Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Finalitza l’excavació del col·lector interceptor que recollirà aigües pluvials i residuals per conduir-les al tanc de tempesta i evitar vessaments a la mar

26 Gen 2022

Finalitza l’excavació del col·lector interceptor que recollirà aigües pluvials i residuals per conduir-les al tanc de tempesta i evitar vessaments a la mar

Avui la tuneladora ha finalitzat l’excavació al pou de recepció situat devora la depuradora

EMAYA ha finalitzat les tasques d’excavació del col·lector interceptor de recollida d’aigües pluvials i residuals. Aquesta infraestructura, juntament amb el tanc de tempesta, permetrà evitar vessaments a la mar i el tancament de les platges de Can Pere Antoni i de Ciutat Jardí. Ambdues infraestructures estaran llestes i operatives aquest estiu.

 

Avui matí el batle de Palma, José Hila, el Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el President d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat les obres i han presenciat el moment en el qual la tuneladora ha estat extreta del pou de recepció situat devora la depuradora.

 

Per al batle, amb aquestes infraestructures “donam una solució a un problema històric de la nostra ciutat, això per a nosaltres és el més important”. “Són tres quilòmetres de canonada, la màquina que avui surt ha avançat a un ritme d’uns 12 metres per dia durant pràcticament dos anys. És una obra d’enginyeria de les més importants que s’han fet a Ciutat que està arribant al final, podem estar molt contents perquè aquest estiu ja s’evitaran el 90 per cent dels tancaments de les platges de Ciutat Jardí i Can Pere Antoni”.

 

El conseller Mir s’ha congratulat què «unes obres tan importants per Palma arribin al seu final». «El col·lector és la mostra de com la corresponsabilitat entre institucions serveix per arreglar els problemes que preocupen a la ciutadania i millorar al més la gestió del cicle de l’aigua i el nostre medi», ha afegit Mir.

 

Final excavació

Ha finalitzat així l’excavació del darrer tram del túnel per on discorrerà el col·lector interceptor. Es tracta d’un tram de 480 metres, entre el pou del carrer de l’Hort de les Ànimes i el pou de recepció situat devora la depuradora. L’excavació d’aquest tram es va iniciar a mitjans de desembre.

 

D’aquesta manera, avui es completara l’excavació dels 5 trams en els quals s’ha dividit l’obra dels 3,07 km que separen la depuradora EDAR 2, al Coll d’en Rabassa, del punt d’inici d’aquesta infraestructura a les avingudes. El rendiment de l’excavació ha estat de 12 metres diaris.

 

El primer tram, de 716 metres entre l’avinguda de Gabriel Alomar i el carrer de Caracas, es va excavar entre el mesos de juliol i desembre de 2020. Posteriorment, el mes de febrer de 2021 es va excavar el tram més curt, de 155 metres i darrer del recorregut, que enllaça el pou situat devora la depuradora amb la darrera estació de bombament. El mes de juliol va finalitzar l’excavació del tram més llarg, de 933 metres, entre el polígon de Llevant i la via de Cintura. Entre agost i novembre es va completar el 4rt tram, de 766 metres entre aquest punt i el camí Fondo.

 

La infraestructura compta també amb 3 pous d’atac i 3 pous de recepció. Es tracta d’una obra de gran envergadura, única a Palma, una gran canonada de formigó armat de 2 metres de diàmetre interior, per on transcorrerà la conducció d’aigües residuals i pluvials.

 

Una vegada completada l’excavació els treballs del col·lector es centraran en les noves arquetes d’inspecció i manteniment ubicats al llarg del traçat. La darrera actuació serà la connexió a la xarxa del pou situat la l’avinguda de Gabriel Alomar. La finalització està prevista per a la primavera de 2022. 

 

Una obra única a Mallorca

La maquinària principal d’aquesta obra és una tuneladora HERRENKNECHT AVN1800TB, una màquina de 45 tones de pes, 7,4 m de llargària, un diàmetre exterior de 2,4 m, que excava el terreny amb un corona de tall giratòria. La màquina treballa a una fondària mitjana d’uns 8 metres i es maneja des d’una cabina de control.

 

L’avanç es realitza de forma progressiva. Quan finalitza el recorregut de la màquina es recull el bastidor i es recol·loca. Aquesta operació es repeteix fins que s’ha perforat la totalitat de longitud de cada tram; quan arriba al següent pou s’extreu la maquinària per ressituar-la al següent punt des d’on començarà a excavar. El material excavat es transforma en llots que s’extreuen a la superfície mitjançant un sistema de bombament.

 

Evitar vessaments a la mar 

La construcció del col·lector forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de tempesta, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Ambdues infraestructures permetran reduir en un 90 % els tancaments de les platges de Can Pere Antoni i de Ciutat Jardí.

 

Les obres tenen un pressupost global de més de 27 milions d’euros i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes. El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament. El projecte inicial es va modificar lleugerament per adaptar-lo a la nova depuradora que es construirà a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica.

 

 

Tornar
subir