Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Cort, Govern i Ministeri per a la Transició Ecològica segellen el finançament de la nova depuradora de Palma

30 Jun 2021

Cort, Govern i Ministeri per a la Transició Ecològica segellen el finançament de la nova depuradora de Palma

EMAYA i ACUAES signen el conveni de col·laboració per executar i explotar la nova infraestructura. L’acord assegura el 80 per cent de finançament de la inversió de 131 milions d’euros a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica. El 20 per cent restant l’aportarà el Govern a través del cànon de sanejament

El batle de Palma, Jose Hila; la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la delegada del Govern a Balears, Aina Calvo, han assistit avui al Castell de Bellver a la signatura del conveni de col·laboració per a l’execució i explotació de la nova depuradora de Palma. Amb aquest acord es formalitza el finançament de la nova depuradora, una inversió de 131 milions d’euros que anirà en un 80 per cent a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica, finançat mitjançant els Fons de Recuperació i Resiliència Next Generation, i 20 per cent a càrrec del Govern a través del cànon de sanejament. 

El president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, i la directora general de la societat mercantil Aguas de las Cuencas de España, Rosa Cobo, han signat el conveni de col·laboració entre ambdues entitats. A l’acte també han assistit el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el batle de Marratxí, Miquel Cabot, i la batlessa d’Esporles, Maria Ramon Salas. També han acudit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol; el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Rodrigo A. Romero, i el regidor d’Esports, Francisco Ducrós.

El batle ha definit l’acord com a “històric”. “Suposa la major inversió de l'Estat a Palma en dècades, resoldrà els vessaments a la mar i donarà resposta a les necessitats de Palma dels propers 30 anys”, ha afirmat. Hila ha volgut posar en valor la implicació i la feina feta per les tres administracions implicades: Cort, Govern i Ministeri. “Treballar pels mateixos objectius ens fa més forts”, ha dit. Per últim, ha destacat que “la nova depuradora també implicarà una millora per als municipis d’Esporles, Marratxí i Bunyola”. “És un dia important per a tots nosaltres”, ha afirmat.

La presidenta Armengol, per la seva banda, ha ressaltat que l'acord per a finançar la depuradora s'ha aconseguit «una vegada més, a través del diàleg i de la col·laboració entre diferents institucions» i que la nova infraestructura oferirà per fi el servei que mereixen Palma i els seus habitants i garantirà la conservació de l'entorn marítim de la badia.

La directora general d’ACUAES ha explicat que “amb la signatura d’aquest conveni s’avança de forma definitiva en la solució d’un problema històric de Palma, per a què tingui la depuradora que necessita la ciutat i les exigències ambientals”. Cobo ha afirmat que “es tracta d’un un conveni pioner, el segon que es signa en relació amb els Fons Europeus de Recuperació i el primer a Balears". També ha destacat la bona col·laboració i sintonia entre els equips tècnics d’ACUAES i EMAYA, que culminarà amb la creació d’una comissió de seguiment i un comitè tècnic durant la tramitació i construcció de la nova depuradora. 

Solució a una mancança històrica

En aquest conveni es recorda que l’ampliació i remodelació de l’EDAR Palma II va ser declarada d’interès general de l’Estat per Real Decret l’any 1993. L’actual infraestructura data dels anys setanta, ha quedat obsoleta després de més de quaranta anys de funcionament. Per aquests motius, l’any 2019 s’inicia la redacció i tramitació de l’avantprojecte de la nova depuradora Palma II, així com la seva declaració d’impacte ambiental.

D’acord amb l’avantprojecte, i tal com es recull al conveni, la nova depuradora comptarà amb:

  • Línia d’aigua:
    • Bombament d’aigua bruta
    • Pretractament
    • Tractament primari amb procés físico-químic i decantació
    • Tractament biològic convencional amb eliminació de nutrients
    • Decantació secundària
    • Tractament terciari
    • Dipòsit d’aigua tractada 
  • Línia de fangs: espessament, digestió anaeròbia en dues etapes, hidròlisi tèrmica i deshidratació en dues etapes
  • Línia de gas amb cogeneració
  • Tractament de retorns

La capacitat de l’estació serà d’un cabal mitjà diari de 90.000 m3, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000; d’aquesta manera es duplica la capacitat actual. Estarà formada per 4 mòduls que permetran fer aturades parcials per a tasques de manteniment.

Les noves tecnologies permetran també un funcionament molt més eficient des del punt de vista energètic. A més a més, posteriorment es comptarà també amb una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per alimentar la planta.

Pel que fa a l’emissari, no és objecte del present conveni. Actualment s’està tramitant de forma paral·lela un avantprojecte per a la construcció d’un nou emissari submarí, pendent de la declaració d’impacte ambiental. EMAYA va presentar al·legacions perquè la longitud de l’emissari permetés superar la zona on es troba la posidònia, més enllà dels 30 m de fondària. Una vegada superada l’actual tramitació, la construcció del nou emissari serà objecte d’una addenda al conveni aprovat avui.

Pel que fa a altres continguts del conveni cal destacar que una vegada finalitzada l’obra de la depuradora, el Ministeri per a la Transició Ecològica transmetrà a EMAYA la titularitat de la infraestructura i la seva responsabilitat en l’explotació, gestió i manteniment. Així mateix, durant l’execució de l’obra EMAYA podrà exercir la codirecció del projecte amb ACUAES.

Pel que fa a la tramitació, una vegada finalitzada la tramitació de l’avantprojecte i la seva declaració d’impacte ambiental, es preveu que passat l’estiu s’iniciï la licitació de la redacció del projecte i execució de l’obra, que es podria adjudicar en el primer semestre de 2022. Després de l’elaboració del projecte executiu, les obres podrien començar el 2023 per finalitzar el 2026.

Tornar
subir