Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA inicia les obres de la primera fase del projecte de separació de xarxes al polígon de Son Castelló

07 Abr 2021

EMAYA inicia les obres de la primera fase del projecte de separació de xarxes al polígon de Son Castelló

Les obres de la primera fase tenen un pressupost de 6,5 milions d’euros, està previst executar-les en un any i mig i suposen la creació de 57 llocs de feina directes

Avui matí ha començat l’obra del projecte de separació de les xarxes d’aigües pluvials i clavegueram al polígon de Son Castelló, concretament les primeres tasques consisteixen amb l’obertura de síquies al camí Vell de Bunyola, a l’alçada de creuer amb el carrer del Gremi de Pagesos, devora la benzinera. Prèviament, a finals del mes de març, ja havien començat les tasques d’implantació, senyalització i localització de possibles serveis afectats per l’obra.

 

Aquestes obres corresponen a la primera fase d’aquest gran projecte que es realitzarà a tot el polígon de Son Castelló. Aquesta fase s’executa a la zona compresa entre la Gran Via Asima i l'avinguda del Setze de Juliol. Té un pressupost de 6.454.135,04 € i suposa la construcció de 8,6 km de conduccions d'aigües residuals. El termini d'execució és de 18 mesos i suposarà la creació de 57 llocs de feina directes.

 

L’obra ha estat acordada amb l’associació d’empresaris del polígon, ASIMA, amb la qual s’han mantingut diversos contactes, i s’ha informat a les empreses de la zona. Es realitzarà de forma que l’afecció al trànsit sigui la mínima possible. Per això es fa feina en torns de dia i nit, de forma que durant el vespre es facin les actuacions que generen més molèsties, per renou i ocupació de la via pública, i així reduir les molèsties durant el dia i pertorbar el menys possible l’activitat laboral i comercial.

 

El projecte complet consta de 4 fases en les quals l'empresa municipal EMAYA invertirà 14 milions d'euros per a la separació de 18 quilòmetres de xarxa d'aigües pluvials i el clavegueram.  Es crearan un total de 300 llocs de feina directes en l’obra en els quatre anys que es preveuen d’execució. El projecte es completarà amb un tanc de laminació per recollir aigües mixtes procedents de Bunyola i Esporles, amb un pressupost previst de 2.400.000 € aportats pel cànon de sanejament.

 

L’objectiu de l’actuació és evitar que quan plou es mesclin les aigües residuals i les aigües pluvials, saturant la xarxa de conducció existent actualment i la depuradora, provocant, per aquesta manca de capacitat, abocaments d'aigües mixtes a la mar.

 

Amb la finalitat d’evitar aquest problemes, les obres iniciades avui consisteixen en la construcció d’una nova xarxa per al clavegueram, de forma que la xarxa existent actualment sigui exclusivament per a la conducció d’aigües pluvials. D’aquesta manera se separen les conduccions i s’evita la saturació de la xarxa, de la depuradora i el conseqüent risc de vessaments puntuals.

 

Paral·lelament s’aprofitarà la intervenció per a renovar completament la xarxa d’aigua potable, que data també dels anys 60. D’aquesta forma es reduiran pèrdues i avaries i es millorarà el servei d’aigua.

 

Una necessitat històrica

 

El polígon de Son Castelló es va inaugurar l’any 1967 per acollir empreses industrials i de serveis. Té una extensió de 240 hectàrees. En aquell moment es va fer una única xarxa per a l’evacuació de les aigües residuals i pluvials. Per aquest motiu, amb el creixement de la ciutat i de la població, quan als cabals habituals d’aigües residuals se sumen les pluges, tant la xarxa com la depuradora EDAR 2 resulten insuficients, i es produeixen ocasionalment abocaments al torrent Gros i a la mar.

 

Per a l’Ajuntament de Palma és una prioritat evitar aquests vessaments, per protegir el medi ambient i la salut de la ciutadania. Aquesta actuació és una de les més destacades del Pla de Sanejament de Palma 2019-23, que inclou més de 40 projectes que tenen com a objectiu millorar les infraestructures de sanejaments, moltes obsoletes o insuficients per a les dimensions actuals de la nostra ciutat.

Tornar
subir