Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Palma lluitarà pel seu reconeixement ambiental de la mà de 271 bars i xibius de la localitat

16 Jul 2019

Palma lluitarà pel seu reconeixement ambiental de la mà de 271 bars i xibius de la localitat

L’Ajuntament de Palma i EMAYA col·laboren en aquesta iniciativa per promoure la recollida selectiva de vidre a bars, restaurants, cafeteries i hotels.

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels envasos de residus d’envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma, ha llançat la campanya d’estiu Moviment Banderes Verdes a Palma. La iniciativa té la finalitat de reconèixer amb aquest guardó ambiental el municipi costaner de les Illes Balears més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d’envasos de vidre. Fins a 271 establiments de Palma han confirmat que col·laboraran per aconseguir la bandera verda per als seus veïns.

 

La incidència del turisme i l’augment del consum fa dels mesos d’estiu una etapa clau per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i xibius són els responsables del 52% dels residus d’envasos de vidre que es generen, per la qual cosa són un sector clau per a una transició real a un model d’economia circular.

 

A la presentació que ha tingut lloc avui a Palma, Ecovidrio ha anunciat que treballarà braç a braç amb l’Ajuntament per a reforçar l’operativa estival i facilitar la col·laboració de ciutadans i, especialment, dels hotelers. Per això es faran fins a 813 visites de formació i informació a establiments, s’entregaran poals especials de reciclatge, s’habilitaran contenidors amb motius estiuencs i s’augmentaran les freqüències de recollida.

 

A més, han recordat que Palma és la cinquena capital de província més recicladora en el rànquing estatal, amb una mitjana de 22,5 kg d’envasos de vidre per habitant el 2018. En total, la ciutadania palmesana va reciclar un total de 9.195,87 tones de residus d’envasos de vidre, un 9,7% més que el 2017.

 

Entre els requisits per a optar a una bandera verda, cada un dels municipis participants haurà d’incrementar la recollida selectiva d’envasos de vidre durant els mesos d’estiu, així com fomentar la participació dels hotelers en aquesta campanya.

 

Palma serà uns dels 21 municipis en total de les Illes Balears que involucraran els seus veïns, hotelers i administracions públiques per a aconseguir la bandera verda que s’entrega a la seva regió. Globalment, a tot Espanya, 136 municipis i més de 15.000 establiments s’han unit ja al moviment.

 

Encara que tots els municipis que millorin les seves pròpies marques seran reconeguts, només el més compromès hissarà la bandera verda d’Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d’envasos recollides sobre l’objectiu, el nombre d’hotelers participants per municipi o la col·laboració de l’Ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

 

A més, com a incentiu a la participació, els locals més compromesos amb el reciclatge d’envasos de vidre i que assoleixin major puntuació, rebran com a premi una classe magistral amb Quique Dacosta, xef reconegut amb tres estrelles Michelin.

 

2018, any rècord en recollida selectiva a través del contenidor verd

 

Segons les darreres dades disponibles, corresponents a 2018, la ciutadania palmesana va reciclar un total de 9.195,87 tones de residus d’envasos de vidre. Això suposa una mitjana de 22,5 quilograms de vidre per persona. L’any 2018 la recollida selectiva de vidre va experimentar un creixement del 9,7% respecte a 2017, essent una de les fraccions que més va créixer.

 

Aquest increment en les dades de reciclatge d’envasos de vidre és degut a diversos factors: el servei de recollida porta a porta realitzat als establiments de la Platja de Palma i del centre històric, la renovació dels contenidors, que suposa, especialment en el cas del vidre, un increment de la quantitat de contenidors disponibles per la ciutadania, i les campanyes de conscienciació i l’entrega de poals especials per als establiments del canal HORECA realitzada per Ecovidrio.

 

Tots aquests factors han fet possible que entre 2015 i 2018 es produís un increment a la recollida selectiva d’envasos de vidre del 37%, passant de 6.689,06 tones reciclades l’any 2015 a 9.195,87 tones el 2018. D’aquesta manera, Palma ha passat d’ocupar el lloc 19è en el rànquing estatal de capitals de província més recicladores el 2015, a ocupar el 5è lloc el 2018.

 

Durant els primers 5 mesos de 2019 la recollida selectiva d’envasos de vidre a Palma ha crescut un 11%, respecte al mateix període de l’any anterior.

 

Respecte a la taxa de contenerització, Palma se situa en una mitjana de 216 habitants per contenidor. Compta actualment amb un total de 1.897 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats al municipi.

 

Segons les darreres dades relatives a 2018, els ciutadans espanyols varen reciclar un total de 893.928 tones de residus d’envasos de vidre, un 9% més respecte a 2017, el que suposa el major increment a la darrera dècada.

 

Cada ciutadà va dipositar una mitjana de 18 quilograms d’envasos de vidre per habitant, 68 envasos per persona.

 

Per comunitats autònomes, les Illes Balears (30 kg/IPH), Euskadi (27,5 kg/hab.), La Rioja (27,5 kg/hab.), Navarra (25,9 kg/hab.) i Catalunya (21,4 kg/hab.) lideren el rànquing de reciclatge d’envasos de vidre el 2018. A les Illes Balears amb 45.187 tones de vidre reciclades el 2018 ens situam en una mitjana de 30 kg/hab., un 67% més que la mitjana estatal (18 kg/hab.), el que constitueix el millor índex estatal.

 

Sobre Ecovidrio

 

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. Després de l’aprovació de la Llei d’envasos i residus d’envasos el 1997 i el començament de les seves operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclat que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

 

La tasca d’Ecovidrio destaca perquè garanteix el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potencia les infraestructures de contenerització i recollida, inverteix en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hoteleria, mobilitza els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promou la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.

 

A les darreres dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge, que ha passat d’un 31,3% l’any 2000 al 76,5%, segons estima l’entitat per a l’any 2018.

 

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que ajuda al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de desenvolupament sostenible, concretament, redunda sobre els objectius 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), 12 (Producció i consum responsable) i 13 (Acció pel clima).

Tornar
subir