Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El projecte europeu INCIRCLE permet eliminar 482.150 botelles de plàstic a Palma per avançar cap a un turisme sostenible i circular

21 Abr 2022

El projecte europeu INCIRCLE permet eliminar 482.150 botelles de plàstic a Palma per avançar cap a un turisme sostenible i circular

Avui matí s’ha celebrat la jornada “La circularitat aplicada al sector turístic com a solució de continuïtat” al Palau de Congressos de Palma. INCIRCLE, implementat per MedCities i l’Ajuntament, ha instal·lat 15 noves fonts d’aigua en punts turístics per afavorir el consum d’aigua de l’aixeta i la reducció de botelles de plàstic. El projecte també ha llançat l’app “Best Water, Best Palma” per ubicar les fons d’aigua i repartirà, a partir d’avui, unes 6.000 ampolles reutilitzables entre els visitants.

En el marc de la jornada “La circularitat aplicada al sector turístic com a solució de continuïtat”, celebrada avui al Palau de Congressos de Palma, el projecte europeu INCIRCLE, finançat pel programa europeu Interreg MED, i implementat a Palma per MedCities i l’Ajuntament de la ciutat, ha presentat el conjunt d’accions dutes a terme a la ciutat per avançar cap a un turisme sostenible i circular.

D’entre les accions, destacat una prova pilot sobre residus que ha permès eliminar 482.150 botelles de plàstic a la ciutat, segons dades de l’Ajuntament de Palma. Aquest ha estat el resultat d’instal·lar 15 noves fonts d’aigua en els punts més turístics de la ciutat per promoure el consum d’aigua de l’aixeta al carrer i la reducció de botelles de plàstic d’un sol ús. Aquestes noves fonts se sumen a les 18 ja instal·lades, que sumaran un total de 63 a final d’enguany.

Entre l’1 de juny de 2021 i el 31 de març del 2022, les 15 fonts van subministrar més de 241.075 litres d’aigua, l’equivalent a aquestes 482.150 botelles de plàstic de mig litre, evitant, així, la generació de més de 5 tones de plàstic.

El batle de Palma, José Hila, ha obert les jornades i ha destacat aquesta fita concreta i real de reducció de residus assolida a Palma. També ha destacat que “tenim un repte com a Ajuntament, escoltar la veu dels joves que ens recorden que no hi ha planeta B i apostar per la sostenibilitat i per combatre el canvi climàtic. Jornades com aquesta evidencien que no estam tots sols en aquest camí, que avançam junts amb altres illes, ciutats i regions mediterrànies”.

El regidor de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament de Palma, Ramón Vicenç Perpinyà, ha destacat durant la cloenda de la jornada que “és una gran satisfacció haver comprovat en les diferents intervencions la coincidència entre el sector públic i el privat, hi ha una gran unanimitat en el fet que la sostenibilitat i la qualitat han de ser el factor diferencial de la nostra oferta turística, implicada i arrelada en el nostre territori, i amb el respecte al medi ambient com a clau per al seu propi futur”.

Per complementar la instal·lació de les fonts i en el marc del mateix projecte INCIRCLE també s’ha llançat l’aplicació mòbil “Best Water, Best Palma” per geolocalitzar les fonts d’aigua als diferents punts de la ciutat i, a partir d’avui, es repartiran unes 6.000 botelles reutilitzables entre els visitants a través d’hotels, quioscs i oficines de turisme de la ciutat. En el marc del projecte també s’ha llançat un vídeo per promoure la utilització de l’app i el consum responsable d’aigua potable.

El secretari general de MedCities, Josep Canals, ha explicat que “ha estat un plaer acompanyar la ciutat de Palma, membre de MedCities, en el camí cap a un turisme més sostenible i les accions que hem dut a terme aquí ens han de servir com a exemple perquè altres territoris facin passos per reduir l’impacte que l’activitat turística i humana té en el nostre entorn”.

El projecte pilot implementat a Palma busca promoure un canvi en la cultura de beure aigua mineral per davant de l’aigua de l’aixeta. De fet, tot i que l’aigua de Palma és completament potable i té molt bona qualitat, les fonts instal·lades incorporen un procés de filtrat addicional per evitar el gust carbonatat que pugui quedar a l’aigua.

 

Rèpliques del projecte a Catalunya

El projecte INCIRLE, en marxa des del 2019, també ha implementat accions a dos territoris de Catalunya, el Berguedà i les Terres de l’Ebre, amb l’objectiu d’ajudar-los a desenvolupar una estratègia de turisme circular basada en quatre pilars bàsics: eficiència energètica, mobilitat sostenible, gestió de l’aigua i residus.

El projecte compta amb 14 socis de la regió Mediterrània que, juntament amb MedCities i l’Ajuntament de Palma, porten a terme accions per aplicar els principis de l’economia circular a les polítiques turístiques d’illes i de zones litorals, marítimes i de baixa densitat de població de la regió Mediterrània. 

 

MedCities

MedCities és una xarxa de 67 ajuntaments i àrees metropolitanes, fundada l’any 1991 a Barcelona, que ajuda els governs locals mediterranis a millorar la qualitat de vida de llurs ciutats mitjançant les seves prioritats estratègiques, amb projectes que es desenvolupen a les tres ribes del Mediterrani. Els projectes s’emmarquen dins els principis rectors de l’entitat: el desenvolupament sostenible, la mitigació de la crisi climàtica i les igualtats econòmiques i socials Les activitats de MedCities es concentren en cinc grans línies d’actuació: la planificació estratègica de ciutats, els serveis urbans sostenibles, la cohesió social, el desenvolupament econòmic, i el medi ambient i la biodiversitat.

MedCities té el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. És membre de la Mediterranean Cooperation Alliance.

Tornar
subir