Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Palma rep el guardó “Pajaritas azules 2022” en reconeixement de la recollida selectiva de paper i cartó

17 Feb 2022

Palma rep el guardó “Pajaritas azules 2022” en reconeixement de la recollida selectiva de paper i cartó

Aquests premis els atorga cada any ASPAPEL a les entitats locals que destaquen en la gestió de la recollida de paper i cartó

Avui matí ha tengut lloc a Madrid l’acte de lliurament dels premis “Pajaritas Azules 2022” que atorga anualment ASPAPEL (Asociación española de fabricantes de pasta, papel y cartón) per reconèixer la gestió de qualitat en la recollida selectiva de paper i cartó per part de les entitats locals.

Com en altres edicions, enguany també s’ha premiat la tasca de Palma i EMAYA en la recollida de paper i cartó. Antoni Bennasar, en representació d’EMAYA, ha recollit la Pajarita Azul 2022 de la mà de la presidenta d’ASPAPEL, Elisabet Alier, Alfredo González, secretari d’Estat de Política Territorial i Ismael Aznar, director general de Qualitat Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica.

En total s’han premiat 45 entitats locals de tot l’estat espanyol, 3 d’elles de les Illes Balears: a més de Palma, s’ha reconegut la tasca de l’Ajuntament de Calvià i Calvià 2000 i del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Algunes de les ciutats premiades són Bilbao, Càceres, Còrdova, Gijón, Logroño, Lleida, Ciudad Real, etc.

Gràcies a l’esforç de tots aquest pobles i ciutats, segons dades d’ASPAPEL, el 2021 es varen recollir 4,3 milions de tones de paper i cartó. En el cas de Palma, es varen recollir  12.750 tones, el que suposa un creixement del 14,23% en relació a 2020.

Elisabet Alier va agrair als premiats que, inclús en els pitjors moments de la pandèmia, hagin donat servei a tota la ciutadania i mantingut els nivells de recollida de paper usat, permetent a la indústria continuar amb la seva activitat recicladora.

“Les dades avalen l’èxit – va afegir la presidenta d’ASPAPEL- ja que, a pesar de l’embat de la pandèmia,  l’any 2020 la recollida selectiva va resistir amb un lleuger descens del 0,8% i, segons previsions d’ASPAPEL, el 2021 s’han recollit selectivament en el nostre país 4,3 milions de tones de paper i cartó usat, i s’han reciclat 5,3 milions de tones. Dades que ens posicionen com un referent a Europa, fent que siguem  el segon país de la UE més reciclador”. I va assenyalar que hem de preservar i reforçar el nostre model de recollida, ja que les dades avalen el seu èxit any rere any.

Pajaritas Azules és un programa anual d’assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó, enfocat a la millora contínua desenvolupat per ASPAPEL.

L’avaluació es basa en vint-i-un indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d’informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins a reciclatge final.

La qualitat del material recollit és essencial pel tancament del cercle com element fonamental de l’economia circular del paper i la descarbonització. Per això, per a poder optar a ser reconegut amb les Pajaritas Azules, és necessari disposar d’un procediment de control i millora de la qualitat i que la mitjana d’impropis sigui al menys igual o inferior a 10% en pes sec.

L’avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d’ajuntaments va acompanyada d’assessorament tècnic amb recomanacions de millora. I en funció dels seus resultats en les successives edicions anuals de Pajaritas Azules, les entitats locals mantenen, incrementen o perden les Pajaritas obtingudes l’any anterior.

 

Tornar
subir