Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Una nova aportació del cànon de sanejament permetrà una inversió de 57 milions d’euros per finançar 30 projectes

30 Des 2019

Una nova aportació del cànon de sanejament permetrà una inversió de 57 milions d’euros per finançar 30 projectes

EMAYA i la Conselleria de Medi Ambient i Territori signen la pròrroga del Protocol de planificació de les inversions en sanejament i depuració per a 2020-23. Hila: “Avui és un dia molt important per a la nostra ciutat i una passa més per assolir el nostre objectiu de vessaments zero a la badia de Palma”

Avui matí ha tengut lloc a l’Ajuntament de Palma l’acte de signatura de l'addenda del protocol entre la Conselleria de Medi Ambient i Territori i EMAYA, amb la presència del Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el batle de Palma, José Hila i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà. Aquest acord permetrà finançar amb 57 milions d’euros els 30 projectes que Palma podrà executar els propers quatre anys mitjançant el cànon de sanejament.

Es tracta d’una pròrroga del Protocol signat el febrer de 2017 que va permetre una aportació de més de 33 milions d’euros. Als projectes ja executats, en tramitació o en obres corresponents al període 2017-19, es sumen ara 30 nous projectes de sanejament que suposen una nova inversió per al període 2020-23 de 57 milions d’euros.

A l’acte de signatura el batle de Palma, José Hila, ha començat la seva intervenció agraint al conseller de Medi Ambient el seu suport i cooperació per poder tancar un acord molt positiu i imprescindible per a Palma. “És la continuació de la inversió recuperada durant el passat mandat i que actualment EMAYA està executant. La col·laboració entre ambdues institucions ha estat fonamental”.

Així mateix, ha declarat “en un dia com avui és important recordar d'on veníem. Cal recordar que EMAYA no rebia doblers del cànon de sanejament per a inversions des de 2010. El 2016 aconseguírem recuperar la inversió, però, els anys en què no es va aportar res va fer que a Ciutat hi hagués un important dèficit i mancances en les infraestructures de depuració i sanejament. Algunes infraestructures es trobaven ja al final de la seva vida útil, obsoletes o resultaven insuficients davant el creixement de la població i del turisme dels darrers anys”.

El conseller de Medi Ambient i Territori, per la seva banda, ha afirmat que l'acord és un "exemple paradigmàtic de coresponsabilitat entre institucions". Mir ha recordat que l'objectiu principal de la Conselleria, que va quedar fixat amb el Pacte per l'Aigua, és que "totes les administracions amb competències en matèria de recursos hídrics facin feina de manera unitària i conjunta per tenir un cicle de l'aigua més eficient i sostenible".

 

Projectes

Gràcies a l'acord signat avui, EMAYA podrà dur a terme 30 projectes de millora del sanejament i la depuració de l'aigua per un import de poc més de 57 milions d'euros. Totes les actuacions estan planificades i acordades i a partir d'avui tenen assegurat el finançament.

Els 30 projectes inclosos a l’addenda del protocol inclouen els dipòsits de laminació de Son Castelló, Duanes, l’EDAR 1 i 3 dipòsits més a la zona de ponent. En total 4 projectes als que se sumen el gran tanc que s’està executant ja a l’EDAR 2. També estan previstos 4 projectes de millores diverses a les depuradores actuals (tasques de manteniment i millores als sistemes de depuració) i 21 projectes de renovació de col·lectors, estacions d’impulsió i altres conduccions. Finalment l’acord inclou 3 projectes diversos més (sifons, seguiment ambiental, i l’hidròlisi tèrmica a l’EDAR 1 per incrementar l’aprofitament dels fangs per a la producció d’energia).

L'objectiu és acabar amb els vessaments i complir amb el Pla de Sanejament de Palma. L’acord signat avui permet tenir ja garantit el 100% de l’execució d’aquest pla. Recordem que a més dels projectes finançats pel cànon, el pla de sanejament inclou la nova depuradora que ha d’executar el Ministeri de Transició ecològica i valorada en uns 120 M € i els projectes de separació de la xarxa de pluvials i clavegueram, de finançament municipal (24,5 M € procedents de la indemnització de la recollida neumàtica).

Tornar
subir