Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Entra en funcionament la nova instal·lació solar fotovoltaica d’EMAYA als dipòsits d’aigua regenerada de Can Valero

12 Abr 2019

Entra en funcionament la nova instal·lació solar fotovoltaica d’EMAYA als dipòsits d’aigua regenerada de Can Valero

224 panells solars proporcionen energia renovable a les bombes d’impulsió d’aigua depurada, que es reutilitza per a regar

Aquesta setmana ha entrat en funcionament la nova instal·lació d’energia renovable d’EMAYA a Can Valero. Es tracta d’una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum, que s’ha pogut realitzar gràcies a l’ajudes del Govern de les Illes Balears per a instal·lacions d’energies renovables a les administracions públiques, concedida l’any 2017 i cofinançat en un 50 % amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

 

Aquesta instal·lació consta de 224 panells amb una potència total de 73,92 kW pic de potència, l’equivalent al que necessitarien uns 50 habitatges. L’energia (102.000 kWh/any estimats) produïda s’autoconsumirà en la instal·lació de bombeig de les aigües regenerades per serveis urbans.

 

L’electricitat és necessària per a impulsar les aigües depurades des de les EDAR de Palma fins als punts on es reutilitza per reg (en aquests cas camps de golf de la zona de Son Quint i Son Vida, jardins del Parc Bit i altres). El consum anual estimat és de 771.000 kWh/any, per tant l’autoconsum d’electricitat generada a la instal·lació fotovoltaica permetrà aportar aproximadament un 13% del consum anual d’energia de la instal·lació. En algunes hores del dia fins i tot es podrà abocar a la xarxa elèctrica l’excedent d’energia produïda i no consumida en aquell moment a l’estació de bombeig.

 

Això suposa un estalvi d’emissions de 78,50 tones de gasos d’efecte hivernacle.  Aquesta instal·lació suposa una reducció de la petjada energètica de les instal·lacions d’abastiment d’aigua a la vegada que es reutilitza l’aigua regenerada. Es tracta així, d’un exemple clar i efectiu de l’aposta de l’empresa pública i de l’Ajuntament de Palma per la sostenibilitat i l’economia circular, utilitzant energia solar renovable per a la reutilització de l’aigua depurada, fent un ús sostenible de dos recursos bàsics com són l’aigua i l’energia.

 

CONSUM DE LA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA DE CAN VALERO.

PRODUCCIÓ SOLAR I CONSUM D’ENERGIA DE LA XARXA AL LLARG DEL DIA

  

La nova instal·lació se suma així a les ja existents a altres serveis municipals, com les teulades d’EMAYA a Son Pacs, a la EMT, a l’edifici municipal de Sant Ferran o a instal·lacions esportives com les piscines de Son Hugo.

 

Per altre banda, projectes com el de Can Valero es podrien realitzar en el futur en altres llocs perquè EMAYA disposa de altres dipòsits (Son Anglada, Son Tugores, Son Reus, Son Vida 1,2,3,4 i 5, Son Gual i Puntiró), aptes per col·locar-hi instal·lació de panells fotovoltaics a la coberta,  amb una superfície de 18.539 m2 amb capacitat per a produir 3 MW pic, i una producció anual de 4.500.000 kWh/any d'energia renovable. Desenvolupar aquest potencial suposaria aportar el 10% de l'energia elèctrica consumida a les instal·lacions d'EMAYA. (Captacions, estacions d'impulsió d'aigües residuals, depuradores, vehicles elèctrics lleugers, oficines).

Tornar
subir