Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

L’Ajuntament executa durant 2021 gairebé 7000 actuacions de neteja de pintades vandàliques, una mitjana de 18 diàries

04 Feb 2022

L’Ajuntament executa durant 2021 gairebé 7000 actuacions de neteja de pintades vandàliques, una mitjana de 18 diàries

S’han eliminat les pintades de 46 zones de jocs infantils i s’ha netejat de forma intensiva els parcs de la Riera i les Estacions. S’ha posat en marxa un pla que inspecciona, registra i neteja les pintades i que ha arribat a 13 barris de Palma. En dos mesos s’han eliminat el 60 per cent de les pintades vandàliques de la murada, que suposa haver-ne netejat 122. Hila: “L’Ajuntament està invertint temps i recursos, deman a la ciutadania civisme per mantenir la ciutat neta”.

L’Àrea d’Infraestructures i Accessibilitat i EMAYA han duit a terme durant el 2021 6.800 actuacions de neteja de pintades vandàliques a parets i elements públics, a més d’eliminar les pintades de 46 zones de jocs infantils. En dos mesos, s’han eliminat el 60 per cent de les pintades situades a la murada de Palma i, durant l’estiu, es llevaren 160 pintades a escoles. Són una mitjana de 18 actuacions diàries.

El batle Jose Hila ha presentat el resum d’actuacions que les dues àrees han executat durant el 2021 a Palma, unes actuacions “coordinades” que volen, “d’una banda netejar i, d’altra, perseguir als incívics que atempten contra el mobiliari públic”. “L’Ajuntament està invertint temps i recursos, deman a la ciutadania civisme perquè la ciutat la mantenim neta entre tots i totes”, ha afirmat el batle.”

El batle ha estat acompanyat per la regidora d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà. Ambdós han destacat les tasques que fan les seves àrees i han demanat la complicitat de la ciutadania i, també, que s’empri el servei que EMAYA té per a netejar pintades vandàliques d’espais privats. 

 

Infraestructures

Durant l’any passat, l’Àrea d’Infraestructures va eliminar a través de les contractes de Parcs i Jardins les pintades vandàliques de 2309 bancs, 434 mòduls ornamentals i 265 papereres. S’han netejat 46 zones de jocs infantils, 757 baranes a es Carnatge i 55 elements de fusta al bosc de Platja de Palma.

A finals de novembre de 2021 es varen començar a netejar les pintades vandàliques de la murada de Palma. Així, en dos mesos ja s’ha eliminat el 60 per cent de les pintades de la murada, fet que suposa haver-ne netejat 122, uns 185 m2 de pintades. En relació amb l’Oficina Antigrafits, s’han tramitat 35 peticions i s’han resolt 19 expedients. La resta s’han enviat a les institucions i entitats competents.

Als parcs de la Riera i les Estacions s’ha actuat de forma intensiva, eliminant nombroses pintades.

  • La Riera. S’han pintat les passarel•les i ponts del parc, la pèrgola de l’entrada de la Riera per Salvador Dalí i els seus murs interiors i exteriors, i el mur de la cafeteria.
  • Les Estacions. S’hi ha treballat durant sis setmanes, eliminant les pintades vandàliques dels bancs, tarimes, ponts i zones de jocs.

S’han eliminat 160 pintades situades a escoles durant l’estiu. A més, s’ha duit a terme una actuació d’embelliment de l’espai urbà de Pere Garau i al parc de la Riera de la mà de l’artista urbà Durban, que ha actuat a 10 quadres elèctrics d’Endesa. Una altra de les actuacions que s’han posat en marxa és la sembra de plantes trepadores de la Riera per evitar les pintades a la vegada que s’ha creat un espai de murals efímers.

 

EMAYA

Per la seva part, EMAYA ha duit a terme 2660 intervencions durant el 2021 a parets públiques i elements propis de l’empresa pública (papereres, contenidors, etc). Suposa una mitjana de 7 intervencions cada dia. Pel que fa a la neteja d’espais privats, cal recordar que EMAYA disposa d’una tarifa bonificada per a l’eliminació de pintades vandàliques de 2 euros el metro quadrat. Així, durant 2021 s’han registrat 301 sol·licituds.

A més de la campanya informativa, EMAYA ha enviat més de 700 mails a associacions i administradors de finques, entre d’altres; ha contactat amb altres administracions per a què sol·licitin el servei de l’empresa i netegin els grafits de les seves dependències (SFM, Tren de Sóller i Conservatori Superior) i s’han enviat més de 40.000 flyers amb la informació al centre històric i els principals carrers de Palma.

 

Actuacions conjuntes

Durant 2021 es varen dur a terme cinc actuacions conjuntes entre setembre i desembre per a fer batudes generalitzades d’eliminació de pintades a elements públics. Així, es va actuar a 13 barris de palma, dividits en sis zones d’actuació:

  • Pere Garau -Son Rutlan.
  • El Sindicat.
  • Zona portuària, el Jonquet i Santa Catalina.
  • El Molinar i l’Arenal.
  • Son Cotoner i el Camp Redó.
  • Son Serra-la Vileta.

 

Seguretat Ciutadana

La Policia Local, per la seva part, va identificar a l'autor d'una pintada vandàlica sobre un mural feminista en la plaça del Tub. Era un grafiter reincident que ja va ser imputat per aquest cos policial per un delicte de danys en l'estació del tren de Sóller per pintades vandàliques. Després d'un estudi grafològic, la Policia Local va observar característiques similars pel que fa a la traçada de les lletres, adorns i ombres entre aquesta pintada i una altra realitzada a Palma. Va aixecar una acta per infracció de l'article 37 de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana en l'apartat que fa referència als danys de béns mobles o immobles d'ús o servei públic, així com de béns mobles o immobles privats en la via pública, quan no constitueixin infracció penal.

El setembre, la Policia Local va identificar a dos menors d'edat, un al·lot de 14 i una al·lota de 15 anys, per fer unes pintades en la muralla renaixentista del Parc de la Mar. Als joves se'ls imputa un presumpte delicte de danys contra el patrimoni històric, artístic i cultural perquè aquesta construcció és un Bé d'Interès Cultural (BIC) que compta amb el nivell més gran de protecció.

Tornar
subir