Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

La Junta de Govern aprova l’inici de tramitació del projecte de xarxa municipal de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

20 Jul 2022

La Junta de Govern aprova l’inici de tramitació del projecte de xarxa municipal de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

El projecte preveu la instal·lació de 2.000 punts de recàrrega per tota la ciutat i una inversió de 33 milions d’euros

La Junta de Govern ha aprovat avui l’acord d’inici de tramitació de la iniciativa pública per a l’exercici de l’activitat econòmica d’instal·lació, gestió, explotació i manteniment integral de la xarxa pública dels punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a la ciutat de Palma. 

 

Aquest projecte es tramita a través de l’empresa pública EMAYA, que l’ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a participar de la definició de les propostes en matèria d’energia que podran optar a finançament dels Fons Next Generation, concretament a la convocatòria de “Models de negoci i projectes singulars de transició energètica a les Illes Balears.

 

El projecte de Xarxa municipal de càrrega de vehicles elèctrics

 

L’objectiu és crear una infraestructura pública de 50 estacions a tota la ciutat, amb 2.000 punts de recàrrega semi ràpids i ràpids per a vehicles elèctrics. La inversió necessària és de 33 milions d’euros i suposaria la creació de 20 llocs de feina durant la construcció de les instal·lacions i 10 per a la seva explotació.

 

D’aquesta manera l’Ajuntament contribuiria a promoure la mobilitat elèctrica sostenible, alimentada amb energia solar fotovoltaica. Es tracta d’un projecte innovador i únic, no es coneixen fins ara projectes similars per part d’altres ajuntaments.

 

Cada una de les 50 estacions de recàrrega tendria una mitjana de 40 punts de recarrega dels quals 8 seran del tipus M4 (50 KW) , i la resta del tipus M3 (22KW). Una cotxe elèctric mitjà té una capacitat de 50KW/H, per tant podrà carregar-se en una hora als punts M4, i en 2 hores als tipus M3. Permeten carregar la bateria del cotxe mentre els usuaris fan gestions, van al cinema, a dinar, a la feina, de compres... La recàrrega completa proporciona una autonomia mitjana de 300 km, corresponents a una setmana d’ús urbà.

 

El preu estaria tastat, amb un cost per a l’usuari similar al domèstic. Es disposaria també d’una aplicació mòbil per a reservar i pagar els punts de recàrrega.

 

Les instal·lacions estaran adreçades principalment a usuaris que no comptin amb un punt fixe de recàrrega a casa seva o a una plaça d’aparcament, d’aquesta manera es vol democratitzar l’accés als vehicles elèctrics.

 

Estarien lligats a instal·lacions d’autoconsum, amb pèrgoles de plaques solars fotovoltaiques. En total es preveu la instal·lació de 8 MW amb bateries de liti com a complement. D’aquesta manera la càrrega dels vehicles seria neta i totalment lliure d’emissions.

 

En el desenvolupament d’aquest projecte es treballa de forma conjunta amb l’àrea de Mobilitat, d’acord amb el PMUS (Pla de Mobilitat Urbana Sostenible). La proposta és ubicar aquestes “electrolineres” als aparcaments municipals de l’SMAP, als polígons industrials, instal·lacions esportives, zones d’oci i turístiques, etc. La instal·lació dels punts de recàrrega seria progressiva fins al mes de desembre de 2026.

 

Tornar
subir