Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Diversos ajuntaments de Mallorca es coordinen per abordar mesures conjuntes contra l’incivisme, els abocaments a sòl rústic i el “transit” de residus entre municipis

20 Set 2018

Diversos ajuntaments de Mallorca es coordinen per abordar mesures conjuntes contra l’incivisme, els abocaments a sòl rústic i el “transit” de residus entre municipis

Entre algunes mesures per combatre aquets problemes, la major part dels municipis han optat per eliminar o incrementar el control sobre els contenidors a sòl rústic i camins rurals

Batles i regidors dels municipis de Bunyola, Esporles, Valldemossa, Palma, Puigpunyent, Santa Maria del camí, Algaida, Santa Eugènia, Marratxí, Llucmajor s’han reunit en diverses ocasions per abordar la problemàtica generada per algunes pràctiques incíviques en relació als residus, els abocaments al sòl rústic, la neteja i el “trànsit” de residus entre els municipis.

 

Aquests municipis propers a Palma comparteixen problemes perquè sovint es produeix una “transferència” de residus entre els residus d’un municipi a l’altre i també de persones que viuen a un lloc i treballen a l’altre, o visiten altres municipis durant el seu temps lliure. Per aquest motiu és especialment important per als seus representants compartir experiències i prendre mesures conjuntes davant els problemes que sorgeixen amb la gestió dels residus.

 

Avui matí ha tengut lloc a Palma la tercera d’aquestes trobades, amb la presència de Cristina Alonso, regidora de Medi Ambient de Marratxí, M. Antònia Mulet, batlessa d’Algaida, Biel Ferrà, batle de Puigpunyent, Agustina Vilaret, regidora de Medi Ambient de Bunyola, Maria Ramon, batlessa d’Esporles, Neus Truyol, regidora d’Ecologia de Palma i Antoni Colom, regidor de Medi Ambient de Valldemossa.

 

Els representants municipals reunits avui han abordat aquesta problemàtica compartida i han plantejat la voluntat de superar-la conjuntament, cooperant entre institucions.

 

L’objectiu és fer una aliança per una gestió sostenible dels residus, fomentant el reciclatge i la prevenció de residus, però també amb mesures per combatre l’incivisme (tant dins el propi municipi com el cas del “trànsit de residus”).

 

En aquesta línia s’han plantejat diferents línies de treball per fer-hi feina coordinadament:

 

  • Retirada de contenidors a punts conflictius fora dels nuclis urbans (cada municipi al seu ritme, però amb l’objectiu d’eliminar punts problemàtics) o increment de la vigilància i tancament dels punts d’aportacions situats a les zones més allunyades.

 

  • Intensificar la vigilància, inspecció i sancions a tals efectes; fer campanyes conjuntes en el temps i informar-ne conjuntament per major ressò i repercussió social.

 

  • Informar a veïns i visitants de les normes bàsiques en residus i fer crida a bones practiques i responsabilitat social en mantenir nets els municipis. És important que els sistemes de gestió de residus siguin coneguts també pels visitants per evitar problemes d’incivisme o pràctiques inadequades que es donen a molts municipis, especialment els caps de setmana, quan ciutadans d’altres municipis o turistes es desplacen a altres punts.

 

  • Informar sobre l’existència de parcs verds a tots els municipis i fer crida a fer-ne ús adequat per part de tothom.

 

  • Crear una mesa de treball i col·laboració entre els nostres ajuntaments per seguir treballant conjuntament en matèria de residus. La proposta no és crear un ens oficial, sinó un espai de treball.
  •  

Eliminació de contenidors a sòl rústic o camins rurals

 

En relació al primer punt, diversos municipis ja han realitzat o estan en procés d’eliminar els contenidors de zones rurals o allunyades de nuclis urbans. Alguns municipis com Bunyola, Valldemossa o Puigpunyent han eliminat completament els contenidors dels seus municipis, optant pel sistema de recollida porta a porta sense presència de contenidors. Algaida ha eliminat alguns punts de contenidors de les zones rurals i ha instal·lat àrees d’aportació amb totes les fraccions, vigilades i controlades.

 

En el cas de Marratxí s’estan retirant els contenidors situats a sòl rústic, per ser una font de problemes d’abandonament incontrolat de residus. El mateix s’està fent a Palma, que ja ha eliminat diversos punts de contenidors situats a camins rurals de zones com Establiments, L’Indioteria o Son Ferriol.

 

També s’han abordat qüestions de neteja que preocupen i comparteixen els municipis, i s’ha realitzat un intercanvi d’experiències sobre les diverses modalitats de recollida de residus (porta a porta, bossa vermella, àrees d’aportació...), els avantatges de cada tipus, casos d’èxits, possibles problemes, etc.

Tornar
subir