Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

La recollida selectiva a Palma arriba el 2021 al 26%, recuperant el nivell anterior a la pandèmia

28 Feb 2022

La recollida selectiva a Palma arriba el 2021 al 26%, recuperant el nivell anterior a la pandèmia

El 2021 va finalitzar la implantació del contenidor marró a 73 barris i es duplica la recollida de matèria orgànica. Amb la implantació de la recollida porta a porta als polígons industrials la recollida selectiva passa del 8 al 33%

Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha presentat el balanç de la recollida selectiva dels residus a Palma del 2021. L’aspecte més destacat és la recuperació del nivell de recollida anterior a la pandèmia, el 26%, després de baixar al 24% el 2020.

Tal i com ha declarat Perpinyà, “ara no poden deixar de créixer per assolir el 50% que en marca la legislació autonòmica, estatal i europea. La recollida de la matèria orgànica a tota la ciutat i les recollides específiques per als grans generadors (polígons, hotels, mercats, comerços...) seran els principals instruments per assolir aquesta fita, a més de la col·laboració de la ciutadania, que ja ha demostrat que quan posam les eines perquè puguin separar els residus, responen”.

Els aspectes més destacats del balanç de la recollida selectiva de 2021 són:

26% de recollida selectiva

  • Creixement de la recollida selectiva i estabilització del rebuig: la recollida selectiva creix un 8,85% recupera el percentatge pre-pandèmia, el 26%.
  • El rebuig, en canvi, només creix un 0,7%.
  • Es recuperen les recollides de paper-cartó i de vidre després d’una important davallada el 2020. En aquestes fraccions és molt important l’aportació del sector hoteler i comercial, molt afectats per la pandèmia el 2020.
  • Segueix el creixement de la recollida d’envasos, més vinculat al sector domèstic i una de les fraccions que menys havia baixat el 2020.
  • La recollida de matèria orgànica es duplica en relació a 2020.
  • El sistema de recollida selectiva mòbil i porta a porta comercial del centre històric es consolida i es manté amb un 64% de recollida selectiva.
  • Els parcs verds recuperen usuaris i al camió del reciclatge creixen un 47,5%.
  • La recollida de roba, que es realitza mitjançant un conveni amb Caritas Mallorca i la Fundació Deixalles, ha patit més la crisi provocada per la pandèmia: creix de forma important (+23%), però no recupera els nivells pre-pandèmia.
  • L’oli, en canvi, no va baixar i continua creixent des del canvi de sistema de recollida l’any 2017.
  • La recollida porta a porta de trastos (residus voluminosos) s’estabilitza, fins i tot baixa en relació a 2020, destacant la seva consolidació amb el nivell d’incivisme més baix des de la implantació del servei.

Actuacions més destacades del 2021: nous serveis, més neteja i més educació

  • Finalitza la implantació del contenidor marró a 72 barris de Palma. La recollida de la matèria orgànica està a l’abast de quasi el 80% de la població.
  • Implantació de la recollida porta a porta als polígons industrials (Son Castelló, Son Rossinyol, Can Valero i Son Valentí) amb uns excel·lents resultats en només vuit mesos: 33,5% de recollida selectiva, front al 8% anterior a la implantació d’aquest sistema. A més, l’eliminació dels contenidors i punts negres dels carrers, millora la neteja dels polígons.
  • S’intensifiquen les campanyes d’educació i informació als barris, el 2021 s’han realitzat 145 taules informatives als carrers i places, arribant directament a 14.700 famílies. Creix el programa EMAYA a l’escola, amb noves activitats i més demanda. A pesar de les restriccions pel còvid, s’arriba a més de 6.000 escolars amb 300 activitats realitzades a 63 centres educatius de Palma.
  • Millores al servei de neteja dels contenidors i de les àrees de contenidors, amb increments de freqüència de rentat que augmentaran el 2022.

Presentació del balanç de recollida de residus de l'any 2021

Tornar
subir