Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

L’Ajuntament executa durant el 2021 més de 3600 actuacions de neteja de pintades vandàliques

15 Oct 2021

L’Ajuntament executa durant el 2021 més de 3600 actuacions de neteja de pintades vandàliques

També ha eliminat les pintades de 37 zones de jocs infantils i ha netejat de forma intensiva els parcs de sa Riera i ses Estacions

L’Àrea d’Infraestructures i Accessibilitat i EMAYA han dut a terme durant el 2021 3658 actuacions de neteja de pintades vandàliques a parets i elements públics, a més d’eliminar les pintades de 37 zones de jocs infantils. També s’ha actuat de forma intensiva als parcs de sa Riera i de ses Estacions, on s’han eliminat incomptables pintades; a les baranes de es Carnatge, als ‘guardajardins’ i als rolls de fusta del bosc de la Platja de Palma. La Policia Local, per la seva banda, ha identificat a l'autor d'un grafit sobre un mural feminista en la plaça del Tub, a qui ha aixecat acta per infracció de l'article 37 de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana.

 

El batle, Jose Hila, ha presentat el resum d’actuacions que les tres àrees han executat els darrers mesos a Palma, unes actuacions “coordinades i que cerquen, d’una banda, netejar i, d’altra, perseguir als incívics que atempten contra el mobiliari públic”. “L’Ajuntament està invertint temps i recursos, deman a la ciutadania civisme”, ha afirmat el batle. Hila ha remarcat que les més de 3600 actuacions suposa eliminar “molts més grafits, ja que cada actuació pot implicar llevar-ne més d’un”.

 

El batle ha estat acompanyat per la regidora d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà. Ambdós han destacat les tasques que fan les seves àrees i han demanat la complicitat de la ciutadania i, també, que s’empri el servei que EMAYA té per a netejar pintades vandàliques d’espais privats.

 

Infraestructures

Els darrers set mesos, l’Àrea d’Infraestructures ha eliminat a través de les contractes de Parcs i Jardins les pintades vandàliques de 254 mòduls ornamentals, 1572 bancs i 344 papereres. S’han netejat 37 zones de jocs infantils i 677 metres lineals de barreres situades dins les zones de joc; 398 metres lineals de guardajardins d’Alexander Fleming i la plaça de García Orell, 757 metres lineals de baranes a es Carnatge i 55 metres lineals de rolls de fusta del bosc de la Platja de Palma.

 

La regidoria va engegar el setembre un pla de neteja de pintades vandàliques barri a barri. Així, es fan batudes per detectar les pintades que es troben als elements públics (faroles, mobiliari urbà i edificis municipals), després es registren i, per últim, s’eliminen. A més, quan els grafits que estan localitzats a zones que pertanyen a empreses de subministrament de serveis (electricitat, telefonia...), se les avisa perquè també ho rentin. De moment, s’ha començat a treballar a Pere Garau-Son Rutlan i Sindicat-Cort. Es seguirà per la zona portuària- es Jonquet-Santa Catalina, Molinar-s'Arenal, Son Cotoner-Camp Redó i Son Serra-La Vileta. La planificació s’anirà completant fins arribar a tota la ciutat.

 

Als parcs de sa Riera i ses Estacions s’ha actuat de forma intensiva, eliminant nombroses pintades.

  • Sa Riera. S’han pintat les passarel·les i ponts del parc, la pèrgola de l’entrada de sa Riera per Salvador Dalí i els seus murs interiors i exteriors, i el mur de la cafeteria.
  • Ses Estacions. S’hi ha treballat durant sis setmanes, eliminant les pintades vandàliques dels bancs, tarimes, ponts i zones de jocs.

 

També s’ha actuat a les casetes dels horts urbans, la caseta del parc de Son Costa, les zones verdes de Son Martorell, de Torre d’en Pau, de Can Palou, Santa Isabel, Romero de Torres, de los Ceibos, Tomàs Rul·lan, Orson Wells, els Hostalets i dels carrers Baladres i Alber i els parcs de la FEMU i de Son Fuster Nou.

 

Les contractes  destinen 20 persones a eliminar pintades vandàliques, a més d’una furgoneta.

 

EMAYA

Per la seva part, EMAYA ha dut a terme 1371 intervencions des de l’1 de gener i fins al 14 d’octubre a parets públiques i elements propis de l’empresa pública (papereres, contenidors....). Suposa una mitja de set intervencions cada dia.

 

Pel que fa a la neteja d’espais privats, cal recordar que EMAYA disposa d’una tarifa bonificada per a l’eliminació de pintades vandàliques de 2 euros el metro quadrat. Durant els darrers dos mesos, s’han intensificat les campanyes per a donar a conèixer aquest servei, un fet que ha suposat un increment notable de les sol·licituds. Així, fins a juliol s’havien registrat 163 peticions. L’agost es va posar en marxa una nova campanya que ha suposat que, en dos mesos, hi hagi hagut 117 sol·licituds, un 400% més en relació a l’any anterior.

 

A més de la campanya informativa, EMAYA ha enviat més de 700 correus electrònics a associacions i administradors de finques, entre d’altres; ha contactat amb altres administracions per a què sol·licitin el servei de l’empresa i netegin els grafits de les seves dependències (SFM, Tren de Sóller i Conservatori Superior) i s’han enviat 33.000 flyers amb la informació al Centre Històric i els principals carrers de Palma.

 

Seguretat Ciutadana

La Policia Local, per la seva part, ha identificat a l'autor d'una pintada vandàlica sobre un mural feminista en la plaça del Tub. És un grafiter reincident que ja va ser imputat per aquest cos policial per un delicte de danys en l'estació del tren de Sóller per pintades vandàliques el setembre passat. La nova pintada vandàlica detectada està situada en un respirador d'un aparcament municipal, propietat de la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP), i es tracta d’un mural encarregat per l’Àrea de Joventut.

 

Després d'un estudi grafològic, la Policia Local ha observat característiques similars pel que fa a la traçada de les lletres, adorns i ombres entre aquesta pintada i una altra realitzada a Palma.

 

Davant això, la Policia Local ha aixecat una acta per infracció de l'article 37 de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana en l'apartat que fa referència als danys de béns mobles o immobles d'ús o servei públic, així com de béns mobles o immobles privats en la via pública, quan no constitueixin infracció penal. La Policia Local de Palma també ha sol·licitat al departament d'Infraccions Generals de l'Ajuntament que es procedeixi a imposar la sanció corresponent perquè aquesta persona és reincident.

 

Cal recordar que al setembre d'aquest mateix any, la Policia Local de Palma va identificar a dos menors d'edat, un al·lot de 14 i una al·lota de 15 anys, per fer unes pintades en la muralla renaixentista del Parc de la Mar. Als joves se'ls imputa un presumpte delicte de danys contra el patrimoni històric, artístic i cultural perquè aquesta construcció és un Bé d'Interès Cultural (BIC) que compta amb el nivell més gran de protecció.

 

Els joves van ser sorpresos per dos ciutadans que els va retenir en el lloc i va avisar a la Policia. Així mateix, els ciutadans van facilitar uns vídeos on s'observa com dos joves realitzen unes pintades en la paret de la muralla amb un esprai de color negre.

Tornar
subir