Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Imma Mayol, gerent d’EMAYA, convidada a exposar l’experiència d’EMAYA en la gestió de l’aigua a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats

25 Abr 2018

Imma Mayol, gerent d’EMAYA, convidada a exposar l’experiència d’EMAYA en la gestió de l’aigua a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats

La compareixença de la gerent ha tengut lloc avui matí a la Subcomissió sobre polítiques d’aigua en coherència amb els reptes del canvi climàtic

Avui matí, la gerent de EMAYA, Imma Mayol Beltrán, ha comparegut davant la “Subcomisión para el estudio y elaboración de propuestas de política de aguas en coherencia con los retos del cambio climático” de la “Comisión de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del Congreso de los Diputados”. 

 

La gerent d’EMAYA havia estat convidada per exposar l’experiència d’EMAYA en la gestió sostenible de l’aigua i els projectes per abordar el reptes marcats pel canvi climàtic, especialment a una regió mediterrània com la nostra.

 

Precisament ha exposat com el context climàtic condiciona la gestió de l’aigua, ja que les sequeres són periòdiques i les pluges irregulars. Mentre, ja hi ha evidències de l’increment de les temperatures mitjanes a Mallorca.

 

Una dada positiva és la reducció del consum d’aigua per habitant i any, que ha passat de 135 litres per persona i dia l’any 2000 als 112 litres, una disminució del 17%. Així i tot, l’increment del 26% de la població i el continu increment de les arribades de turistes ha incrementat el consum global d’aigua a la ciutat.

 

Aquests factors fan que la gestió de l’aigua a Palma sigui un repte complex. L’objectiu d’EMAYA és l’autosuficiència dels recursos hídrics i el tancament del cicle de l’aigua. La primera passa són les actuacions per a la contenció de la demanda: la sensibilització dels ciutadans, les tarifes progressives, amb la bonificació dels consums baixos i penalització dels més elevats, el projecte de renovació de comptadors i les inversions de renovació de la xarxa per reduir fuites.

 

Per altra banda, s’han marcat uns criteris de sostenibilitat en la prelació de les captacions de l’aigua per a abastiment urbà, prioritzant els recursos renovables com les fonts, els pous no salinitzats i els embassaments. L’aigua dessalada ha de ser un suport per no sobre-explotar els aqüífers.

 

Així mateix, Imma Mayol ha exposat el pla de sanejament, que té com a objectiu reduir els abocaments a la mar i fomentar la reutilització.

 

Per acabar, ha volgut explicar també un dels projectes més destacats pel que fa a la gestió futura de l’aigua a Palma, l’aprofitament de les reserves freàtiques del Pla de Sant Jordi. Un projecte estratègic, actualment en fase d’estudi, que permetrà tancar el cicle de l’aigua a la ciutat i aprofitar unes reserves hídriques molt importants.

 

Una vegada finalitzada la seva intervenció, Imma Mayol ha manifestat la seva satisfacció perquè Palma i EMAYA siguin referents en la gestió sostenible de l’aigua; “és un orgull ser útil en el disseny de la política d’aigua de tot l’estat, si a més es fa amb el repte del canvi climàtic i la sostenibilitat com a objectiu.”

 

La intervenció ha estat seguida amb molt interès pels diputats membres d’aquesta Comissió i han manifestat el seu interès en conèixer amb més profunditat l’experiència i visitar Palma.

Tornar
subir