Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Els municipis sol·liciten canvis a l’etiquetatge dels productes higiènics per indicar clarament que no es poden llençar pel vàter

16 Jul 2018

Els municipis sol·liciten canvis a l’etiquetatge dels productes higiènics per indicar clarament que no es poden llençar pel vàter

La Xarxa Aigües Públiques de Mallorca envia una carta al Ministeri de Sanitat i al de Transició Ecològica sobre la problemàtica de les tovalloletes

La Xarxa Aigües Públiques de Mallorca ha remès una carta a les ministres Teresa Ribera (titular del ministeri per a la Transició Ecològica) i a Carmen Montón, de Sanitat i Consum, per exposar la problemàtica que generen les tovalloletes i altres productes higiènics i per sol·licitar que des d’aquests ministeris s’actuï per regular de forma estricta i efectiva l’etiquetat d’aquets productes, actualment inadequat i fins i tot enganyós.

L’ús de tovalloletes higièniques s’ha estès entre la població i, juntament amb altres productes higiènics com bastonets per a les orelles, desmaquilladors, compreses i tampons, etc., creen problemes mediambientals i econòmics per les obstruccions i danys a la xarxa de clavegueram, bombes d’impulsió i a les estacions depuradores.

Molta gent se’n desfà d’aquests productes a través del vàter, per desconeixement dels problemes que això comporta o per l’etiquetatge inadequat o enganyós que fins i tot incentiva que així es faci.

Com s’assenyala a diversos estudis tècnics, com per exemple de l’Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, o de l’Associació Espanyola d’Abastament d’Aigua i Sanejament, AEAS, actualment cap de les marques de tovalloleta que es comercialitzen són aptes per tirar a l’excusat.

A la carta envida des de la Xarxa es recorda que:

  • Pel vàter només han de tirar-se orina, excrements i paper higiènic.
  • Actualment, totes les tovalloletes i productes d'higiene personal haurien d'estar clarament etiquetats com a “No ho tireu pel vàter” i s’han de tirar a la paperera o als fems.
  • Les tovalloletes i productes etiquetats com a “Aptes per a tirar pel vàter” basats en una guia de recomanacions de les associacions de fabricants han de ser etiquetats com a “No ho tireu pel vàter” fins que s'acordi un estàndard tècnic amb el sector de l'aigua.
  • Els fabricants de tovalloletes i productes d'higiene personal haurien de proporcionar als consumidors i consumidores informació clara i concisa sobre els mètodes de rebuig apropiats.

Per tot això, es fa arribar mitjançant les cartes esmentades als ministeris competents en Consum i Medi Ambient, la petició perquè s’actuï per regular de forma estricta i efectiva l’etiquetat dels productes higiènics susceptibles de ser llençats al vàter, per indicar clarament que això no es pot fer.

 

Les cartes enviades estan signades pels regidors de Palma i Calvià, Neus Truyol i Andreu Serra respectivament, en nom i representació de la Xarxa Aigües Públiques de Mallorca, integrada per municipis que tenen una gestió pública de l’aigua: Artà, Calvià, Esporles, Inca, Manacor, Sa Pobla, Palma, Pollença, Banyalbufar, Búger, Bunyola, Consell, Sant Joan, Campanet, Valldemossa.

 

Recordem que l’any 2017, només Calvià 2000 va haver de realitzar més de 2.500 intervencions, tant a la xarxa com a les estacions d’impulsió i a les estacions depuradores, per problemes d’obstruccions causats per les tovalloletes. Aquestes intervencions li van suposar una despesa de gairebé 416.000 euros. En el cas de Palma, EMAYA cada any retira unes 1.000 tones de tovalloletes Això va suposar durant l’any 2017 un cost econòmic també superior als 400.000 euros.

Tornar
subir