Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El batle i el conseller de Medi Ambient visiten les obres del col·lector que permetran reduir els abocaments a la mar

03 Jul 2020

El batle i el conseller de Medi Ambient visiten les obres del col·lector que permetran reduir els abocaments a la mar

Una vegada realitzats els projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep

El batle de Palma, José Hila i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, acompanyats pel conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, han visitat avui matí les obres del pou del col·lector que s’estan construint actualment a les avingudes i que forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació, unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depuradora-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. Aquestes obres tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor) i han generat una mitjana de 25 llocs de feina directes, que s'incrementaran en 15 més amb l'arribada de la tuneladora.

 

El finançament l’aporta la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament.

 

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 % els abocaments de la conca del Baluard del Príncep, i un mínim del 40% dels abocaments totals, ja que la duplicació del dipòsit en relació al projecte inicial, permetrà tractar també aigua d’altres conques.

 

Tal i com ha declarat el batle de Palma, José Hila, “estam contents perquè tenim en marxa les obres que evitaran els vessaments, que durant anys Palma ha estat esperant. Gràcies a la col·laboració del Govern posarem solució ara a un problema històric que fa molts d’anys s’hauria d’haver abordat i que Palma necessita per salut, sostenibilitat i pel futur de la nostra ciutat.”

 

Miquel Mir, Conseller de Medi Ambient, durant la visita ha declarat que “avui estam davant un exemple de coresponsabilitat entre dues administracions amb competències en la gestió del cicle de l’aigua. Aquest obra del col·lector, juntament amb el dipòsit també en construcció devora la depuradora, són unes infraestructures que disminuiran de forma substancial la problemàtica dels vessaments a la mar”.

 

Concretament aquest matí s’han visitat els treballs que es realitzen a la intersecció entre l’avinguda de Gabriel Alomar i el carrer del General Ricardo Ortega. Aquest és el punt de partida del col·lector interceptor general de gravetat, de 3 kilòmetres de longitud i 2 metres de diàmetre que conduirà les aigües residuals i pluvials recollides en aquesta conca fins als dipòsit de laminació que es construeix, també actualment, devora la depuradora del Coll d’en Rabassa, EDAR 2 de Palma. El col·lector transcorrerà a una profunditat mitjana de 8 metres, entre els 5 i els 12 metres.

 

El passat mes de maig es començà a treballar en aquest punt, en la construcció dels pilots del pou d’accés del punt de partida del col·lector, que ja estan finalitzats. Es tracta d’unes estructures de  850 mm i 15 metres de profunditat. Actualment els pilots estan acabats i ara es treballa en l’escapçat dels pilots per a continuar amb el muntatge de ferro y formigonat de la biga de lligat que uneix els pilots.

 

El temps previst d’estada a les avingudes serà fins el febrer de 2021 en una primera fase i després a la tardor de 2021 per a les tasques de connexió amb el col·lector interceptant.

 

Aquestes obres suposen l’ocupació d’una part de l’avinguda de Gabriel Alomar i del primer tram del carrer del General Ricardo Ortega, entre l’avinguda i el carrer de Manuel Guasp, que està tallat al trànsit deixant només un accés per a un aparcament. Pel que fa a l’avinguda, es redueixen a dos carrils en cada sentit en aquest punt.

 

Treballs en marxa

El col·lector forma part del projecte conjunt de construcció d’aquesta infraestructura i del dipòsit de laminació que s’executa també ara devora la depuradora del Coll d’en Rabassa (EDAR 2), per tal de recollir les aigües residuals i les aigües mixtes (residuals i pluvials) i conduir-les al dipòsit i a la depuradora per al seu tractament, impedint els abocaments a la mar. Té una capacitat de 50.000 m3 i actualment ja s’ha finalitzat l’excavació. Actualment s’està executant la llosa del tanc amb ferrallat i encofrat de distints trams d’avanç. La finalització del tanc està prevista per febrer de 2021.

 

També es treballa en l’excavació de l’estació de bombeig que es situa devora el tanc i la depuradora. En aquest punt s’està excavant un pou de rescat de la tuneladora.

 

Un altre punt de treball del col·lector es situa al carrer de Caracas, devora el parc de Kristian Krékovic, on es situa un altre dels pous d’atac de la tuneladora. Aquí l’excavació està finalitzada i la llosa de fons està formigonada. Es proper pas és continuar amb els treballs necessaris per a la implantació de la tuneladora, que està previst que comenci a treballar en aquest punt a partir de la segona quinzena de juliol.

 

Un altre punt de treball del projecte se situa al polígon de serveis de Llevant, on es treballa en un altre pou d’atac.

 

Després dels treballs inicials realitzats dins 2019, les obres del tanc i del col·lector s’iniciaren el passat mes de gener. La previsió de finalització total de l’obra és de finals de 2021.

Tornar
subir