Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA incorpora 23 nous vehicles totalment elèctrics a la seva flota, que suposaran un estalvi de més de 23 tones de CO2 cada any

24 Mar 2021

EMAYA incorpora 23 nous vehicles totalment elèctrics a la seva flota, que suposaran un estalvi de més de 23 tones de CO2 cada any

A finals d’aquest 2021 EMAYA arribarà al centenar de vehicles elèctrics, una tercera part de la flota apta per a ser electrificada

Avui matí el batle de Palma, José Hila, la Consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han presentat els nous vehicles elèctrics de l’empresa municipal. Amb aquests vehicles es continua avançant en l’electrificació de la flota de l’empresa pública i la reducció de les emissions de diòxid de carboni. Optar per aquests vehicles elèctrics en lloc dels convencionals de benzina o dièsel, suposa un estalvi de més de 23 tones d’emissions de diòxid de carboni cada any.

 

A la presentació, el batle de Palma, José Hila ha declarat que “treballam en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, lluitam contra el canvi climàtic. I ho fen mitjançant diferents accions i iniciatives com la que avui presentam.  Aposta per l’electrificació de la flota de l’empresa pública. L'objectiu és clar: reduir l’emissió de diòxid de carboni. Aquests vehicles reduiran 23 tones d’emissions de diòxid de carboni cada any, és una passa més per aconseguir arribar a zero emissions com a Ajuntament”.

 

De la seva banda, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha destacat la “col·laboració institucional” entre l’Ajuntament de Palma i el Govern per “avançar en la mobilitat sostenible” i ha valorat que el finançament de la Llei de Capitalitat comporti inversions “que reverteixen directament en la ciutat” i en donar resposta a les necessitats del servei d’una empresa com Emaya.

 

Mobilitat elèctrica

EMAYA ha incorporat 23 vehicles elèctrics a la seva flota, continuant així la seva aposta per la mobilitat elèctrica. L’adquisició de 3 turismes, 3 furgonetes, 7 camions lleugers, 9 quadricicles i una agranadora, tots totalment elèctrics, ha suposat una inversió de 782.000 €, finançats per la Llei de Capitalitat.

 

Aquests vehicles s’han anat incorporant a la flota d’EMAYA al llarg de les darreres setmanes i s’incorporen a la feina a mesures que es van realitzant els tràmits de matriculació i la formació del personal que els ha d’utilitzar.

 

Tipus de vehicles

Recentment va començar a treballar l’agranadora elèctrica. És el primer vehicle elèctric de neteja, una agranadora mecànica lleugera. No emet cap tipus de gasos contaminants mentre fa feina i redueix al mínim els renous, ja que no fa cap tipus de renou durant el seu desplaçament, només emet els renous propis del sistema d’agranat. Pel fet de no emetre gasos contaminants i reduir els renous al mínim, està especialment indicada per treballar a zones de vianants, on per les seves característiques millora la convivència amb les persones. Ha començat a treballar pel carrer de Sant Miquel, Sindicat, passeig Sagrera, passeig del Born, etc. Té una autonomia de 8-10 hores de feina. El seu cost és de 205.000 €.

 

També es destinen a tasques de neteja de la ciutat els 7 camions lleugers elèctrics, que realitzaran tasques de buidat de papereres. Tenen una caixa basculant amb portes laterals per a la càrrega de les bosses de les papereres. Tenen una autonomia de 80 km i circulen a un màxim de 50 km/h. L’adquisició dels 7 vehicles suposa una inversió de 202.000 € (més de 28.000 € cada unitat).

 

Els tres turismes elèctrics nous són del model Peugeot e-208 i estan destinats a tasques d’inspecció ambiental, organització i gestió de les tasques de neteja. Tenen una potència de 100 kW (136 CV) i una autonomia de 340 km. El cost de cada un és de 23.800 €.

 

Les 3 furgonetes elèctriques, model Renault Kangoo Maxi Z.E es destinaran a desplaçaments i gestions operatives del servei de neteja. Tenen una potència de 60 CV i una autonomia de 230 km. Han suposat una inversió de més de 68.000 €, 22.700 € cada una.

 

Per últim, els 9 quadricicles elèctrics es destinaran al Servei d’Inspecció Ambiental, així com a desplaçaments d’organització i gestió del servei de neteja. Són del model Renault Twizy, amb una potència de 17,4 CV i una autonomia de 100 km. El cost de cada un d’aquests vehicles és de 11.000 €.

 

Aquestes noves incorporacions se sumen  als 41 vehicles elèctrics que EMAYA ja tenia a la seva flota. Ara seran un total de 64, que ja suposa un 10% del conjunt de la flota de l’empresa municipal. S’ha de tenir en compte que molts dels vehicles de treball són de gran tonatge, de tipus industrial i per a serveis específiques (buidatge de contenidors, bombes d’aigua a pressió, etc.), per als quals no existeix encara alternativa elèctrica viable.

 

Més increment

Al llarg de 2021 s’incorporaran nous vehicles, 35 unitats més entre turismes, furgonetes i furgons, de forma que s’arribarà al centenar de vehicles elèctrics. Això suposarà una tercera part de la flota d’EMAYA susceptible de ser electrificada per les seves característiques tècniques.

 

Els vehicles elèctrics no emeten gasos contaminants ni renous durant els seus desplaçaments. En comparació amb vehicles equivalents de benzina o dièsel, l’opció per l’alimentació elèctrica suposa un estalvi d’una tona de diòxid de carboni cada any per vehicle, un total de 23 tones de diòxid de carboni que deixaran de contribuir al canvi climàtic.

 

A més a més una vegada estiguin executats els dos projectes d’instal·lacions solars fotovoltaiques de Son Pacs (pèrgola fotovoltaica i teulada solar), la recàrrega dels vehicles s’alimentarà completament amb energia solar, reduint a zero les emissions de diòxid de carboni derivades del funcionament d’aquests vehicles.

 

Per altra banda, cal recordar que EMAYA ja disposa d’un centenar de vehicles de gas natural (GNC), una tecnologia també molt més neta i menys contaminant que el dièsel que es va substituint progressivament de la flota de l’empresa pública a mesura que es renoven les unitats.

Tornar
subir