Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

Les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí estan avui obertes amb bandera verda

13 Ago 2018

Les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí estan avui obertes amb bandera verda

Després d’anys sense actuacions per resoldre les deficiències de sanejament que pateix la ciutat, ara estan en marxa els projectes de col·lector, dipòsit i nova depuradora

Les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí s'han obert avui matí amb bandera verda. Una vegada obtinguts els resultats dels anàlisi de d'E. Coli a les mostres d'aigua preses després dels abocaments, s'ha pogut determinar que el bany està permès avui en aquestes platges. Així mateix, es van analitzar mostres d'aigua del Portitxol i els resultats igualment permeten el bany en aquesta zona.

Les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí es tancaren dissabte capvespre i ahir pels abocaments ocasionats per les pluges del dissabte capvespre. Així mateix, per a major precaució, els socorristes del servei municipal informaren els banyistes de la zona del Molinar i el Portitxol, que el bany no estava recomanat en aquesta zona.

Les intenses pluges caigudes a Palma varen provocar un vessament d'aigües mixtes (pluvials i residuals) a l’estació impulsora del Baluard i a l’entrada de la depuradora, amb el conseqüent abocament al torrent Gros. La manca de capacitat de la depuradora del Coll d'en Rabassa quan es produeixen pluges aquests dies de màxima ocupació n'és la causa d’aquests vessaments.

Tal i com marca el protocol d’actuació en aquest casos, unes hores després dels abocaments es va procedir a prendre mostres d’aigües en diversos punts de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, i també del Portitxol. Totes les mostres analitzades han donat com a resultat que es tracta d’aigües aptes per al bany i les platges s’han obert avui amb bandera verda.

Projectes per resoldre el dèficit de sanejament

L’Ajuntament de Palma lamenta les molèsties que aquest tancament ha ocasionat als usuaris de les platges. Així mateix, recorda que la ciutat té un important dèficit d’infraestructures en matèria de sanejament. La depuradora del Coll den Rabassa té més de 40 anys, està obsoleta i està al límit de la seva capacitat. Per això en els moments de pluja es sobrepassa la seva capacitat i es poden provocar vessaments puntuals.

Des de l’inici d’aquesta legislatura l’Ajuntament de Palma i EMAYA treballen per resoldre aquesta situació i impedir els abocaments a la mar. Els resultats de les gestions i la feina realitzada és, per una banda, el desbloquejament de la construcció de la nova depuradora per part del Ministeri de Medi Ambient (ara Ministeri de Transició Ecològica). Aquest organisme va adjudicar l’elaboració de l’avant-projecte a finals de 2017 i ara està en elaboració. El pressupost de la nova depuradora, a càrrec del Ministeri, està entre els 80 i els 120 milions d’euros. Tal i com es va acordar amb el Ministeri, EMAYA ha adquirit els terrenys adjacents a la depuradora actual, necessaris per realitzar la nova infraestructura. Es tracta d’un obra prioritària per a la ciutat que cobrirà una necessitat que malauradament arrossega un important retard. Una nova depuradora suposarà una millora tecnològica i un increment de la capacitat de tractament.

Per altra banda, el febrer de 2017 es va signar un protocol d’inversions amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en matèria de sanejament i depuració per al període 2016-2019, que preveu la realització de diversos projectes per valor de 35 milions d’euros a càrrec del cànon de sanejament. Cal recordar que Palma no rebia doblers del cànon de sanejament per a inversions des de 2010.

El mes de desembre el Consell de Govern aprova l’autorització de la despesa de 26 milions per als projectes més importants: el col·lector interceptor i el dipòsit de retenció d’aigua, que permetran recollir les aigües de pluja per evitar els vessaments a la mar i depurar-les. EMAYA va elaborar els projectes i va aprovar l’inici de la licitació al Consell d’Administració del passat mes de març. Passat l’estiu s’adjudicarà i les obres, d’una durada màxima de 23 mesos, podrien començar a final d’any.

El col·lector interceptor tendrà un traçat des de les avingudes fins l’EDAR 2, uns 3,2 km de llargària i 2 m de diàmetre, que transcorrerà a 8 metres de fondària mitjana (entre 5 – 12 m).

Hem de tenir en compte que els col·lectors existents a Palma són més antics que les depuradores i es van dissenyar per a conduir l'aigua al mar, no a les plantes. Per això és necessari construir aquest gran col·lector de recollida d’aigües mixtes que recorre en un eix transversal de la ciutat per interceptar les aigües i conduir-les per gravetat a la depuradora i evitar així el seu desbordament a la costa.

El col·lector es complementa amb un dipòsit de laminació a l’EDAR 2, que tendrà una capacitat de 25.000 m3. El seu objectiu, és la retenció de les primeres aigües de pluja per evitar que arribin a la mar i arrosseguin contaminació.

Així mateix, l’Ajuntament de Palma recomana que, en cas de produir-se noves pluges durant la temporada de bany, els ciutadans s’informin a través de la pàgina web http://www.platgesdebalears.com, al 010, i que en tot moment respectin les indicacions del servei de salvament.

Tornar
subir