Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

L’Ajuntament de Palma presenta la campanya “La Mar comença aquí” perquè no es tirin residus als embornals

06 Mar 2020

L’Ajuntament de Palma presenta la campanya “La Mar comença aquí” perquè no es tirin residus als embornals

EMAYA instal·larà una trentena de plaques amb aquest lema a diversos punts de la ciutat

El batle de Palma, José Hila, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, han presentat avui la campanya “La mar comença aquí”, que té com a objectiu conscienciar la ciutadania perquè no tirin cap residu a les reixes dels embornals de recollida d’aigües pluvials. Es col·locaran una trentena de plaques amb la inscripció “La mar comença aquí, no tireu ni aboqueu res aquí”.

 

La presentació s’ha realitzat al carrer de Velázquez, on EMAYA ha instal·lat una d’aquestes plaques. Dues més ja estan instal·lades a la plaça d’Espanya, en anglès,  i al carrer de  Josep Tous i Ferrer davant l’entrada del Mercat de l’Olivar, en castellà. A partir d’ara es col·locaran també a la plaça de Cort, plaça Major, carrer Conqueridor, es Born, Antoni Maura, plaça d’Alexandre Jaume, Blanquerna, etc. En una segona fase s’instal·laran més plaques a altres barriades.

 

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament du a Palma una campanya internacional que ja es realitza a ciutats d’arreu del món: a Estats Units, Regne Unit, França, a Espanya han estat pioneres Gijón i Cadis, etc.

 

El seu objectiu és conscienciar la ciutadania que tot allò que es tira als embornals pot acabar a la mar. És una campanya per sensibilitzar els habitats de les ciutats, que sovint no són conscients de les repercussions dels seus actes als ecosistemes. Els embornals són les reixes que es troben als carrers i que allò que fan és recollir les aigües pluvials per dur-les a la mar.

 

Tirar un plàstic, una llosca, un xiclet, aigua amb detergent... al terra de la ciutat, a molta gent li pot semblar una acció sense importància, però aquests residus poden acabar als torrents o a la badia.

 

A la presentació, el batle de Palma ha recalcat que “per això és important conscienciar a la ciutadania que no s'han d'emprar com a papereres. I que tota aquella brutor que tiram al terra de la nostra ciutat acaba a la mar. Aquest no és el lloc per a aquests residus, que s’han de tirar a la paperera, els contenidors o al vàter o escurador en el cas de les aigües de neteja. D’aquesta manera rebran el tractament adequat, en cas contrari acabaran a la mar”.

 

Un dels principals residus que arriba a la mar a través de la xarxa de pluvials són les llosques, que contenen substàncies contaminants, que s’alliberen en arribar a l’aigua i fins i tot es poden incorporar a la cadena alimentària de la fauna marina. Tarden 15 anys a degradar-se i cada una pot contaminar 10 litres d’aigua.

Per tot això es realitza aquesta campanya, que cerca remoure consciències. A Palma EMAYA instal·larà aquests dies 30 plaques en tres idiomes diferents (català, castellà i anglès) que duen el lema "La mar comença aquí, no tireu ni aboqueu res aquí"  a diferents embornals de Palma (Velázquez, Born, Cort, Antoni Maura...) i més endavant d’altres a diversos barris de la ciutat.

 

A la presentació, Ramon Perpinyà, president d’EMAYA i regidor de Medi Ambient ha recordat que “l'Ajuntament fa una feina intensa per acabar amb els abocaments a la mar (recordar obres tanc de laminació i col·lector ja en marxa i depuradora, ja en exposició pública). Ara demanam la col·laboració de la ciutadania perquè ens ajudi i no empri els embornals com a papereres i no embruti la ciutat. És una tasca de tothom.”

Tornar
subir