Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El tanc de laminació que ha d’evitar els vessaments a la badia, ja pren forma

25 Set 2020

El tanc de laminació que ha d’evitar els vessaments a la badia, ja pren forma

Actualment es treballa en l’encofrat i el formigonat de la base del tanc i en la construcció dels murs perimetrals

Avui matí el batle de Palma, José Hila, la directora general de Recursos Hídrics, Joan Maria Garau i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat l’obra del dipòsit de laminació que es construeix devora la depuradora del Coll den Rabassa, EDAR 2 de Palma. La construcció avança a bon ritme segons el calendari previst.

 

El dipòsit es va començar a excavar el mes de gener d’enguany i actualment s’estan realitzant les feines de ferrallat, encofrat i formigonat de la llosa del dipòsit i de construcció dels murs perimetrals.

 

Després de més de 8 mesos d’obra, ara ja el futur dipòsit comença a prendre forma i avança segons els terminis prevists, tal i com s’ha pogut observar durant la visita, en el decurs de la qual José Hila, batle de Palma, ha declarat: “Palma es mereix disposar d'un bon sistema de sanejament, és un dels objectius de desenvolupament sostenible que ens preocupa i ens ocupa. Fem feina per tenir una ciutat millor, més verda, que protegeix el seu

medi ambient, inclòs el marí.”

 

La llosa està dividida en 35 parts, de les quals a data d’avui ja s’han formigonat 23. Pel que fa als murs, s’han realitzat 9 trams de 7,5 metres cada un, amb una alçada de 7,45 m.

 

Així mateix, també s’està treballant ara en la construcció dels murs de la sala de bombes que ha d’impulsar l’aigua cap al dipòsit i cap a la depuradora.

 

La finalització d’aquesta infraestructura, tant els murs com la coberta, està prevista per a maig de 2021. A partir d’aquesta data s’iniciaran les tasques de muntatge electromecànic: bombes, sistema de voltejat, desodorització, etc., que finalitzaran el novembre de 2021.

 

Una vegada construït, el tanc tendrà una capacitat de 50.000 m3. Les seves dimensions són 101,5 x 80,5 metres i 7,4 metres d’alçada, aproximadament 4 excavats i 3 sobre el terreny.

 

Aquesta actuació forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Les obres tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor) i generen una mitjana de 40 llocs de feina directes, a més d’un mínim de 200 llocs de feina indirecta a les 50 empreses associades (subministres de material, fabricants, transportistes, etc.). El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

 

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

 

 Treballs en marxa

 

A més de les obres visitades avui, actualment també s’està treballant en altres punts de la construcció del col·lector interceptor. Concretament la tuneladora està realitzant les tasques d’excavació iniciades al carrer Caracas, que avancen cap a l’avinguda de Gabriel Alomar. Així mateix, es treballa als pous d’atac del polígon de serveis de Llevant i de l’Avinguda.

 

Igualment es treballa en l’excavació de l’estació de bombeig que es situa abans de l’arribada el tanc i la depuradora. En aquest punt s’està excavant un altre dels pous de rescat de la tuneladora.

 

Nova depuradora

 

Aquestes actuacions són la primera passa en el camí d’acabar amb l’important dèficit d’infraestructures de sanejament que arrossega Palma i es complementen amb l’ampliació de la depuradora, en tramitació a càrrec del Ministerio de Transició Ecològica. Es preveu la remodelació total de la depuradora del Coll den Rabassa (EDAR 2) i l’ampliació de la seva capacitat de tractament. És també una obra fonamental per resoldre els problemes de sanejament de Palma i té un pressupost aproximat de120 milions d’euros.

Tornar
subir