Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Finalitza el primer tram de perforació del col·lector interceptor entre el carrer Caracas i l’avinguda de Gabriel Alomar

04 Des 2020

Finalitza el primer tram de perforació del col·lector interceptor entre el carrer Caracas i l’avinguda de Gabriel Alomar

Avui s’ha extret a les avingudes la tuneladora de 45 tones que s’havia introduït el passat 28 de juliol al pou situat devora el parc Krekovic, després d’excavar més de 700 metres

Avui a les 14 hores s’ha extret del pou situat l’Avinguda de Gabriel Alomar, cantonada amb el carrer de Ricardo Ortega, la tuneladora que excava el col·lector interceptor, que recollirà les aigües pluvials i residuals per conduir-les a la depuradora.

 

Aquesta màquina de més de 45 tones de pes es va introduir el passat 28 de juliol al pou situat al carrer Caracas, cantonada amb el carrer de Manuel Azaña, devora el parc Krèkovic. Avui ha finalitzat la perforació del primer tram del col·lector, de  716 m de longitud.

 

Aquesta actuació forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Les obres tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor) i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes. El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

 

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

 

Després de la perforació d’aquest primer tram, el mes de gener la maquinària es traslladarà al costat de la depuradora, on es farà una excavació de 154 metres entre l’estació de bombeig i el tanc de laminació.

 

Quedaran tres trams més fins a completar els 5 trams en els quals s’ha dividit l’obra dels 3 km que separen la depuradora EDAR Palma II, al Coll d’en Rabassa, del punt d’inici d’aquesta infraestructura a les avingudes.

 

Pel que fa al procediment constructiu, la màquina tuneladora realitza un clavament d’escut tancat de canonada de formigó armat, de 2 metres de diàmetre i una longitud total de 3,041 km.

 

El clavament d’escut tancat és una tècnica de perforació de secció completa mitjançant pressió i tall per rotació, que realitza la màquina tuneladora a una fondària d’uns 8 metres i que es controla des d’una cabina de control.

 

La maquinària principal és una tuneladora HERRENKNECHT AVN1800TB, una màquina de 45 tones de pes, 7,4 m de llargària, un diàmetre exterior de 2,4 m. Té una extensió de capçalera de tall i un bastidor amb cilindres hidràulics sobre estructura metàl·lica. Els tubs pressionen horitzontalment mitjançant el bastidor hidràulic situat al pou, mentre que al front, el terreny és excavat per un corona de tall giratòria.

 

El material excavat es transforma en llots que s’extreuen a la superfície mitjançant un sistema de bombeig.

 

L’avanç es realitza de forma progressiva. Quan finalitza el recorregut de la maquina es recull el bastidor i es recol·loca. Aquesta operació es repeteix fins que s’ha perforat la totalitat de longitud de cada tram; quan arriba al següent pou s’extreu la maquinària per ressituar-la al següent punt des d’on començarà a excavar.

Tornar
subir