Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

El projecte del col·lector interceptor es va aprovar el setembre de 2016, no de 2015 com ha afirmat avui el PP

11 Set 2018

El projecte del col·lector interceptor es va aprovar el setembre de 2016, no de 2015 com ha afirmat avui el PP

Neus Truyol lamenta la manipulació de la informació del PP, que amb una mentida vol tapar la seva inacció i manca de transparència davant aquest greu problema

Avui matí la portaveu del PP Marga Duran ha afirmat en roda de premsa que el projecte del col·lector interceptor i tanc de laminació es varen aprovar al Consell d’Administració d’EMAYA de setembre de 2015. Aquesta informació es totalment falsa, tal i com es desprèn de l’ordre del dia i actes d’aquesta sessió. En cap moment es va tractar aquesta qüestió, si no que va ser al Consell d’Administració de setembre de 2016 quan es va aprovar.

 

Neus Truyol, presidenta d’EMAYA i regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, ha declarat que “és lamentable aquesta manipulació de la informació per part de la portaveu del PP, que utilitza una mentida per tapar la seva inacció i manca de transparència durant l’anterior legislatura, davant un problema greu que ja existia aquells anys. Durant tota la legislatura no hi va haver cap inversió en matèria de sanejament per posar solució a la manca de capacitat de la depuradora ni per fer infraestructures com el tanc i el col·lector, urgents per a la ciutat”. Així mateix, ha declarat Neus Truyol “varen actuar amb ocultisme, no informaven dels episodis de vessaments a la mar ni es posaven les banderes vermelles pertinents a les platges afectades”.

 

L’equip de Govern actual, en canvi, ha treballat des del primer moment per aconseguir que es tiràs endavant el projecte de la nova depuradora a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, ha elaborat i tramitat els projectes de col·lector i dipòsit, aconseguint finançament per a aquests i altres obres més petites, a càrrec del cànon de sanejament, després que Palma no tengués inversions del cànon des de 2010.

 

Cronologia de la tramitació dels projectes de col·lector i tanc de laminació:

 

El “Proyecto del colector interceptor general de gravedad desde el centro hasta la EDAR de Palma II” es va aprovar un any més tard del que afirma el PP, al Consell d’Administració de dia 15 de setembre de 2016, punt 5.1 de l’ordre del dia.

 

Emperò el col·lector requereix, per tenir sentit, d’anar acompanyat d’un dipòsit de laminació i una l’estació de bombeig, i no es comptava encara amb aquests projectes. No va ser fins l’any 2016 que el Ministeri de Medi Ambient va comunicar a EMAYA que no finançaria aquesta obra dins el projecte de nova depuradora, així que va ser llavors, l’any 2016, quan EMAYA inicia la tramitació i elaboració del projecte del dipòsit i l’estació de bombeig, imprescindibles perquè el col·lector sigui viable.

 

Per això, el 22 de setembre de 2016, EMAYA publica el concurs d’assistència tècnica per a la redacció del projecte de la nova estació de bombament i dipòsit de laminació i del seu estudi d’impacte ambiental; s’adjudica 5/10/2016 i s’aprova pel Consell d’Administració el 02/11/2016. Per tant, s’actua amb màxima celeritat per poder, a partir d’aquí, tramitar de forma conjunta els projectes de col·lector interceptor, tanc de laminació i estació de bombeig.

 

Al mateix temps, es feien les passes per aconseguir finançament del cànon de sanejament del Govern de les Illes Balears per a aquests projectes. No és fins al mes d’agost de 2016 que des de la Conselleria de Medi Ambient s’informa de la viabilitat del seu finançament i va ser el desembre de 2017 quan Consell de Govern aprovà la partida pressupostària corresponent a càrrec del cànon.

 

La tramitació davant la Conselleria de Medi Ambient s’inicia dia 11 de novembre de 2016. Es varen realitzar els tràmits pertinents davant la Comissió Balear de Medi Ambient i la Direcció General de Recursos Hídrics. Els projectes s’aproven per part de la Comissió Balear de Medi Ambient el setembre de 2017 i de Recursos Hídrics el març de 2018.

 

Poc després de l’aprovació s’inicia el procés de licitació de les obres del dipòsit i del col·lector. Aquesta licitació s’aprova al Consell d’Administració d’EMAYA del 12 d’abril de 2018. La Junta de Govern de l’Ajuntament de Palma aprova els projectes el 9 de juliol.

 

La licitació es troba en aquest moment en fase de valoració tècnica de les ofertes presentades i es preveu l’adjudicació el mes d’octubre. Si es compleixen els terminis les obres es podrien iniciar a finals d’any.

Tornar
subir