Caricanto
Només utilitzem cookies pròpies i analítiques amb l'única finalitat de millorar la nostra pàgina web.
D'acord | Més informació

EMAYA retira 28 tones de fibrociment l’any 2017 i 14 t en les primeres setmanes de 2018

09 Feb 2018

EMAYA retira 28 tones de fibrociment l’any 2017 i 14 t en les primeres setmanes de 2018

L’amiant és un residu perillós i prohibit des de 2001, que pot causar problemes respiratoris si no és manipula adequadament, la seva retirada requereix d’un gestor autoritzat

L’any 2017 EMAYA va retirar 28 tones de fibrociment amb amiant a tres solars municipals. Durant les primeres setmanes d’aquest 2018 ja s’han retirat 14 tones, la meitat que tot l’any passat, també a tres solars municipals.

 

Concretament el 2017 es varen retirar 28 tones d’amiant abocades al passatge de sa Indioteria, prop de la Granja-Escola Jovent, al carrer de Josep Antoni de Cabanyes, del Polígon de Can Valero, i al carrer Establidors del Carnatge.

 

Pel que fa a aquestes primeres setmanes de 2018 s’han retirat ja 14 tones de fibrociment, al carrer Mar Jònica, a les Meravelles, al camí de Son Reus i en una altra neteja realitzada a es Carnatge.

 

Per tractar-se d’un residus perillós EMAYA requereix dels serveis d’un gestor autoritzat. La retirada d’aquestes 42 tones d’amiant ha suposat per a EMAYA una despesa de 28.700 €.

 

S’ha de recordar que el fibrociment és un material molt perillós, prohibit des de 2001, però que va ser molt utilitzat durant dècades per a la fabricació de canonades, teulades, cossiols, etc. La manipulació d’aquest material pot resultar una amenaça per a la salut, especialment pot ocasionar problemes respiratoris si no es prenen les mesures de prevenció adequades.

 

Encara que ja no s’utilitzi ni comercialitzi, s’està retirant de molts llocs on es va utilitzar. Malauradament massa sovint moltes persones o empreses opten per abocar-lo o abandonar-lo a la via pública de forma il·legal. Els controladors mediambientals d’EMAYA realitzen inspeccions per localitzar aquests abocaments.

 

Aquestes actuacions irresponsables estan considerades infraccions greus segons l’Ordenança municipal de residus i neteja, i poden suposar multes entre 1.500 i 3.000 euros. A més a més, abocar amiant és un perill per al medi ambient i la salut i suposa una despesa pública que han d’assumir tots els ciutadans.

 

Per aquest motiu, EMAYA recorda a la ciutadania i les empreses que si s’han de desfer d’algun producte fabricat amb fibrociment han de contactar amb un gestor autoritzat per al tractament i recollida d’aquest residus.

Tornar
subir