de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí", ha explicat el batle. La tuneladora "començarà a fer la canonada de 2 metres de diàmetre i 3 quilòmetres de llargària que ha re recollir les aigües d'aquesta part de a ciutat i portar-les al tanc de laminació que s'està fent devora la central elèctrica". Des d'allà, les aigües aniran a la depuradora una vegada les pugui absorbir. "Teníem el compromís de fer aquestes obres i les estam executant, vull agrair al Govern la seva implicació", en paraules del batle. L'objectiu és "millorar el sanejament de la ciutat i aconseguir una Palma més sostenible i verda", segons Hila.

Aquesta actuació forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Les obres tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor) i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes. El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

Avui matí s’ha introduït la tuneladora al pou situat al carrer Caracas, cantonada amb el carrer de Manuel Azaña, devora el parc Krèkovic. Des d’aquí iniciarà a partir de demà la perforació en direcció a l’Avinguda de Gabriel Alomar, cantonada amb el carrer de Ricardo Ortega, on es troba un altre pou. La perforació d’aquest tram es realitzarà durant 4 mesos, després dels quals es traslladarà per iniciar la perforació d’un altre dels 5 trams en els quals s’ha dividit l’obra, fins a finalitzar en un termini de 18 mesos la perforació dels 3 km que separen la depuradora EDAR Palma II, del Coll den Rebassa, del punt d’inici d’aquesta infraestructura a les avingudes.

El batle de Palma ha volgut agrair "la disponibilitat a col·laborar, sempre està devora de l'Ajuntament". Hila ha destacat que la inversió "permetrà posar en marxa petits i grans projectes" que aposten per "l'habitatge, els mercats municipals o el dipòsit de vehicles". "Amb aquesta signatura ja podrem disposar de l'aportació i, per tant, engegar les propostes", ha dit Hila.

Concretament els trams són els següents (per ordre d’execució): 

  • PA 1 (Krekovic) – PE1 (avingudes): 716 m.
  • PA 3- PE3 (EDAR Palma II): 154 m.
  • PA 2(Hort de les animes)- PE3 (EDAR Palma II): 476 m.
  • PA2 (Hort de les animes) – PE2 (Via cintura): 763 m.
  • PA1- PE2 (Krekovic)- PE2 (Via cintura): 932 m.

Pel que fa al procediment constructiu, la màquina tuneladora realitzarà un clavament d’escut tancat de canonada de formigó armat, de 2 metres de diàmetre i una longitud total de 3,041 km.

El clavament d’escut tancat és una tècnica de perforació de secció completa mitjançant pressió i tall per rotació, que realitza la màquina tuneladora a una fondària d’uns 8 metres i que es controla des d’una cabina de control.

La maquinària principal és una tuneladora HERRENKNECHT AVN1800TB, una màquina de 45 tones de pes, 7,4 m de llargària, un diàmetre exterior de 2,4 m. Té una extensió de capçalera de tall i un bastidor amb cilindres hidràulics sobre estructura metàl·lica. Els tubs pressionen horitzontalment mitjançant el bastidor hidràulic situat al pou, mentre que al front, el terreny és excavat per un corona de tall giratòria.

El material excavat es transforma en llots que s’extreuen a la superfície mitjançant un sistema de bombeig.

L’avanç es realitza de forma progressiva. Quan finalitza el recorregut de la maquina es recull el bastidor i es recol·loca. Aquesta operació es repeteix fins que s’ha perforat la totalitat de longitud de cada tram; quan arriba al següent pou s’extreu la maquinària per ressituar-la al següent punt des d’on començarà a excavar.

 

Treballs en marxa

El col·lector forma part del projecte conjunt de construcció d’aquesta infraestructura i del dipòsit de laminació que s’executa també ara devora la depuradora del Coll d’en Rabassa (EDAR 2), per tal de recollir les aigües residuals i les aigües mixtes (residuals i pluvials) i conduir-les al dipòsit i a la depuradora per al seu tractament, impedint els abocaments a la mar. Té una capacitat de 50.000 m3 i actualment ja s’ha finalitzat l’excavació. Ara s’està executant la llosa del tanc amb ferrallat i encofrat de distints trams d’avanç. La finalització del tanc està prevista per febrer de 2021.

També es treballa en l’excavació de l’estació de bombeig que es situa devora el tanc i la depuradora. En aquest punt s’està excavant un pou de rescat de la tuneladora.

Pel que fa al col·lector, a més de la ubicació visitada avui matí al carrer de Caracas, es treballa en un altre pou d’atac al polígon de serveis de Llevant i a l’Avinguda de Gabriel Alomar. 

Després dels treballs inicials realitzats dins 2019, les obres del tanc i del col·lector s’iniciaren el passat mes de gener. La previsió de finalització total de l’obra és de finals de 2021.

Tornar
subir