Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA retira 436 tones de residus a sa Teulera

15 Oct 2018

EMAYA retira 436 tones de residus a sa Teulera

Antoni Noguera i Neus Truyol han visitat el terreny ja restaurat

El batle de Palma, Antoni Noguera, i la presidenta d’EMAYA, Neus Truyol, han visitat el solar municipal de sa Teulera, on recentment han finalitzat les tasques de neteja d’un abocament incontrolat de residus i de restauració de la zona.

 

En total s’han retirat 436 tones de residus, majoritàriament runa i també voluminosos. Aquesta tasca ha suposat 191 hores de feina de neteja, transport amb vehicle i adequació del terreny. El cost ha estat de 6.000 € per les jornades de neteja i 18.600 € pel tractament a MacInsular; en total 24.600 €.

 

A més de retirar la runa i els residus voluminosos abocats il·legalment al solar, s’ha netejat també voltants, on hi ha un torrent i s’ha realitzat una restauració del terreny.

 

La neteja d’aquest espai estava pendent des de 2011. Es tracta d’un gran abocament històric, on s’acumulaven residus des de feia unes dècades. Recentment, l’associació de veïns de Son Dameto, havia reclamat la neteja de la zona que finalment s’inicià a finals d’aquest mes de setembre.

Amb aquesta neteja finalitzada aquests dies, culmina la feina iniciada ara fa tres anys de lluita contra els abocadors incontrolats a espais públics. El mes de novembre de 2015 es retiraren 130 tones de residus al camí de Son Olivaret, a Sant Jordi. Es tractava d’un dels abocaments incontrolats més greus i emblemàtics del terme de Palma. Al llarg de més de 200 metres d’aquest camí de terra que comunica Sant Jordi amb la parcel·lació de Son Oliveret s’havien abocat durant anys residus de tot tipus: electrodomèstics, pots de pintura, neumàtics, mobles, fustes, canonades de PVC, bateries, vidres, etc.

L’any 2016 va ser especialment intens en la lluita contra els abocaments incontrolats, es netejaren 19 solars municipals, retirant un total de 330 tones de residus.

L’any 2017 es va realitzar la principal actuació en aquest camp: la neteja des Carnatge, un espai emblemàtic del qual es retiraren més de 1.850 tones de residus. Aquest any es netejaren també 6 solars municipals més i 3 camins, destacant les neteges del camí des Palmer, amb 143 tn, i del camí de Passatemps, amb 112 tones. En total, l’any 2017 es retiraren més de 3.000 tones.

L’any 2018, a més de la neteja de sa Teulera, s’han retirat residus d’altres 5 solars municipals dels quals es retiraren 110 tones de runa i voluminosos.

Neus Truyol ha destacat que aquesta lluita contra els abocadors il·legals va començar fa tres anys a s’Olivaret, i que aquesta de sa Teulera és la darrera “gran actuació” de neteja a un solar municipal. “Tots els solars municipals estan ara nets de residus. Alguns tenien abocaments des de fa més d’una dècada i era un deute històric amb la ciutat fer net aquests espais. En alguns casos com aquest de sa Teulera, situats en un entorn natural, és important fer una feina de recuperació de l’entorn. Per aquí passa el torrent de Sant Magí i s’ha aprofitat per fer la neteja de la zona del torrent”. Per altra banda ha destacat també “hem fet els deures, ara hem mantenir els espais públics que són de tots els veïnats i veïnades nets i en bones condicions”

El batle Antoni Noguera ha recordat que aquest Govern municipal a principi de legislatura fa fer un pla d’eliminació dels abocaments a solars municipals “ens semblava molt greu que espais públics fossin un abocador, així que avui mostram una satisfacció molt especial perquè s’han fet net tots aquests solars, una trentena, començant per Son Olivaret i finalitzant a sa Teulera”. Ha fet públic l’agraïment a EMAYA per aquesta tasca i ha apel·lat “al civisme i la responsabilitat per tenir neta la nostra ciutat”.

L’increment de la vigilància, les sancions més elevades amb la nova ordenança, l’admissió de residus de construcció als parc verds, així com la col·locació de barreres físiques a molts dels llocs netejats, com el cas de sa Teulera, resulten mesures efectives per prevenir nous abocaments.

Tornar
subir