Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Durant aquest curs escolar 2018-19 s’han realitzat 50 neteges del litoral de Palma amb la participació de més de 2.000 voluntaris

08 Mai 2019

Durant aquest curs escolar 2018-19 s’han realitzat 50 neteges del litoral de Palma amb la participació de més de 2.000 voluntaris

L’Ajuntament de Palma agraeix als voluntaris les seves actuacions de neteja i especialment la tasca de conscienciació i col·laboració en la investigació sobre els residus al litoral

Des del passat mes de setembre i fins avui s’han realitzat 50 accions de voluntariat de neteja al litoral del terme municipal de Palma, amb la participació de més de 2.000 persones voluntàries. La major part d’aquestes neteges les realitzen grups de centres escolars, coordinats per la Fundació Save the Med.

 

D’aquestes 50 actuacions, 33 s’han realitzat dins l’any 2019, entre gener i avui dia 8 de maig, el que suposa un important increment en relació a l’any 2018, quan es varen realitzar en aquest període 17 jornades de voluntariat.

 

Des de l’Ajuntament de Palma es valora de forma molt positiva l’increment d’aquestes activitats i el creixent interès per la neteja del litoral i la problemàtica dels residus a la costa i la mar. Des de l’Àrea d’Ecologia de l’Ajuntament s’agraeix la tasca de voluntariat realitzada, tant pel que suposa de retirada de deixalles com, molt especialment, per l’efecte que suposa de conscienciació cap a tota la societat sobre el problema de la contaminació de la mar.

 

Aquest agraïment es vol fer arribar a les més de 2.000 persones que han participat així com a les entitats que ho han fet possible (Amics de la Terra, Mallorca Viva, Palma Aquàrium, Club como Peces, etc.) i molt especialment la Fudació Save the Med, que organitza aquestes activitats per als centres educatius.

 

 

Una trentena d’alumnes de l’IES de Marratxi i d’intercanvi procedents d’Alemanya han participat avui en la recollida i classificació de residus a es Carnatge

 

Avui mateix un grup d’una trentena d’estudiants de l’IES Marratxí i alumnes alemanys d’un programa d’intercanvi, han realitzat una neteja al litoral de l’espai natural des Carnatge, recollint i classificant els residus que s’han trobat en un dels trams del litoral d’aquest emblemàtic espai natural protegit del terme municipal de Palma. (imatges adjuntes de la neteja d’avui).

 

En aquestes activitats amb grups escolars, com la realitzada avui, els participants no es limiten a recollir residus si no que fan un estudi molt complet i una recollida de dades de la tipologia dels objectes trobats, classificació per materials, marques comercials i, si és possible, procedència. D’aquesta manera la Fundació Save the Med ha completat un ampli estudi dels residus al litoral mediterrani amb informació aportada pel voluntariat.

 

La majoria de restes que és recullen són plàstics i objectes d’un sol ús. En aquestes activitats es constata que la  creixent producció de plàstics amenaça amb contaminar cada racó del planeta, especialment la mar,  on perjudiquen greument  els ecosistemes aquàtics i la supervivència de moltes espècies. Els podem trobar a la platja, a les roques, flotant a l'aigua i fins i tot a les zones més profundes. El seu ús és un problema associat a les maneres de consum, ja que la majoria es fan servir per a envasos d'un sol ús.

 

En aquest sentit i per a revertir aquest model de consum Palma ha aprovat inicialment el Programa de prevenció de residus que es marca com objectiu   sensibilitzar i augmentar  el grau de coneixement de la ciutadania sobre les seves pròpies decisions com a consumidors i generadors de residus, tot fomentant el consum responsable. Les activitats de voluntariat són una línia de treball en la sensibilització de la població. També la nova llei autonòmica de residus suposa una passa important per reduir els productes d’un sol ús i avançar en la limitació dels plàstics (bosses, envasos, etc.).

 

Des de l’Ajuntament de Palma es recorda que totes aquestes activitats han d’estar autoritzades prèviament per la Coordinació municipal de Platges, per tal de coordinar la recollida dels residus amb els serveis de neteja, implicar el servei de vigilància i socorrisme si és necessari i evitar interferència o situacions de solapament entre diverses activitats. Qualsevol entitat que vulgui organitzar una neteja pot sol·licitar-ne l’autorització contactant amb platges@palma.cat.

Tornar
subir