Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

DEMÀ 17 DE MAIG DIA MUNDIAL DEL RECICLATGE

16 Mai 2019

DEMÀ 17 DE MAIG DIA MUNDIAL DEL RECICLATGE

Aquest mes es produeixen importants increments en la recollida de les diverses fraccions: més del 30% la matèria orgànica, quasi un 20% els envasos, 12,6% el vidre i 2’65% el paper

Amb motiu de la celebració demà del Dia Mundial del Reciclatge, EMAYA ha presentat les darreres dades de recollida selectiva de Palma, unes dades especialment positives, ja que aquest mes d’abril s’ha assolit el 26,80% de recollida selectiva, el seu màxim històric en recollida selectiva.

 

Recordem que la recollida selectiva a Palma va superar per primera vegada el 25 % al llarg del 2018, essent la mitjana de l’any passat el 24,65 el percentatge de residus recollits separadament per al seu reciclatge. Això suposa un increment quasi 4 punts en relació a 2017, quan la recollida selectiva total de l’any va ser del 20,74 %. L’any 2015 es supera per primera vegada el 15%, el 2016 arriba al 17,29%. Entre 2010 i 2014 aquesta xifra estava estancada per sota del 15 %.

 

Si comparam les dades del mes d’abril d’aquests darrers 5 anys es pot comprovar l’important creixement d’aquest darrer mes comparat amb l’abril dels anys els anteriors:

S’ha de destacar que durant aquests primers quatre mesos de 2019 la recollida selectiva ha estat sempre per sobre del 26% i que la mitjana del que duim d’enguany és del 26’3%.

 

Les fraccions reciclables pugen molt per sobre del rebuig

 

Totes les fraccions reciclables han experimentat importants increments, mentre que el rebuig ha baixat un 3,84%. Pel que fa a l’acumulat d’aquest any, gener-abril, la reducció és de l’1%, recollint-se en aquests quatre mesos 566 tones menys de residus per incinerar que el 2018.

 

L’increment més important es produeix a la recollida de matèria orgànica, d’un 30,6 %. Aquesta pujada tan destacada és deguda a la implantació del nou contenidor de matèria orgànica a 9 barris de Palma, i també a les recollides ja implantades anteriorment: la recollida selectiva mòbil del centre històric, la recollida porta a porta a comerços i establiments turístics d’aquesta zona i dels hotels de la Platja de Palma adherits a aquest sistema, els contenidors de matèria orgànica a Son Sardina i al mercat de l’Olivar.

 

També destaca l’increment de la recollida d’envasos, d’un 19,5%, una dada molt destacada tenint en compte que és una recollida existent fa anys; els nous contenidors i les campanyes educatives són algunes de les causes que expliquen aquest increment.

 

El vidre puja el 12,6 %, gràcies a l’increment de contenidors, les recollides porta a porta a establiments comercials i les campanyes educatives d’EMAYA i ECOVIDRIO. La pujada del paper i cartó és del 2,65%, una recollida més consolidada i estable.

 

La implantació dels nous contenidors a Palma ha fet més fàcil la recollida selectiva, perquè s’ha incrementat de forma notable el número de contenidors de paper, vidre i envasos, així com la seva capacitat. Així mateix, s’han col·locat gairebé tots els nous contenidors formant illes completes de contenidors, amb totes les fraccions, per facilitar la segregació dels residus a tothom. La recollida selectiva mòbil i el porta a porta comercial també ha suposat introduir la separació dels residus al centre històric, on es supera el 70%, una xifra similar a les del petits municipis de l’illa on existeixen sistemes de recollida porta a porta.

 

Cal assenyalar també l’important increment de la recollida d’oli, d’un 16% aquest mes d’abril en relació a l’abril del 2018, i un increment de més del 27 % en els quatre primers mesos de l’any. Aquest mes s’han recollit 4,5 tones d’oli de cuina usat, el màxim fins ara en un mes, 14,74 tones en el que duim de l’any 2019.

 

Tornar
subir