Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El sector de l'aigua urbana s'uneix a la lluita contra el "monstre de les clavagueres"

18 Oct 2019

El sector de l'aigua urbana s'uneix a la lluita contra el "monstre de les clavagueres"

Quasi mitja centena d'entitats signa la Declaració d'adhesió a la campanya de sensibilització impusada pel sector de l'aigua urbana "No alimentes el monstre de les clavagueres", sobre els productes no aptes per a rebutjar per l'inodor.

Quasi 50 entitats han signat la Declaració d’adhesió a la campanya de sensibilització impulsada pel sector de l’aigua urbana “No alimentis el monstre de les clavegueres”, sobre els productes no aptes per a rebutjar per l’inodor.

L’Associació Espanyola d’Abastiment d’Aigua i Sanejament (AEAS), a través del seu Grup de Treball de Comunicació, ha estat l’encarregada de promoure i impulsar aquesta iniciativa que pretén evitar els problemes mediambientals i econòmics provocats per obstruccions i danys a les llars, xarxes de clavegueram, xarxes de clavegueram, equips de bombeig i estacions depuradores.

En aquest sentit, a més d’AEAS, fins al moment ja s’han adherit a aquesta Declaració 47 entitats, entre les que es troben Canal de Isabel II, Global Omnium, Suez, Aqualia, Acciona, Consorcio de Aguas Bilbao Bizkaia, ASA Andalucía, Ayuntamiento de Valencia, Mancomunidad Comarca de Pamplona, Nilsa, Aguas de Alicante, Aguas de Córdoba Emproacsa, Emacsa, Hidraqua, Aguas de Murcia, Canaragua, Aljarafesa, Emaya, Aguas de Huelva, Acosol, Emasagra, Somajasa, Ayuntamiento de Yuncos, Hidralia, Aguas de Benahavís, Hidrogea, Agamed, Aguas de Torremolinos, Aguas de Avilés, Aguasvira, Universidad de Córdoba, Ayuntamiento de Arévalo, Aguas del Valle del Guadiaro, Asturagua, Ansemac, Ayuntamiento de Andratx, Aigües d’Elx, Aguas de Montilla, Aigües de Paterna, Aigües de Cullera, Aguas de Lorca, Ayuntamiento de Fotiveros, Ayuntamiento de Toro, Aigües de l’Horta, Aquarbe, Ayuntamiento de Moraleja i Viaqua.

Els signants d’aquesta Declaració han acordat els següents punts:

  • S’adhereixen a la campanya “No alimentis el monstre de les clavegueres”, impulsada pel sector dels serveis de l’aigua urbana, amb motiu de la celebració del pròxim Día Mundial del Retrete”, que serà el 19 de novembre de 2019.
  • Es comprometen a impulsar i difondre aquesta campanya de conscienciació i sensibilització ciutadana, cada un en la mesura de les seves capacitats i possibilitats d’actuació. Es facilitarà a cada entitat signant, un document dissenyat a aquest efecte amb les pautes d’imatge recomanades per a desenvolupar-la.
  • La campanya incidirà en que per l’inodor només s’han de rebutjar les 3 ps: pipí, popó i paper higiènic – productes que compleixen amb la norma UNE 149002:2019─ es a dir, l’orina, excrements i paper higiènic (les 3 Ps de l’anglès: Pee, Poo and -Toilet- Paper).
  • En aquest sentit, totes les tovalloletes i productes d’higiene personal ha d’estar clarament etiquetats i han de ser rebutjats a la paperera o al fems. Les empreses fabricants de tovalloletes i productes d’higiene personal haurien de proporcionar als consumidors informació clara i concisa sobre els mètodes de rebuig.
  • Es comprometen a tractar de contactar amb organitzadors del seu àmbit local d’influència per a involucrar-los en accions de conscienciació i sensibilització com aquesta campanya o altres relacionades amb aquesta problemàtica.

El document romandrà obert a noves adhesions fins el dia 19 de novembre, “Día Mundial del Retrete”, moment en que es realitzarà una presentació pública de la campanya “No alimentis el monstre de les clavegueres”.

Podeu accedir al text íntegre de la Declaració a través del següent enlace.

Aquelles entitats que vulguin adherir-se a aquesta iniciativa poden fer-ho enviant el seu logotip a l’adreça electrònica secretaria@aeas.es i seran incorporades al document.

AEAS continua treballant activament tant en la conscienciació ciutadana com en la solució tècnica d’aquesta problemàtica, ja que rebutjar tovalloletes humides i altres productes pels nostres inodors està produint importants efectes negatius.

Des de l’any 2014, participa en el Grup de Treball de l’Organització Internacional de Normalització (ISO), on les entitats gestores de les infraestructures de sanejament treballen conjuntament amb els fabricants de productes rebutjables. També ha liderat el comitè tècnic (CTN 149 Ingeniería del Agua) per a l’elaboració de la Norma UNE 149002:2019, Criteris d’acceptació de productes rebutjables via inodor, publicada recentment.

També, des de fa anys, la Comissió V de AEAS estudia els problemes que causen les tovalloletes humides a la xarxa de sanejament quan son rebutjades per l’inodor i ha realitzat vàries ponències i publicacions com el “Manual de buenas prácticas urbanas en sistemas de saneamiento público”.

En darrer lloc, juntament a associacions i entitats operadores dels serveis d’aigua urbana de països com EE.UU., Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Japó, AEAS forma part del Grupo Internacional de Operadores de Servicios de Agua sobre Productos Desechables por el Inodoro (International Water Service Flushability Group, IWSFG) qui, recentment, ha publicat una guia de recomanacions per a productes rebutjables per l’inodor.

Tornar
subir